Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nečekaný krok Applu: USB-C by mohly dostat dokonce i starší iPhony 14

17.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nečekaný krok Applu: USB-C by mohly dostat dokonce i starší iPhony 14
Apple se u iPhonů dlouho vyhýbal USB rozhraní (koncovce na telefonu). Nakonec ho ale přinese už u iPhonů 15, přestože EU by to po něm vyžadovala až u další generace. Zajímavostí je ale zpráva, že by se USB-C mohlo rozšířit i na starší modely.
Myslíte si, že Apple uvede aktualizované iPhony 14 s rozhraním USB-C
V anketě šlo hlasovat od 17.8.2023 do 17.9.2023. Počet hlasujících: 24
Ano25 %
Ne75 %
Společnost Apple u iPhonů dlouhé roky razila svůj vlastní konektor Lightning. Ten přinesl např. užitečnou vlastnost ve své oboustrannosti, takže nebylo potřeba ho správně orientovat jako micro USB. Něco podobného přineslo USB-C, nicméně Lightning u iPhonů přesto zůstal a dost zamrzl v čase, neboť telefony komunikovaly přes pomalý protokol USB 2.0. To je dnes ještě obvyklé u levných Androidů, ale u high-endových telefonů s cenami přesahujícími i 40 tisíc Kč je něco takového docela ostuda. Paradoxní je, že u tabletů iPad společnost Apple na USB-C přešla mnohem dříve, navíc tam přidala i podporu pro Thunderbolt. Přestože však EU bude vyžadovat port USB-C na mobilních zařízeních uvedených od roku 2024, Apple přijde s tímto rozhraním o rok dříve, než by musel. Dočkat se ho mají už letošní iPhony 15 Pro.
 
Apple iPhone 6S
ilustrační obrázek, © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (přes Wikimedia Commons)
 
Nyní však prosakuje na veřejnost zpráva, že se USB-C u Applu možná rozšíří ještě více, než se čekalo. Zatímco současné iPhony 14 Pro za pár týdnů zmizí z oficiální nabídky (jak se děje každý rok po uvedení novinek), základní modely zpravidla v nabídce zůstávají i nadále. Ostatně nyní má Apple na stránkách nejen řadu iPhone 14 Pro a základní iPhone 14, ale také starší  základní iPhone 13 a 12. Dá se tak předpokládat, že od září zde budou iPhony 15 Pro a iPhony 15 jako novinky, přičemž ještě zůstanou loňské a předloňské základní modely iPhone 14 a 13.
 
A právě tento iPhone 14 by podle zákulisních informací mohl dostat nečekaný upgrade. Hovoří se o tom, že by tyto modely mohly rovněž dostat rozhraní USB-C a existovaly by tak dvě varianty iPhonů 14 a iPhonů 14 Plus. Loňská verze s Lightningem a letošní s USB-C. V betaverzi systému tvOS Beta 5 se totiž objevily zmínky o dvou variantách této řady, které nyní neexistují, a i další indicie naznačují, že by se něco takového mohlo stát. Myslíte si však, že Apple opravdu (znovu)uvede iPhony 14 s portem USB-C? Nic zatím není potvrzeno.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.