reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejrychlejší ransomware zašifruje 53 GB dat i za méně než pět minut

29.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Nejrychlejší ransomware zašifruje 53 GB dat i za méně než pět minut
Benchmarky jsme tu už měli různé, ale že bychom psali o testu různých verzí ransomwaru z toho pohledu, jak rychle dokáže na napadeném počítači zašifrovat data, to se zrovna nestává. Jak si tedy vedou různé verze?
Test provedla společnost Splunk, která nechala různé systémy založené na Windows 10 a Windows Server 2019 napadnout pomocí různých typů ransomwaru, který "dostal za úkol" zašifrovat celkem 98 561 souborů, mezi něž patřily také PDF či dokumenty balíku Office. Šlo tu celkem o 53 GB dat. 
 
 
Je přitom zřejmé, že tato schopnost ransomwaru šifrovat data bude z hlediska rychlosti značně záviset také na použitém hardwaru, čili především výkonu procesoru a úložného systému. Tomu se ale Splunk vůbec nevěnuje a důležitější je v tomto srovnání spíše to, že všechny ransomwary od REvil, Darkside, Babuk, Maze, LockBit a dalších zdrojů měly rovné podmínky a že šlo o systémy se srovnatelnou konfigurací, kterou používají i klienti firmy Splunk. 
 

Rodina ransomwaru

Medián (čas)

LockBit

00:05:50

Babuk

00:06:34

Avaddon

00:13:15

Ryuk

00:14:30

Revil

00:24:16

BlackMatter

00:43:03

Darkside

00:44:52

Conti

00:59:34

Maze

01:54:33

Mespinoza (PYSA)

01:54:54

Průměr z mediánů

00:42:52

 
A jak je vidět na výsledcích, i tak se výsledky velice lišily. LockBit zvládl zašifrovat data během několika minut (v nejlepším případě to bylo jen 4:09) a o moc pomalejší nebyl ani Babuk. Na druhé straně tu je ale ransomware, kterému stejná práce trvá dvě hodiny. Zajímavé přitom je, že dle autorů LockBitu je právě Babuk jeden z nejpomalejších, ale to může značně záviset na okolnostech a typu dat, který má zpracovat. 
 
My tak máme alespoň představu o tom, za jak dlouho může být ransomware s naším počítačem hotov. Pokud půjde o LockBit či Babuk, stačí chvíle a skončíme s veškerými dokumenty v zašifrované a nepřístupné podobě, přičemž 53 GB je objem osobních dat, který lze považovat za reprezentativní (bez porna, pochopitelně). 
 
Zpráva na blogu firmy Splunk je jen výtažek celého whitepaperu, který si může stáhnout každý, kdo se s ní podělí o své jméno a firemní e-mail


reklama