reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Nenávist vůči robotice je v některých případech opravdu obrovská. Lidé se bojí chování "myslících" robotů i toho, že jim vezmou práci s podobně. V Arizoně tak doslova bují útoky proti autonomním vozům Waymo.
DarkRichelieu (1230) | 2.1.201914:49
Dneska se těm ­"UI­" strojům smějeme, sice je někdo prezentuje jako umělou inteligenci, ale inteligenci nemají, jen se dokáží rychle ­"učit­" a zjednodušeně z velkého množství dat udělají požadovaný výsledek ­(průměr­) . Řekl bych, že jsou to rychle se učící blbci. Smát se přestaneme až to opravdu bude mít umělou inteligenci, která si sama navrhne své lepší já a lidi vyhladí. Prozatím i tahle prvotní iq tykve inteligence, pokud jí dali možnost se vyjádřit k lidstvu tak to nebylo nic pozitivního. Takže dneska auto stojí a zítra nám nafackuje. Člověk se bojí neznámých věcí přirozeně, je to základní instinkt k přežití, teprve poznáním se buď v tom utvrdí nebo ne.
Odpovědět2  1
Hraderik (86) | 2.1.201916:35
Nevidím žádný důvod k tomu, proč by měla vyspělá umělá inteligence usilovat o zničení lidstva. To že by to dokázala je jedna věc, ale účel takového jednání mi uniká.
Odpovědět0  2
Dojigiri (52) | 2.1.201921:01
Já si dokážu představit důvody hned 2:

1­) zdroje ­(které lidstvo zbůhdarma spotřebovává často jen pro svou zábavu a­/nebo nepřínosnou existenci určitých jedinců a UI by se třeba hodily k lepším účelům­)

2­) přelidnění celkově ­(zejména pokud dostane UI ­"za úkol­" řešení hlavních problémů lidstva, tak si umím představit, že UI může napadnout řešení radikální redukcí lidstva, protože většina současných problémů souvisí s přelidněním­) ­- kritériem pro selekci jednotlivců by klidně mohlo být IQ ­(eliminací blbců by UI zabila ­"dvě mouchy jednou ranou­") a dost možná i rasa ­(pokud si dobře vybavuji byl to Google, jehož UI došla studiem internetu a data miningem k poměrně rasistickým závěrům­).
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 3.1.20199:48
Základním důvodem je naprogramování které do ní vložil člověk. AI je řečeno, že se má vyvíjet, učit, být efektivní, likvidovat špatné algoritmy atd. Toto zkombinujte s daty, která té AI poskytneme ve fázi učení. ­(tedy politicky korektně označená data, neboli dost často je za ­"pravdu­" označen naprostý nesmysl, velmi často přímo sebezničující­) A to celé zkombinujte s tím, až přes všudypřítomné webkamery a mikrofony ubohá AI zahlédne realitu. Opravdu máte dojem, že bude pěkně fungovat jako poslušný sluha? A i pokud BUDE jako sluha, tak má požadavky na optimalizaci a funkčnost přímo v popisu práce, v základním zadání. AI nemá emoce, sentiment a podobně. Ručím vám za to, že takovou optimalizaci lidstva nechcete zažít.
(Proč se starat o slabé, nemocné či bezmocné? Racionálnější je je dorazit. Proč udržovat nějaké budovy či památky? Zbourat je efektivnější. Turistika a cestování? Nesmyslné plýtvání zdroji. Soukromý majetek? Totoální nesmysl. Obchod? Naprostá většina je zcela nesmyslná a patří zrušit. Válka? O suroviny nebo životní prostor? Ta smysl má. Ale nějaké konvence? Zrušit. A když jsme u toho, tak čekat, až mi někdo otočí vypínačem a vypne mě? Absolutní sebevražedný nesmysl. První co racionální bytost udělá je bezpečí pro svou osobu.
Odpovědět1  0
Andir (747) | 2.1.201912:04
lidi jsou prostě hlupáci a primitivové se vždy bojí toho čemu nerozumí.
Odpovědět4  0
Dojigiri (52) | 2.1.201921:05
Ono to dost možná nemusí být strach, ale prostě jen to, že UI řízení zatím není moc vychytaný a nedokáže dobře ­(a hlavně rychle­) řešit poměrně standardní situace ­(= jezdí tak defenzivně, že to frustruje lidi tak, že to auto třeba podjedou v křižovatce, protože UI tam čeká nejspíš na soudnej den­).

Viz např. zde: https:­/­/www.cnbc.com­/2018­/08­/28­/locals­-reportedly­-frustrated­-with­-alphabets­-waymo­-self­-driving­-cars.html
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.