reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Navigaci, mobil nebo PDA?
15.4.2009, Jiří Černý, článek
Plánujete pořízení GPS navigace a nejste si jisti, jaká je pro vás ta nejvhodnější? Přemýšlíte nad mobilním telefonem s GPS, či vlastníte PDA a potřebujete od něj najednou ještě něco navíc? Následující článek by vám měl rozhodování usnadnit.
PetrP7 (113) | 7.5.20099:04
Podle mého názoru to jde takto: připojit GPS přes BT a poté V NAVIGAČNÍM SW zvolit port, kde je BT GPS přihlášená. Aspoň moje iGo8 má možnost volby GPS portu, ale je to určitě i u všech ostatních SW.
Já ale HTC nemám, mám HP a jsem spokojenej, že to chodí, jak to je ­- zas až takovej IT nejsem;
Odpovědět0  0
Radovan Garabík | 27.4.200917:32
"""Dávno už jsou pryč doby, kdy byla ještě technologie GPS vyhrazena výhradně vojenským účelům a běžný smrtelník o ní věděl maximálně tolik, že existuje. Až v osmdesátých letech minulého století došlo k jejímu uvolnění i pro civilní potřeby ­"""

z wikipédie:

By December 1993 the GPS achieved initial operational capability

Full Operational Capability was declared by NAVSTAR in April 1995.

On May 2, 2000 ­"Selective Availability­" was discontinued as a result of the 1996 executive order, allowing users to receive a non­-degraded signal globally.

Nejako mi to časovo nesedí ­- ­"v osmdesátých letech minulého století­" versus ­"May 2, 2000­", čo je až posledný rok minulého storočia.... alebo v krajnom prípade 1993, kedy GPS vôbec začalo fungovať.
Odpovědět0  0
Manfred05 | 17.4.200915:23
_ přijímání dopravních informací ­(TCM­) _

Nemá tam být TMC?
Odpovědět0  0
Dur | 15.4.200921:18
Taktéž se připojím, používám mobil MDA Vario IV ­(brandovaná verze HTC Touch Pro ­- Raphael­)+ TomTom a jako navigaci do auta si jej nemohu vynachválit. Displej 2,8­", dotykový, hlasová navigace česky, držák na sklo, co chtít víc.
Odpovědět0  0
Woyta (14) | 16.4.200921:58
HTC kaiser a stezovat si muzu. Integrovana GPS do auta staci ale kdyz jdu lovit Geocache beru BT GPS Evolve GoTraxx.
Kaisera mam v kvalitnim odolnem pouzdre, folii na displeji aby prezil hrubsi czachazeni a celkem to jde.
Vyhodou PDA­/MDA je siroky vyber aplikaci.
A pripojeni na net behem lovu se take hodi.
BTW nektere auto navigace jde zpetne predelat na PDA :­) .
Odpovědět0  0
Defos | 6.5.200918:10
Můžeš poradit, jak vypnout vnitřní gps a donutit Kaisera, aby spolupracoval s externí gps?
díky
Odpovědět0  0
xshreck (6) | 15.4.200917:21
no, teda osobní názor. Telefony s GPS bych zase nezahazoval. Teda pokud to nepoužívá každý den ­( či týden...­). GPS použiju jednou dvakrát do měsíce, pro určení kde sem to bohatě stačí. Tahat někde na výlet další GPS ­( nebo spíš kupovat si jí­) by se mi moc nechtělo :­) a display to nemá taky nejmenší, to záleží asi na telefonu. A PDA... kdo by tahal PDA někam pryč :)
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 15.4.200911:47
Jak jde dobre videt z diskuse ­(a myslim, ze jeste i pujde videt­), tak kazdy ma trochu jine naroky, takze se zkratka nelze zavdecit vsem. Co ja osobne ocekavam od dobre GPS navigace je napriklad vysoka citlivost a ­(pokud se nebudeme bavit vyhradne o navigacich urcenych do auta­) co nejvetsi mozna vydrz baterii + treba i display, ktery je ­"citelny­" pokud mozno za kazdeho pocasi a pritom je mi jedno, zda je ci neni dotykovy. Samozrejme je to zase individualni, ale ja drtivou vetsinou potrebuji navigaci mit k dispozici nekde, kde se obvykle zasuvky nevyskytuji. Ten zminovany Nuvifone M20 ma ucite super funkce ­- muzu se z nej pripojovat na Internet, vyrizovat e­-maily, telefonovat, fotit, nebo si po ceste fotky­/videa prohlizet... Ale kdyz budu tohle vsechno behem te cesty delat, tak na jak velky usek mi vlastne vydrzi?
Stejne tak pokud bych potreboval navigaci vyhradne do auta, nebudu si rovnez urcite kupovat zrovna PDA. Pri rizeni se vsechny ty zminovane funkce asi daji vyuzivat hodne spatne ­(cimz soucasne netvrdim, ze nekteri lide toho nejsou schopni­).
Je ale pravda, ze jsem tam v te vete ponekud nestastne umistil tu zavorku ­- to vyslovne ­"nedoporuceni­" se melo tykat pouze mobilu a duvody k tomu jsem uvedl ­(na zaklade nejen vlastnich zkusenosti­). Na druhou stranu chapu, ze ne kazdy ma na GPS navigaci prehnane vysoke naroky ­(vzdyt spousta lidi si ji dnes proste jde koupit a o nejakych vecech typu citlivost nakonec ani nic nevi ­- hlavne kdyz je to nakonec nekam dovede­) a proto jsem rovnez vyslovne napsal, ze jde o ciste subjektivni nazor.
Pokud bych nekomu stejne tak vyslovne ­"nedoporucoval­" PDA, tak lidem, kteri proste chteji GPS navigaci a vsechny ty dalsi funkce jsou jim k nicemu. Pokud si ale nekdo chce prave kvuli navigaci koupit treba PDA za patnact tisic, jen aby ho pak nekde mohl navic jeste stavet na odiv ­(a nektere takove jedince bohuzel i osobne znam­), tak je to nakonec jeho vec a budiz mu prano. Co uz na tom, ze fotit i nadale stejne bude s digitalem ­(protoze ho jednak nejakou dobu samozrejme ma a jednak zjisti, ze nejake automaticke prirazovani zemepisnych souradnic k fotkam je mu uplne k nicemu­), volat nadale ze zlate Nokie, obrazky nadale prohlizet na pocitaci­/notebooku a filmy nadale prehravat na domacim kine. :­) Ja bych si radeji koupil notebook + kapesni ­(automobilovou­) GPS, ale nikomu to urcite nenutim. Tot asi vse.
Odpovědět0  0
PetrP7 (113) | 15.4.200912:15
Já spíš reagoval na toto Vaše: ­"Já sám zůstanu u používání klasické kapesní navigace, jelikož osobní automobil neřídím a PDA jsem nikdy ani nevlastnil.­" protože si myslím, že HLAVNĚ v autě má navigace zcela zásadní ­(bezpečnostní­) význam. Navíc si myslím, že 95% uživatelů by si ­"neautomobilovou­" navigaci nekoupilo, páč do lesa za chalupou v životě nešli. Jasně, pořádná navigace outdoorová je mnohem přesnější, do auta ale dost k ničemu; ale jinak mám z dřívějška i to PDA, ne kvůli chlubení, ale že se vejde do kapsičky od košile ­(Acer c530, ale asi ho prodám, je teď už trochu nadbytečné­). A člověk si může nouzově v hospůdce přečíst mail či net, nebo ho používat jako docela slušnej walkman s 3,5mm jackem ­(na hudbu, ne filmy...­);­-D
PDA má ale výhodu, že když ho vybiju, nevybiju mobil...;­-D A ve SmartMaps tam mám celou ČR, když jsem někde jen jednou...
Odpovědět0  0
Sten67 | 15.4.200913:35
Ještě musím reagovat na použití PDA v autě:
Není pravda, že PDA musí stát 15000, stejně jako kopím autonavigaci za pár kaček, tak mohu koupit i levné ­(4000­-5000­) PDA se slušným výkonem ­-Asus 696. To že nemůžu PDA za jízdy ovládat ­- není třeba, pustím navigační program a dál se o nic nestarám, až dojedu do cíle tak si třeba přečtu maily nebo pustím MP3. Prostě PDA nekupuji proto abych ji ­"stavil na odiv­" ale proto, že toho prostě umí víc a přitom není složitější nebo dražší než jednorázové autonavigace. Netvrdím, že svoje názory někomu vnucujete ale píšete to stylem ­- pokud je někdo trouba tak ať si PDAčko klidně koupí. Co se týče mých zkušeností s GPS, tak vlastním PDA, pro outdoor mám už druhý Garmin a s mobily mám také zkušenosti.
Odpovědět0  0
Katt | 15.4.200913:51
Ovládání PDA i za jízdy není zas taková řehole. Chce to si to nacvičit. Po pár tisících km naježděných po Norsku jsem TomToma ovládal i po slepu.
Odpovědět0  0
Katt | 15.4.200913:47
Vzhledem k Tvým potřebám je Ti jakákoliv elektronická GPS navigace na nic. Když nemám auto, chci aby to vydrželo dlouho, nemusí to mít dotykáč, geocaching mě nezajímá, tak si přece koupím mapu místa kam jedu a solární hodinky s kompasem a je vymalováno. GPS navigace jsou zejména pro účely typu auto. Pro jednoduchý nezabloudění na cestách autem mi bohatě stačil SE K750i + BT GPS modul + Nav4All. S PDAčkem v držáku už to byl komfort. Nyní mám Kaisera vše v jednom a nemohu si to vynachválit. V terénu jedině mapa ­(lhostejno jestli koupená, vytištěná nebo elektronická či online­) + kompas.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 15.4.200915:37
Mozna bych jeste chtel dodat, ze clanek mel skutecne prioritne byt o GPS navigaci, nikoliv o tom zda je lepsi koupit si PDA, notebook, nebo mobil. Tim chci rict, ze jsem pri formulaci nekterych tech problematickych veticek vychazel hlavne z toho, jak je... rekneme ­"v jakem hardwaru­"... GPS technologie presna­/kvalitni. A nemuzu se zcela zbavit dojmu, ze ciste v tomhle smeru mi vlastne i vy sami prilezitostne davate za pravdu, kdyz tady uzivatel PetrP7 pise ­"Jasně, pořádná navigace outdoorová je mnohem přesnější...­" a jeho PDA mu pomalu zacina pripadat nadbytecne, nebo uzivatel Sten67, ktery ma pravda PDA ­(nepochybne proto, ze potrebuje i PDA jako PDA, nikoliv jen tu navigaci v nem­), ale soucasne i Garmina ­(z cehoz mozna trochu troufale usuzuji, ze ciste jen to GPS v PDA tedy pravdepodobne neuspokojuje vsechny jeho potreby­).

Netvrdim, ze pokud je nekdo trouba, tak si PDA koupi ­- ale tvrdim, ze bych si nekupoval PDA ciste kvuli GPS navigaci ­(o ktere, jak znovu pripominam, clanek prioritne je­), jen abych k ni navic jeste mel hromadu dalsich funkci, ktere nakonec valnou vetsinou stejne nebudu pouzivat. Pokud nekdo jiny je aktivne pouziva, tak nic proti tomu ­- v clanku jsem to napsal jasne. Ze GPS je primarne pro ucely typu auto, tak to mi mozna prijde trochu odvazne. Nicmene vyznam GPS v aute ­(bezpecnost atp.­) jsem pokud vim nijak nezpochybnoval a ani ted rozhodne nezpochybnuji. Kdybych ridil, stacila by mi nicmene normalni automobilova navigace. :)
Odpovědět0  0
PetrP7 (113) | 15.4.200910:46
Myslím, že navigace je důležitá PRÁVĚ DO AUTA, protože v lese mám dost času koukat do mapy, což na snad šestiproudé dálnici v Německu u Stuttgartu, kde je deset odboček na 1km, jde dost blbě... Od té doby, co navigaci mám, se cítím na silnici bezpečněji ­- sleduju provoz a kdo má přednost zprava.
V mobilu HP iPAQ 914c mám iGo8 a běhá dobře. Na telefonování pak je ale nutné BT HF;­-D Občas použiju i v pěším módu, když hledám adresu.
Odpovědět0  0
androidforum | 15.4.200910:30
Ja jako navigacniho pomocnika pouzivam androida od googlu ­(g1­) ... ma gps I kompas na. Geocaching vytecna vec. V aute jen g1 otocim na lezato a nechavam se navigovat do cile hlasem pres google maps .. vyhodou je ze google maps jsou docela aktualni nestane se ze nejaka ulice v navigaci chybi a musi se koupit mapy nove ­(jako u tomtom­) ... g1 pouziva mapy online takze jsou ve slusne kondici kdykoliv ... napesi turiskiku je to imho nejlepsi navigace vubec diky satelitnimu zobrazeni google map ­(foto z letadla)
Odpovědět0  0
JardaX | 15.4.200910:28
Pročpak autor článku nedoporučuje navigaci v PDA? Už nějakou vyzkoušel? Mám PDA s GPS a GSM už 5 let a už teď vím, nikdy bych nekoupil nic jiného. Takový stroj je malý, skoro jako klasický mobil, ale displej je do auta pro navigaci naprosto dostačující ­(ono není třeba taky pořád koukat na displej že ano­). Kdykolik se octnu v okolí free­-wifi, není problém se rychle připojit a takových míst je už hromada. A v neposlední řadě možnosti PDA s Windows mobile jsou nekonečné. Takže když by autor nedoporučil tuto variantu, slušelo by se napsat proč, jinak je jeho článek vcelku o ničem.
Odpovědět0  0
thomas777 | 15.4.200910:39
Windows je naustupu , vyrobci od toho zdrhaj je to drahy a blbe pouzitelny... jsou z uzivatelskeho hlediska daleko vhodnejsi systemy v iphonu macos nebo android v htc magic, lenovo ophone, g1.... nicmene jinak souhlasim s obema autor ma pravdu ze spec zarizeni byva spolehlivejsi a lepe dela co ma .... vy mate pravdu ze zit se da I s jednim univerzalnim :)
Odpovědět0  0
Katt | 15.4.200913:32
Nevím, z čeho soudíš, že WM je na ústupu. Ony trojkombinace GPS zařízení uvedená v letošním roce jsou pouze WM, v tom loňském bylo 5x bez OS, 1xAndroid, 1xOSX a zbytek opět výhradně WM ­- čerpám z katalogu MM.
Odpovědět0  0
Marenek (92) | 15.4.200910:10
méně subjektivity, na tu není nikdo zvědavej. znám spoustu lidí, co nedají na navigaci v mobilu dopustit ­- mají ji pořád sebou. já osobně zase jestli vůbec, tak potřebuji navigačku do auta. v lese si vystačím s turistickým značením a buzolou ;­-­)
není mi taky jasné, proč by mělo být GPS horší v mobilu, než v ­"hodinkách­".
a co se principu týče, už jsem četl lepší článek v Yachtingu ­(nebo takovém něčem­).
a ­"externí GPS modul­" se každopádně nerovná ­"kapesní navigace­".
Odpovědět0  0
Sten67 | 15.4.20099:48
Jsem trochu rozpačitý nad tímto článkem. Především nechápu proč autor ­"naštěstí­" nepropadl geocachingu, je to nějaká špatná aktivita? Autor neví o co jde a hned to raději zavrhuje. Nezdá se mi ani jeho nedoporučení PDA jako navigace. Určitě bych PDAčko nebral do přírody, ale co se týče autonavigace je plně srovnatelná s ­"originál­" autonavigacemi a tou výhodou, že na PDA můžu mít navigačních programů více a můžu je kombinovat ­(v ČR používám Tomtom­-je snadný na ovládání, při průjezdu Evropou použiji iGo­-nemá problémy s přepínáním map­). Ani mobil bych nezatracoval, jako autonavigace účel splní a malý displej není zas tak rozhodující.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 15.4.200910:25
Diky za reakci,
vubec bohuzel netusim z ceho jste vydedukoval, ze snad nevim o cem je geocaching. Ze by vsevedoucnost? :­) A prostym konstatovanim, ze ja sam jsem nastesti necemu nepropadl to soucasne snad i zavrhuji? Uf, tak docela ted zasnu, co vsechno zvladne z jedine vety nekdo vydedukovat. Co se PDA tyce, tak jsem hlavne nechtel aby si nekdo z textu snad odnesl dojem, ze je dobre si ho koupit ciste kvuli GPS ­(o cemz clanek je v prvni rade­). Sam uz jsem byl parkrat v zivote v euforii z toho, jak si kvuli necemu konkretnimu poridim pristroj, ktery ma navic jeste xyz dalsich funkci a tedy urcite bude i po vsech strankach ­"lepsi­" ­- nez jsem nasledne zjistil, ze mi vsechny ty funkce vlastne vubec na nic nejsou a nepouzivam je. Jinak ale i vyslovne pisu, ze prave PDA ­(popripade trojkombinace­) muze byt tim pravym, pokud ma nekdo vyssi naroky ­(nez jen jak se dostat z bodu A do bodu B­) a dokaze dostatecne vyuzit potencial takoveho pristroje.
Odpovědět0  0
thomas777 | 15.4.200910:45
Typicky se uvadi uzivatel smarfounu kterej se necha donavigovat nekam pak si vyhleda nejblizsi hotely presinternet rovnou zabookuje pokoj kdyz je volny pak si vyhleda nejblizsi bar a jeli v nem nespokojen s hudbou pusti si do usi vlasni mp3ky .... s g1 co ted mam v ruce to samozrejme jde ale sakra ... neni to zadny oddych od techniky je dobry si nekdy odpocinou a drapsnout buzolu a papirovou mapu .... hm, ja vim jako argument to asi neobstoji
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.