reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nereferenční Radeony RX Vega prý zpožděny kvůli technickým potížím

25.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Nereferenční Radeony RX Vega prý zpožděny kvůli technickým potížím
Vypadá to, že AMD stále platí za své rozhodnutí opustit technologii GDDR5 a své hi-end grafické karty založit na GPU s paměťmi typu HBM. Jejich nereferenční verze totiž stále ještě nejsou, a to prý kvůli technickým potížím. 
Už asi před měsícem jsme se zmínili o tom, že existují alespoň tři různě provedená pouzdra GPU Vega s paměťmi HBM2, přičemž prezentace samotného AMD upozorňovala, že na některých je GPU o trošku výš než paměti. To je z hlediska chlazení problém, neboť je třeba, aby GPU i paměti byly ve stejné výšce, aby na nich dobře seděla styčná plocha chladiče. Jistě by nebyl velký problém chladiče upravit, aby se nestejné výšce GPU a HBM2 přizpůsobily, jenomže čipy jsou tak blízko vedle sebe, že jen malá nepřesnost při jejich nasazování by mohla způsobit odštípnutí kousku GPU. 
 
 
A pokud sledujete nástup nových karet třeba firmy NVIDIA nebo řadových Radeonů stále ještě vybavených paměťmi GDDR5(X), pak scénář je obvykle takový, že ihned po oficiálním představení dané karty se objeví salva referenčních i nereferenčních karet od různých AIB partnerů, jako jsou Sapphire, EVGA, ZOTAC, Asus, Gigabyte, atd. To však v případě RX Vega nenastalo s jedinou výjimkou v podobě firmy Asus, ale její modely Strix s RX Vega ještě nejsou ani obsaženy v předběžné nabídce obchodů. 
 
Je tak zřejmé, že partneři firmy AMD se zatím nemohou dostat k potřebným GPU, neboť veškeré karty RX Vega, které se zatím prodávají, vyrábí právě AMD a firmy jako Sapphire či MSI je prodávají koncovým zákazníkům pod svou značkou. 
 
 
Dle serveru Tom's Hardware jsou tu dvě dosud neuvedené příčiny. Zaprvé má jít o to, že kvalita GPU AMD RX Vega je tak nepředvídatelná, že AIB výrobci se prostě zdráhají vypustit na svět nereferenční modely s vyššími takty, které by tak nemohli zaručit. To samozřejmě lze vyřešit testováním každého kusu GPU (tzv. GPU binning) a použití těch nejlepších pro ty nejlepší a nejdražší karty, pro což třeba Gigabyte používá už nějaký ten pátek svůj proces zvaný Gauntlet. To tak nemůže být jediný důvod toho, proč se nereferenční karty zatím neobjevily. 
 
Druhá příčina je pak ta, že existují podivné rozdíly mezi tím, jaké teploty grafického čipu udávají senzory a tím, co měří firmy s využitím vlastních prostředků. To vše se ještě nepříjemně kloubí s již uvedeným problémem se třemi variantami pouzder, kde jedno má paměti níže než GPU (unmolded, Samsung HBM2), druhé je má ve stejné výše (molded, Samsung HBM2) a pak je tu třetí varianta s paměťmi firmy Hynix. 
 
Dle toho všeho to vypadá, že AMD má možná dva hlavní problémy, a sice 14nm proces firmy GlobalFoundries a pak samotné rozhodnutí využít paměti HBM2, jejichž pouzdření vedle GPU je mimořádně náročné. Ve srovnání s tím je NVIDIA z hlediska kvality výroby naprosto v klidu. Vsadila na 16nm proces firmy TSMC a na staré GDDR5 a novější GDDR5X. Uvidíme, jak bude AMD reagovat v rámci své další generace. 
 
reklama