reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nereferenční RX 6900 XT budou, Asus představuje TUF Gaming OC

8.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Nereferenční RX 6900 XT budou, Asus představuje TUF Gaming OC
Společnost AMD prý původně nechtěla svým AIB partnerům umožnit výrobu nereferenčních modelů karet Radeon RX 6900 XT a šuškalo se, že za tím stojí nedostatek vhodných GPU. Nicméně tyto karty nakonec přeci jen budou. 
Společnost Asus totiž připraví model Radeon RX 6900 XT TUF GAMING OC, první konkrétní nereferenční RX 6900 XT, o kterém víme, takže ostatní firmy jistě nebudou o moc pozadu. Lze tak očekávat, že s nástupem nereferenčních karet se celkově i zvedne zájem zákazníků o nové karty, neboť ty budou mnohdy přetaktované a lépe chlazené či napájené než karta připravená firmou AMD. 
 
 
Ostatně právě i Radeon RX 6900 XT TUF GAMING OC bude evidentně přetaktovaný a jeho vysoký a tlustý chladič vypadá velice výkonně. Samozřejmostí je zde možnost nechat vypnout ventilátory, pokud GPU dosáhne teploty pod 55 °C, ale otázka je, kam si Asus dovolí jít s takty oproti referenčnímu turbu 2250 MHz. Podrobné specifikace ještě nebyly zveřejněny, ale paměti by měly pracovat s výchozí propustností 16 Gb/s na pin. 
 
 
Karta také nabídne nestandardní sestavu rozhraní se třemi DisplayPort 1.4 a jedním HDMI 2.1, čili Asus zde vyměnil USB-C za další DisplayPort. Pro dodatečné napájení jsou využity dva 8pinové PCIe, takže teoretické maximum je 375 W, stejně jako na referenčním modelu.  
 
 
Radeon RX 6900 XT přichází na trh právě dnes, takže se můžeme těšit na testy, které budou zveřejněny pravděpodobně odpoledne, kdy karty vstoupí do prodeje.
 


reklama