reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nepodporované Windows 7 stále běží alespoň na 100 milionech počítačů

6.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Nepodporované Windows 7 stále běží alespoň na 100 milionech počítačů
Už je to téměř celý rok, co byla ukončena i rozšířená a neplacená podpora systému Windows 7. Je ale zřejmé, že i dnes bude ve světě fungovat obrovské množství počítačů, jež se stále na sedmičky spoléhají. 
Ed Bott se na ZDNet zaměřil právě na otázku, kolik dnes asi může být v provozu počítačů, které využívají ještě systém Windows 7. Jde o podobnou záležitost jako v případě systému Windows XP, který byl ve své době také velice oblíbený a uživatelé se s ním jen neradi loučili, takže i ten byl dlouho po ukončení podpory ze strany Microsoftu značně rozšířen. Jeho popularita tak uvadala jen pomalu na rozdíl od takových Windows 8, s nimiž se lidé rozloučili velice rychle. 
 
 
Na začátku minulého roku ale přišla řada i na Windows 7 a Ed Bott tehdy oslovil analytiky a přišel s předpokladem, že na 200 milionů PC bude tento systém dále využívat bez ohledu na to, že pro něj už přestaly být volně dostupné i bezpečnostní aktualizace. To může mít své neblahé důsledky, které v této době mohou být spojeny především s ransomwarem, i když to by měly řešit především firmy a obecně instituce, na něž se útočníci zaměřují už cíleně. Právě nepodporovaný a neaktualizovaný systém jim k tomu může být velice nápomocný. 
 
Bott se pak na konci minulého roku rozhodl na toto téma opět zaměřit, a to s využitím United States Government Digital Analytics Program, který sleduje návštěvníky amerických webových stránek a všímá si právě i toho, jaký operační systém využívají. 
 
Na konci roku 2019, čili těsně před ukončením podpory Windows 7, bylo 18,9 % počítačů vybaveno právě systémem Windows 7 (drtivá většina už využívala desítky). O rok později se už sedmičky propadly o více než deset procentních bodů, z nichž většina byla připsána desítkám, které skončily s 87,8 %. Jde však o data z jedné z technologicky nejvyspělejších částí světa a je jasné, že starší operační systémy budou setrvávat především tam, kde se tak často neupgraduje. 
 
Jsou tu také další statistiky a když to zkrátíme a použijeme Microsoftem udávanou celkovou základnu uživatelů Windows (cca 1,5 mld. nainstalovaných systémů), dojdeme k tomu, že alespoň 100 milionů by dnes ještě mělo využívat sedmičky. Někteří z nich (firmy a instituce) si samozřejmě platí rozšířenou podporu v rámci programu Extended Security Update (od tohoto roku za dvojnásobnou cenu), ale většina z nich už bude bez ní. 


reklama