reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nerozbalená The Legend of Zelda se prodala za 19 milionů Kč

12.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Nerozbalená The Legend of Zelda se prodala za 19 milionů Kč
Kdyby se vám náhodou válela doma stará kopie hry, kterou vás nikdy nenapadlo ani otevřít, pak vězte, že může mít velice slušnou cenu. Samozřejmě závisí i na tom, o jakou hru jde a zda je o takovou zájem. O Zeldu ale byl a velký. 
Není divu, že taková vzácnost si vyžádala svůj akrylový "trezor", neboť by stačila kombinace neinformované hlavy a nenechavých rukou, a neštěstí by bylo na světě. Původní The Legend of Zelda na NES R cartridgi pro Nintendo Entertainment System z roku 1987 se totiž právě prodala v aukci za 870 tisíc dolarů, čili téměř 19 milionů korun. 
 
 
Hodnotu tohoto kusu ale zvyšuje i to, že tato verze hry se vyráběla jen po dobu několika týdnů na přelomu let 1987 a 1988, než byla nahrazena verzí s označením Rev-A, takže jich evidentně nebylo moc vyrobeno a navíc na obalu vidíme jasné Wata označení s číslovkou 9,0. Jde o stupnici stanovenou firmou WataGames a devítka značí, že celý produkt samozřejmě i s obalem je v téměř perfektním stavu. 
 
 
Společnost Heritage Auctions zajišťující aukci tohoto kusu tak sama uvádí, že i když se stejná rarita dostala do její nabídky už dříve, žádné z předchozích nebyly ani vzdáleně v takovém stavu jako tato. Nicméně ani verze NES R není první, existovaly také ve skutečně pilotní produkci verze NES TM, přičemž dnes se ví o pouze jedné z nich, která zůstala dosud neotevřena. A ta se dosud do prodeje nikdy nedostala. 
 
I dnes se přitom můžeme pokusit získat nějakou raritu, která časem získá na hodnotě, ostatně to není o tom, že samotná The Legend of Zelda by byla i ve své době vzácné zboží, právě naopak a o to jde. Je třeba ale mít šťastnou ruku a zvolit takovou hru, jejíž název i po desítkách let vyvolá vzpomínky a samozřejmě bude vhodné sáhnout po speciální, ideálně kusově limitované krabicové verzi. A hlavně ji nerozbalovat.
 
Zdroj: The Verge 


reklama