reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.8.2008, Jiří Černý, článek
V další exkurzi do světa softwaru se nejprve krátce vrátíme k vybraným sporným otázkám ohledně licencování a potom blíže rozebereme některé méně běžné možnosti instalování posledního přírůstku do rodiny OS Windows.
CoC | 12.9.20089:51
Nechápu všechny ty kecy kolem. Při ceně dnešních HDD nemám nejmenší problém provozovat 2 systémy současně, v mém případě XP Pro a Vista64b. Na mojí běžnou práci ­(kancelář, film, hry­) mi stačí XP, když potřebuju, mám Visty 64b. Už třeba jen kvůli tomu, že považuji za dobré minimálně s nimi umět pracovat, když už nic jiného. Není liž pravda ?
Odpovědět0  0
Václav Klaus | 23.8.200821:14
Milí přátelé, jsem velmi zklamán úrovní a formou Vaší diskuse. Domníval jsem se, že při řešení povýtce odborných problémů budete udržovat určité zdvořilostní a vědomostní niveau, ale vaše argumentace a vhled do problémů je tristní.
Odpovědět0  0
sun251 | 23.8.200820:43
kolik stojí přechod na visty nějak jsem to v tom článku nenašel
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 23.8.200815:11
pokud nekomu opravdu bezi na 45 fps ve full detailech, tak by to chtelo vetsi monitor :­-P

Koukam, ze ten muj komentar o Crisis mi smazli ­- hadam to bylo kvuli tem linkum na konkurenci, takze si budete muset vygooglovat sami ­"crysis xp vista test­". Nastavte si ­"czech language only­".

Doporucuju 3. a 7. link a pak jeste par dalsich. Shrnuti:
- vista znamena propad vykonu o 25%
- dx10 je na ...

Dalsi zajimavy link je ten prvni pri dotazu ­(tentokrat worldwide­) ­"gamespot crysis xp vista"
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 23.8.200814:47
to spatne ctu, spatne chapu, nebo nebo nekdo mysli vazne, ze Vista je na notebooky lepsi, protoze maji dostatecny vykon a Vista ­"vyuzije­" jejich hw?
.
Jestli je dnes nekde potreba setrit procesor a grafiku, tak je to prave na noteboocich.
Samozrejme pokud duvod vlastnictvi NB neni 10 minut machrovat v tramvaji s reprakama na plno.
.
Pravda, to pak proud horkyho vzduchu muze doplnit ten spravny dojem k osvetleni a zvukum, ktere maji upozornit jak jsme ultra cool.
.
A je fakt, ze nekteri lidi jsou proste natvrdli a klidne prehlidnou, jak je ten manik u okna desne cool.
Ale zkus me jeste prehlidnout frajo ... ve 30 stupnovym vedru ti nasmeruju proud horkyho vzduchu na prdel a uvidime, jak dlouho budes ignorovat muj ultra supr trupr cool nejnovejsi notebook. :­-D :­-P :­-D
Odpovědět0  0
james008 (104) | 19.8.20088:25
Pane Filky ja ziram... Mel uz jste nekdy v ruce Wxp x64 sp2?
Myslim ze ne... jinak by jste asi nemohl napsat ze Vista x64 je
daleko lepsi :­-­)
Argument ze xp nedokaze plne vyuzit dnesni hardware
mi prijde taky ponekud zvlastni. Muzete mi prosim vas rict
ktery hardware a jak?.. mam opacnou zkusenost.
Vyjmeme prosim vas dx10 protoze jeho prinos je sporny
resp. mezi dx9 na max details a dx10 jen tezko shledate rozdily
vyjma snizeni vykonu, a vsechny hry dnes jedou v dx9 a dx10
only tituly jaxi neznam.

UAC kdy se mi zachce vypnu podstrcenim vhodneho software
pokud pujde o obyc usera.. cvak a je po nem.. ochrana jak blazen :­-­) a pak si budu jen hrat na velkeho admina :­-­)
Pruser je hlavne v tom ze microsoft toto definoval a implementoval okoukane z linuxu tak blbe ze nejde o system uzivatelskych uctu s pravy ale o jakysi smesny nadinterface bez ktereho to vse funguje dal..tj jakasi zaplata na diru :­-­)­)

Add pc... alza neni jaksi moc znacka :­-­)­)
mluvil jsem o ­"znackovych­" uznavanych sestavach... dell
lenovo alienware a dalo by se tam zaradit i par sestav od vyrobcu hw... atd... ze nejaky shop ma svoji znacku kdyz jde o obyc skladacky s razitkem neberu v potaz.... pokud si poridite neco takoveho opravdu znackoveho
jste tlaceni do vist a pokud jste obyc user tak
vam nezbyde nic jineho nez si nechat co jste dostal.
Na me ohled neberte.. ja mam k dispozici testovaci
MVL oska od linuxu az po visty ve vsech verzich takze
ja nejsem vhodny vzorek populace :­-­)

Add note... no to jste asi nepochopil.. vista ­(only :­-­)­)­) ready notebooky se mnozi a jejich pocet roste... dnes bych si s jistotou dovolil koupit jen dell kde vim ze na nem je garance provozu temer jakeehokoliv os.... a copak chudak obyc user.. zase tlacenka s vistama.....

Add ze nevidite duvod pri namakanem hardware neprejit na visty?
Proc? Co mi nabidne?.. neni lepsi provozovat Xp ktery
nabidne to same a to pri vyssim vykonu a rychlosti jakekoliv prace....

Add .. nesouhlasim s tim ze je to O ZVYKU... tj brano i Office 2007... mel jste office 2007 pri nejake narocnejsi praci?...
Ja jej integruju do lan s cca 200 lidmi + komunikace s exchange...je tam bugu jak maku... nekompatibilita se starsimi
kusy, neustale pady i na namakanych sestavach....
u starsich jednojadrovych temer zastaveni na miste....
Nefunkcni pracidla v poste .. neustale spatne fungujici
antispam... problemy se synchronizaci.....
zatuhavani sw office 2007.... TOTO MA BYT O ZVYKU? OMG .. no nevim... udelal jsem plosny downgrade na Off 2003 a je to v poradku :­-­)... to same visty vs xp ...stejny pripad....
Na nefunkcnost si zvykat nebudu..ja potrebuj uspolehlivy sw pro praci ... nejsem student co obcas pise seminarku a neminim
spolehat na zalozni notebook s xp ci dualboot na desktopu jako reseni :­-­)­)
Vista ma jedinou vyhodu.... vydelavam slusne penize na tom
ze lidem s tim honosne pojmenovanym souborem bugu pomaham
a na tom ze lidem shanim licence na xp popr odvirovavam
takto bezpecnostne vymakane masinky... ­(zabezpeceni je
vetsinou stejne jako u XP .. AV­-AS­-AR + Alter brows klienti,
a mail klienti..vysledky takove.. ze xp opravit jde a to slusne...a rychle..vista konci na bsodech nebo konci uplne...­)

Stale nevidim ze by jste uvedl nejakou vlastnost visty ktera
by znamenala ze xp to neumi nebo dokonce neumi lepe :­-­)
Neminim to spatne.. ja jsem spise zvedavy neb o nicem takovem nevim...

V zaveru jen podepisu to co psalchmod777.. to je presne to o cem jsem mluvil... odezva.. take pouzivam dual monitor system...
muzu jen souhlasit....

PS: jeste o alokaci ram... u xp x64 nemam problem s alokaci vetsiho mnozstvi ram... imho vista 32bit to neumi stejne jako
xp x32 pouze dela jeden trik..a to jak xp v zobrazeni ram
odecita ostatni memory soucasti a zobrazi jen vyuzitelny
zbytek tak vista ma tzv cheat v zobrazeni ktery toto naopak dopocitava..alokace bohuzel zustava stejna.. to mi prijde dokonce jako podvod na uzivatele.. jelikoz system lze :­-­)­)
U x64 je alokace samozrejme stejna u vist i xp ;­-)
Odpovědět0  0
arround | 19.8.20089:28
james008 ­- na tuto diskusi jsem zabloudil při hledání jistého pramene a nemám chuť a čas nějak ztrácet čas. Ovšem Vaše argumentační rétorika mne přesvědčila o tom, že apriori odmítáte nové věci proto, že jste ve své práci nejistý a nedůvěřujete svým schopnostem řešit problémy. Většinu vašich názorů bych vám bryskně vyvrátil, ale jak píšu výše, nemá smysl ztrácet čas v podobném flame. Takových je a bude na netu pořád dost a účast v nich nic neřeší, neboť zarputilci nechtějí hledat řešení, ale ventilují jen své běsy.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 19.8.200814:57
Jelikoz vas komentar postrada jakykoliv argument je zbytecny...
podle hesla soudim tebe podle sebe budete mit problemy spise vy.. ja jsem spokojen :­-)
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 19.8.200815:53
Přeložím do češtiny: Já, arround, jsem úplně blbej, a protože by to mohlo vyjít najevo, tak raději se budu pouze kasat, ale žádný argument nevyplodím. Mám sice prázdnou makovici, ale tím, že budu pouze pouštět invektivy a nic ze mě nevypadne, tak mám naději, že moje nízké IQ bude utajeno.

Právě jsem za jamese008 briskně vyřešil problém s argumentací jednoho arrounda, našel jsem řešení komunikace ­- a jak vidíte jdu do všeho hlavou a naplno. Se mnou byste si pane arrounda, poklud bychom se dostali do sporu v reálném životě moc neškrtnul.
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.200813:44
Ano, mel jsem XP 64bit. Problem s nima je ten, ze ne kazdy vyrobce HW je podporuje. Treba Pinnacle, ten pro XP64bit ovladace nedela. Uz je na 64­-Bit Windows XP Service Pack 3? Bude vubec?

XP nedokaze vyuzit HW naplno. Mam DX10 kartu a nevidim duvod, proc bych mel hrat hru v DX9, jestlize to ta hra umi. Rozdily v LOTRO mezi DX9 a DX10 jsou markatni a vidite je na prvni pohled.

Muzete mi poslat ten software, ktery vypne UAC? Rad bych to zkusil, jestli to projde pres moji ochranu. Hodte ho treba na nejaky server a poslete mi odkaz do PM. Diky.

Dell vam na desktop klidne da XPecka. Staci rict.

Samozrejme, ze Vista only NB porostou. Pokud budou mit dostatecny vykon, tak v tom nevidim problem.

Na Office 2007 jsem si jeste sam nezvykl, tam je rozdil hodne markatni. Jinak Office 2007 pouzivam v praci a zadnych problemu jsem si po pul roce zatim nevsiml.

Viditelne se neshodneme jakou vyhodu chcete slyset. Bojim se, ze Visty proste nejsou pro Vas. Nikomu tu nevnucuji jedinou pravdu, pouze tu diskutujeme, ze ja tam vyhody vidim a proto ten system pouzivam.

Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 19.8.200814:48
My co nehrajeme hry ­- a ačkoli se to nezdá, je nás drtivá většina ­- jen tolik neřveme v diskusích ­- například ve firmách moc jako hlavní náplň práce hry nepaří. Tak my co nehrajeme hry, nám je nějaké DirectX 10 úplně ukradené.

Notebooky neporostou. Alespoň tolik ne ­- co se týká výkonu. Proč by to také dělaly? Nemají snad notebooky dnes dostatečný výkon pro běžnou práci? Tedy s dobrým operačním systémem ­- nikoli s Vistou. Microsoft zde tvrdě, ale opravdu tvrdě nevystihnul trend ­- jednak se kompy staly spotřebním zbožím, tedy nikoli geekovinou jako dosud a výkon je lidem dost ukradený ­(proto také slaví poslední léta úspěch Apple, který na počítače nahlíží spíše designérsky­) a tím pádem se rozjely notebooky jako Asus Eee ­(mimochodem fenomálně prodejně úspěšné a řada firem se je snaží napodobit­). Tyto notebooky jsou naprosto nedostatečné pro Visty, a vždycky budou, zase jsou velmi dobré pro jakýkoli jiný operační systém.

Proč dále vůbec zvyšovat výkon notebooků? Aby baterka vydržela o polovinu méně? Aby to byl větší krám?

Znovu opakuji: počítač je čím dál méně ­"výkonná technická bedna­" a je čím dál více ­"designérský a praktický výrobek spotřební elektroniky­". Trendem už nebude zvyšování výkonu, protože není proč to vůbec dělat.

Mě trend Microsoftu ohledně zvyšování výkonu počítačů a směr Vist přijde stejný jako kdysi trend Microsoftu převálcovat internet s tím, že internet se zruší, padne a namísto toho bude po světě celosvětová síť Microsoft Network. Tehdy se Microsoft rozhodl internet ignorovat jako nesmyslný trend, který bude mít jepičí život. Nakonec teď ­"nastolují trend­", který je stejná blbost jako se zrušením internetu, nebo jeho trendy ovládací systém Microsoft Bob a řada jiných ­"trendů­" od Microsoftu.

P.S.: Microsoftu si velmi vážím ­- zejména za jeho vizi ­- počítač do každé rodiny a vizi levného operačního systému pro běžné lidi. Nebýt Microsoftu, tak tu existují pouze operační systémy od sto tisíc dolarů za instalaci a výš a budou je umět ovládat jen lidi s vystudovanou atomovou fyzikou. Za tohle moc díky, Microsofte.
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.200816:33
Zajimava uvaha. Mam Visty i na firemnim stroji ­(Dell 630i, 4GB RAM­) hlavne kvuli tomu, ze maji IIS 7 stejne jako Windows Server 2008. Takze ja jinou volbu operacniho systemu v praci nemam.

Myslim, ze si nerozumime ­(a nejenom s vama­) v jedne veci. Ja proti Windows XP nic nemam. Jen proste uz je nemuzu pouzivat, protoze nemaji to, co potrebuji v praci nebo to co chci pouzivat doma na desktopu. Bohuzel to co pouzivam nikdo jiny nenabizi, coz je mozna skoda.

Asus Eee je trosku mimo nasi diskuzi. Nikdo s rozumem v hlave by na to prece nedaval Visty a nikdo to snad s Vistama ani nenabizi nebo se pletu?
Odpovědět0  0
james008 (104) | 20.8.20089:20
Ja to beru pokud vam neco nabizi co nema XP .. ok...v poradku...
Ale muzete prosim vas konecne napsat co to je?
Uved jste zatim jednu vec a to je IIS 7... V poradku...
nepopiram jeden bod.....ale jedna vec je troschu malo
navic se jedna o vec kterou bohuzel bezny uzivatel nevyuzije :­-­)
Chapu to u lidi co chcou ci musi na iss testovat.. vyvojare atd...
..
uznavam .. a nemam nic proti...
mate nutnost provozu IIS sedmicky lokalne na testy a vyvoj
v poradku ..vy vistu potrebujete.. kvuli jedne veci
ktera je vysledkem omezenosti vyrobce.. nebyl by myslim problem
dodelat IIS7 pro starsi xp... nebo zarucit jeho chod...
bohuzel tomu neni tak a jste NUCEN pouzit novy system...
neb v nem je..a je zdarma... :­-­)
.....
osobne pri implementaci a vyvoji web aplikaci pracuju primo na serveru a z testeni na localhostech jsem uz vyrostl
na vine tomu muze byti i fakt ze nemam potrebu vyvijet cokoliv
na IIS ... pouzivam primarne linux prostredi a servery
a kybych chtel neco delat na lokalu pro php tak je spousta
malych local serveru k instalacich.. je to zdarma a neni to omezeno na urciteho vyrobce os natoz jeste na druh­/typ operacniho systemu :­-­)

Dulezite je aby jste napsal konecne neco co je rozhodujici
a velkym pozitivem u VIst oproti XP... co prinasi co xp nema?...
Mame tu IIS7 .. fajn.. to je jedna vec... tak dal prosim
uz vam to s argumenty trosku zacalo jit :­-)
Odpovědět0  0
filky (65) | 20.8.200815:15
Uz jsem tu v diskuzi v podstate vyjmenoval vse, proc pouzivam Visty. DX10, 64bit, podpora HW pro 64bit ­(HW od Pinnacle­) a IIS7.

Na lokale se da pouzivat i VS2008 web server, ale pri vyvoji se snazime vzdy delat programy na tom, na cem ve finale pobezi. Jine IIS7 proste neni.
Odpovědět0  0
bublik | 22.8.200822:00
hm... zaujimavé je, že práve IIS je skutočne problematickou súčasťou OS Windows a už od verzie Windows NT 4.0 po Server 2003 sa tam objavujú tie isté chyby... tak prečo by neboli aj v sedmičke...
ja myslím, že je zbytočné sa o tom dohadovať, čo je lepšie, lebo keď niekto musí robiť s Vistou, lebo proste je za to platený, a druhý nechce problémy v podnikovej sieti, tak je to jasné, že sa nemôžu zhodnúť...
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 23.8.200815:01
_zadny_ OS ­(ani program­) neni globalne lepsi. Kdyby to tak bylo, nemel by konkurenci. A je jasny, ze hadat se stylem ­"pro me je to lepsi­" je blbost, protoze kdyby dany reseni pro danyho cloveka nebylo lepsi, tak by ho asi nepouzival ­(ted nemluvim o beznym BFU, ktery pouziva, co mu nekdo nainstaloval­).
.
Nicmene u Vsita je problem, ze MS nastartoval trendy, kterou jsou bud jen blby, nebo primo nebezpecny.
To je co mi vadi na Vista.
.
Jinak budu pouzivat vzdy to co aktualne bude nejlepsi ­(prinosy­/TCO­) bez ohledu na debaty ­(momentalne jednoznacne XPSP3­).
A to asi plati u vsech, co si OS instaluji sami.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 19.8.20083:40
Jeste neco. Asi natocim video, aby ruzni vista­-vyuziva­-hw ­"uzivatele­" videli, jak se da skutecne PC pouzivat. Takze muze nekdo zopakovat toto s Vista prosim:
(ingredience: 2 monitory, 4core, dostatek ram, virtualizacni sw­)
-
A:
1­) spusteni antiviru v sandboxu a testovani vsech hw ­(5 sekund­)
2­) presunuti na vedlejsi monitor ­(1 sekunda ­- pretazeni mysi + 1 click­)
3­) roztahnuti zobrazenych vysledku pres 2 monitory ­(1 sekunda ­- 1 click­)
-
B:
1­) testovani programu v nekolika OS naraz ­- source code v host OS
2­) 2 OS na monitor
3­) roztahnuti 1 OS na oba monitory ­(1 sekunda ­- 1 dvojklik­)
4­) roztahnuti 2 OS na dva monitory ­(1,5 sekundy ­- 2 dvojkliky­)
5­) vraceni do puvodni stavu ­(1 sekunda ­- 2 kliky­)
-
Muze prosim nekdo zopakovat s Vista os a doplnit casy? Ale misto sekund to radsi piste v minutach ­- od 5 mist se cisla spatnej rozlisuji :­-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
-
Jen podotykam, ze ja to vsechno zvladam se 4 GB ram ­(resp. 3,2­).
Zvladla by tohle Vista ve srovnatelnych casech .... erm ...
zvladla by tohle Vista ve desetinasobnych casech s 32 GB ram?
-
Nebo jsem 100 let za opicema a dneska uz ma kazdy druhy decko doma cluster?
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20084:03
2 OS ve Virtual PC najednou v obouch pripadech?
Rozepiste ten bod B1. Ktery program a v cem testovat.

Jinak to co popisujete bezne delam s Win 2008 jak uz jsem psal. Vse naprosto plynule a to mam pouze Dual Core.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 23.8.200814:26
bod B znamena 4 virtualni stroje ­- kazdy se samostatnym a plne izolovanym OS. Vzdy 2 OS na monitory. Operace s roztahovanim jsem napsal, protoze ty prakticky neomezuje harddisk a zaroven jsou pro smooth praci velmi kriticke.
.
Ano, samozrejme by mi stacil jeden ­- pouzival bych vic snapshoty a notne by me zdrzovalo, ze nemuzu delat zatimco se ve virtualni stroj odstranuji predchozi zasahy ­(coz je otazka HDD a operak s tim nic neudela­).
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 19.8.20083:30
Tak predne, stichl jsem, protoze mam lepsi veci na praci a reaguji jen kdyz to uz nevydrzim. Jako treba vyse zminene Crysis je na XP o 25% rychlejsi !!! nez na vista. To uz clovek fakt nevydrzi. No hlavne ze Vista vyuziji hw a ze se z nej kouri.
-
Navic proc by mel nekdo psat duvody pro starsi OS? Snad by melo by novejsi mel mit vyhody proti starsimu, ne?
-
Navic jak uz tady nekdo napsal, tech duvodu je milion a vsechny jsou relativne malicherny ­(napr. zpraseny UAC, stejny FS jako XP = zadny duvod prechazet, prasarny typu DRM, atd.­).
-
Nicmene Vista ma 2 hlavni duvody, proc vadi me ­(a patrne vetsine lidi, kteri s PC trochu vic delaji ­- nejde samozrejme o duvody jedine!­):
-
1­)Vista jako prvni OS realne omezuje uzivatele. Dosud i kdyz to bylo obcas kruty, slo delat cokoliv. Najednou prijde MS s koncepci, ze user nebude panem nad svym OS. Cast prebere vyrobce HW, cast vyrobce OS, cast pravomoci preberou dalsi strany ­(producenti sw, vlada, etc.­). Vista je mala jesterka a je na case ji zastrelit, nez se z ni vyklube Tyranosaurus. Je na case rict MS ­"dost­" ­- my platime OS, ne vlada.
Tolik ideologicky duvod.
-
2­) VYKON: je opravdu hezky, ze vista umi alokovat 8 GB ram, ale k cemu mi to je, kdyz si z nich sezere ctvrtinu. Ze doted nakymu BFU pri psani e­-mailu zahalelo 4jadro a tak si teda nainstaluje Vistu, aby ­"to bylo vyuzity­" pro me neni duvod na upgrade.
-
Mych 4GB ram + 4jadro zvladne provozovat 6 OS NARAZ ­(!­) bez svapovani. Kolik vist muzes spustit naraz s 8 GB ram bez svapovani?
-
Prebytek vykonu pred nastupem vista byla dobra cesta k masivnimu protalceni virtualizace, ktery prinasi REALNY vyuzity vykonu. Nazordil o visty, ktera to sezere jen aby to ­"jelo naplno­".

Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20083:55
Vykon v Crysis me netizi. To jestli me hra v single player bezi 40 fps nebo 50 mi je fuk. Na netu to nehraji a samotny single se na 40 fps v pohode dohraje. V DX10 hraju predevsim Lord Of the Rings Online a take jsem hraval s DX10 novy Age of Conan. Rozdil v obou hrach byl celkem poznat.

Ja tam ty vyhody oproti XP systemu vidim. Treba uz ta zminena 64bitova verze, ktera je mnohem kvalitnejsi.

ad 1­) Ano, mate pravdu, ze Vista jsou prvni operacni system, ktery je hodne striktni. Castecne to byla reakce MS na kritiku Windows XP, mozna az moc tvrda. Uvidime kam se tento smer bude ubirat. Tady v tom bode jen nechapu tu zminku o vlade. Myslite vladu CR? Topolanek atp.? Co ti s tim maji spolecneho?

ad 2­) Po bootu maji moje visty cca 900MB. Z 8GB to je osmina, rekl bych. Visty normalne ve virtualu nepoustim, ale verim, ze by se dali ocesat na cca 450MB po startu ­(32bit verze­). Poustim bezne ve virtualu Windows Server 2008 Web Edici. Tomu staci 1GB pameti a bezi v pohode. Virtualizace je fajn vec. Hlavne Windows Server 2008 s Hyper­-V to je sila. Delame bezne NLB na vice W2008 Web edicich, takze bezne poustim ve Vistach 4 nody. Proto mam take tolik pameti a 64bitovej operak.

Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20084:12
Ups ... je to skoro devitina samozrejme. Uz je na me pozde jdu spat. :)
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 23.8.200814:16
tohle je presne proc se nerad ucastnim podobnych exhibici
.
"Vykon v Crysis me netizi­"
- ano, po te, co ji uvedete jako argument pro vistu a po te co vam ukazu, ze prinos DX10 je nula nula prd a ze ve vista bezi o 25% !!! pomalej uz vas ­"netizi­".
Rekl bych, ze pro vista muzu uvist libovolny argument a vy ho smetete ze ­"vas netizi­". Takova debata je pak ztratou casu.
.
"vyhody oproti XP systemu vidim. Treba uz ta zminena 64bitova verze, ktera je mnohem kvalitnejsi. ­"
- ja 2 ZAKLADNI vyhody XP napsal. Muzu totez pozadat o obhajce vista?
.
"Vista jsou prvni operacni system, ktery je hodne striktni­"
- skvely, neco jako ­"remcali ste, ze je to malo slany, tak tady mate kybl soli do zradla smradi a je to.
Dojemny, ale ja uz nejsem malej harant, ale zakaznik.
Navic jsem nemluvil o bezpecnosti, ale o tom, ze vyrobce hw­/sw mi bude ­(potencialne­) diktovat, co s compem smim a co ne. Nerad bych aby to dopadlo jak v cine.
.
"Uvidime kam se tento smer bude ubirat.­"
- pokud tam kam ubira, tak prestanu kritizovat vista a prejdu plne na linux ­(a vsem co budou chtit radu o OS budu rikat to, co rikam ted kdyz chteji radu o Exploderu: resenim je odinstalovat ten shit­).
.
"Po bootu maji moje visty cca 900MB­"
- po bootu maji moje XP 52 mega
Odpovědět0  0
schali (31) | 26.8.200812:30
s tim Crysis je to trosku omyl, ve skutecnosti je vykon ve Vistach obdobny jako v XP, muze se lisit asi 5%, ale vic ne.Staci spustit Crysis s parametrem ­-DX9.Snizeni vykonu je totiz zpusobeny slavnymi Dx10, pokud by fungovaly i v XP byl by vykon na stejno.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 28.8.200813:58
popravde v tom nevidim rozdil. DX10 je klicova vlastnost Vista ­(aspon jak to MS tlaci, ale on nema moc z ceho vybirat, ze­).
.
Takze ano, vypnutim DX10 lze zvysit vykon ­(patrne, nezkousel jsem­), nicmene reknu k tomu to, co sem uz rekl k dalsim klicovym funkcim, ktere jdou vypnout:
.
ano, vypnutim nekterych funkci priblizime vykon Vista vykonu XP. A nejvic se mu priblizime, kdyz Vista predelame na XP :­-D
.
nejlip cistou instalaci :­-P
Odpovědět0  0
schali (31) | 29.8.200815:55
opravdu na tom neco je, pouzivam Vista asi 2mesice, neni to spatne, ale mam pomerne vykonny pocitac, nikomu s poradnym delem bych to asi nedoporucil.kazdopadne ­-Dx9 opravdu funguje, taky jsem o tom nevedel, pokles je s Dx10 asi 20%, pripomina me to kauzu s nVidia Physix, taky pokles 20% a vice, ted staci jen koupit visty, nvidia, zapnout Physix a jste na polovine vykonu sve GK, ale mate to nejlepsi na trhu a jste tudiz zakonite stastni.Svet je nekdy idiot..
Odpovědět0  0
james008 (104) | 18.8.200820:34
Jinak ja se tady snazim neco neustale naznacit.....sireni malware .... streaming....a oni to tady chlapci napsali
polopaticteji ..tak pridavam :­-­)
http:­/­/pocitace.sme.sk­/c­/4014751­/bezpecnost­-visty­-je­-na­-lopatkach.html
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20083:17
Zajimave. Tezko hodnotit, protoze ani jeden z nas nemuze dokazat jestli je to pravda nebo ne. Chtelo by to nejakou konkretni ukazku takoveho programku na netu. Nemate nejake infikovane URL?
Odpovědět0  0
james008 (104) | 20.8.20087:57
Pokud pochybujete o zkusenostech takovych profiku jako je team Vmware tak to jste na horsi urovni nez zakladni user a nevim proc s vama vubec vedu jakoukoliv debatu :­-­)­) Oni musi implementovat do virtualu vetsinu os a tak je musi celkem hodne znat.. rek bych dle druhu prace i vice nez lecktery bezny programer vyrobce MS pokud teda vubec mate pojem o tom jak MS vyviji :­-)
Odpovědět0  0
filky (65) | 20.8.200815:05
Ja nepochybuji o jejich zkusenostech. Naopak pokud je pravda to co rikaji, tak me to jako odbornika zajima a rad bych videl takovy hack v chodu. Ten odkaz je ale pouze clanek, zadny odkaz na funkcni kod nebo vysvetleni problemu.
Odpovědět0  0
jon007 | 18.8.200819:57
Plne souhlasim s dalsim clovekem a to jest M Ponkrac :­) a jinak jako takovou malou odpoved pro filku: . Proc tedy vlastne nechci Visty pouzivat? Treba, ze sem konecne presel na MacOS X? Myslim, ze vic uz psat ani nemusim... s Wistama se vidam porad... ma je sestrenka na notasu... ano jeden z tech levnejsich ­"only Wista­" shitu! A musim rict, ze je to kopirka jako prase... a musim rict, ze to co okopirujou, neumej opravdu poradne implementovat, musim fakt souhlasit s prizpevkama na zahranicnich webech... ale taky to dobre popisuje tohle super video :­) http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=TaIUkwPybtM doporucuje shlednout, je to docela sranda ;D
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20083:10
MacOS X je pekny system. Kamaradi ho pouzivaji v praci na DTP. Bohuzel na nem nebezi software, ktery pouzivam.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 18.8.200817:32
Pane FILKY... napiste nam zde prosim alespon par pozitiv, ktere Visty maji a kvuli kterym by mel uzivatel presedlat z WinXp
..je to myslim solidni zaklad pro ­"konstruktivni debatu­"...
A vychazejte prosim z toho co psali lide vyse..at zde neslysime
o UACu a jinych veci okoukanych jinde a spatne implementovanych :­-­)

Jeste k prodejnosti.. nezapomente... Visty se alespon trosku prodavaji hlavne kvuli:
a: ms nic jineho tak hodne neprosazuje a neni nic jineho tak dobre sehnatelneho....
b: kdyz dostanete jako nezkuseny user Vistu s notasem na kterem
vam Xp neposlapou ­(ano i to uz jsem nahore zminil..vista only notasy­) tak vam nic jineho nezbyde
c: hodne lidi si koupi pc od znackoveho vyrobce ktery ma vetsinou jen pc s vistou neb ma uzavrenou smlouvu s ms a ten diktuje co se tam da a co ne...
d: mnoho firem ma multilicence a support vazany na urcite produkty...takovy gigant jako symantec treba musel prejit na visty kvuli supportu a ocekavani ze vistu bude mit vetsina lidi... a takovych je spousta.. ne kazdy jako intel muze rict ne my ji nechceme :­-­)

::::::::::::::...............................
A imho znate obsah kauzy jak unikly soukrome dopisy primo z MS
kdy vysoce postaveni lide primo u nich konstatovali ze jde o pekny shit :­-­) asi ne :­-­)
::::::::::::::::::::::........................

Bylo tam i v textu ze to rikaji lidi co si nainstaluji vistu
a uzivaji ji chvil ia pak to zabali.....

Ja se zabyvam analyzou malware a tak vistu mam na pc po cely rok
a muzu vam rici ze obcasny uzivatel nejsem :­-­)
jen me strasne stve kdyz na ni neco musim delat
a po salve bugu a uchylne spatne odezve gui at uz aero tak
klasickeho vcetne vypnutych skinu me stvou i zakladni veci
jako spatne reseni uzivatelskych prav v ranci File systemu
coz je ten samy co je u xp a tam je resen skvele kdyz si clovek pohraje :­-­) .... a co s tim kulhajici arkadou aka OS dokaze dobre napsany rootkit to by jste koukal pane :­-­)
..nejvetsi kamen urazu shledavam v totalne smrsenem gui..at uz odezvou tak intuitivnosti...ci prilisnou intregrovanosti....
Kdyz neco vytizi gui ..bug nebo exploit v os ci nejakem sw tak
je amen i s ctyrjadrem :­-­)­) u xp jde ustrelit explorer exe a nahodit jej znova a mame zase svizno pokud by k takovemu bugu dnes jeste doslo... staci neodladene ovladace od realteku atd..na obou os ;­-­)

Staci vam tento maly urycek + me predesle k zapoceti neceho konstruktivniho?

Predem odpovidam.. hardware mam cice nez nadstandartni :­-­)
3,2Ghz dvoujadrovy procesor a 4gb ram + velmi rychle sata disk pole :­-­)
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20082:56
Rad Vam odpovim. Nevidim duvod, aby nekdo menil Win XP za Visty na starem pocitaci nebo nejakem levnejsim NB. Nevidim ale zadny duvod nedat Visty na uplne novy nabuseny stroj s nekolika GB RAM a novou grafikou. XP novy HW uz proste nevyuziji na 100%. DirectX 10 treba, pokud chcete hrat nejakou hru, ktera ho umi ­(Lotro, Crysis atp.­). Visty jsou take momentalne nejlepsi MS 64bitovej operak. Pokud potrebujete hodne pameti, jsou dobra volba.

S UAC nemam problem, uz jsem si na nej zvykl. Ktere spatne implementovane veci mate na mysli?

ad a­) Kazdy si stale muze koupit WinXP. Je to stejne sehnatelny jako Vista.
http:­/­/www.alza.cz­/oem­-microsoft­-windows­-xp­-d84201.htm

ad b­) tak si ten NB s Vistama nema kupovat. Muzete preci koupit NB s XPeckama.
http:­/­/www.alza.cz­/notebooky­/dle­-parametru­/os­/xp­-professional­/18843417.htm

ad c­) O cem to mluvite? :­) Sestavene kompy se samozrejme dodavaji i s XP, staci se podivat na nabidku. Nikdo Vam nic nediktuje a rozhodne ne MS. :D
http:­/­/www.alza.cz­/pc­-sestavy­/alza­-sestavy­/dle­-os­/microsoft­-windows­-xp­/18849801.htm

ad d­) tento bod jsem asi nepochopil. Multilicence a support jsou vazane na konkretni OS. Nekdo presel nekdo ne. Nevidim na tom nic divneho. Nebo jste myslel neco jineho?

Co konkretne je spatne reseno na uzivatelskych pravech File Systemu?

GUI je jine to je pravda. Taky me to dalo chvilku casu, nez jsem si zvykl, ale je to jako kdyz clovek hraje novou hru. Taky se ji musi naucit ovladat. Ted uz me pripada v pohode. Myslim, ze mnohem kvalitnejsi priklad hodne divneho GUI jsou nove MS Office 2007, ale to uz je jine story.

Mam Visty cca od rijna minuleho roku a jeste se me GUI sestrelit nepodarilo. A to hodne programuji veci pro DirectX atp. Asi mam kliku. Sem tam s vyvojarskejma ovladacema sestrelim driver, kdyz debuguji frame po framu, ale Visty na tohle maji obranu, takze si ho samy reinicializuji.

Diky za konecne prvni konstruktivni prispevek. :)
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 19.8.200814:35
ad a­) Krabicovou verzi XP už nekoupíte.
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.200817:25
krabicovou verzi nepotrebujete
Odpovědět0  0
jon007 | 15.8.200820:53
Souhlasim plne s chmod777 a james008! Se vsema verzema mam dost zkusenosti,takze fakt souhlasim! Ted uz me diky bohu zadny takovy rozhodovani, na kterym systemu teda jet, netrapej!

2filky: jeste par prizpevku si od Vas precist... a uz mi to zacne zavanet hulanovinou :D Nejste pribuzny? Ten na ty svy Wisty taky neda dopustit, jeste by to chtelo neco proti Masoxu ­(cimz byste me jako jeho uzivatele velice pobavil ;D­) a je to jasny :)
Odpovědět0  0
filky (65) | 15.8.200822:56
Mno o Vistach jsme se tu zatim moc nebavili. Vzdy kdyz se zeptam na argumenty v cem, ze jsou ty visty tak spatne, tak vsichni prestanou reagovat. :­) James tu kali vodu, ale jaksi jsou to pouze slova a do PMka mi nic neposlal. A co vy, chcete taky pouze kalit vodu nebo mate neco konstruktivniho do debaty? :)
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 17.8.200821:00
Já bych to napsal takto, proč je Vista nejodmítanější verze Windows v historii? Proč? Proč ten mohutný odpor proti Vistám ­- proti žádné jiné verzi Vista se tak neprotestovalo.

Proč mnoho lidí si nainstaluje Visty a po pár dnech řekne, Bože v tom se nedá dělat a jdou shánet XP?

Tohle je prostě statistika. Dokonce i Microsoft musel reagovat, tudíž nemůžete říct, že je to můj výmysl ­- honem rychle vydal SP1, honem rychle slíbil nástupce Vist, honem rychle se snaží zadupat XP do země. V uváděných statistikách do prodejnosti Vist pak Microsoft záměrně uvádí součet Vist + downgrade na XP jako Visty, aby prodejnost Vist v marketinkových materiálech nevypadala žalostně, jak by to třeba při pravdivém vykazování mohlo být a desítky dalších aktivit ­- pročpak asi?

Celé to dopadá tak, že ­"Vista fanatik­" se zeptá co konkrétního na Vistách vadí ­- a pak ten jeden důvod zadupe do země. Nejraději argumentem, že je třeba podporovat pokrok, ale on pokrok může být i k horšímu, na to je třeba nezapomínat.

Já jsem programátor ­- 20 let dělám v oboru ­- a vždycky jsem obdivoval spoustu uživatelů, co jsou schopni skousnout. Některé cizí programy co jsem viděl na počítačích byly tak user unfriendly, ale uživatel prostě dělal a nějak ho nenapadlo, že by se to dalo udělat lépe ­- byl spokojený. Stejně tak mě překvapovalo, že uživatelé prostě jeli v defaultu libovolné verze Windows a tvářili se spokojeně. Ale s Vistou jsem poprvé u obyčejných uživatelů ­- ano u stovek těch, které jsem viděl pouze spokojeně a optimisticky pracovat s počítačem bez ohledu na hnusnost programu ­- poprvé jsem u nich viděl říct ­"ty Visty jsou hnus­".

Jediné pozitivum, které o Vistách jde napsat z mého pohledu je, že se konečně proráží cesta k 64 bitům. A tím bych z mé strany s pozitivy Vist skončil. Sám o sobě jsem se rozhodl, že Visty používat nikdy nebudu ­- nikoli z toho, že bych neměl rád Microsoft, ani proto, že jsem zaujatý proti Vistám, ale protože užitný poměr cena­/kvalita u Vist se mi jeví tak nízký, že není proč.
Odpovědět0  0
filky (65) | 18.8.200815:25
Tak zaprve. Nejodmitanejsi a take nejmene uspesna verze Windows je Windows ME.

Zadruhe, o kterem mohutnem odporu mluvite? Sem tam nekdo zmeni Vista za Win XP a je pravda, ze se neprodava tak jak predpokladali, ale i tak nejsou Vista po prodejni strance zadny propadak. Prodejnost OS je hodne zavisla i na prodejnosti pocitacu a vzhledem k nekterym financnim krizim ve svete ani ta prodejnost pocitacu neni nijak zavratna.

Nechapu, co myslite tim, ze honem vydali SP1. SP1 byl chystany celkem dlouho. Souvislost s prodejnosti tam nevidim.

Zatim tu nikdo neargumentoval, co mu ve Vistach vadi. Pouze se tu vedou debaty jako tato, o popularite ci prodejnosti OS. :­) Jako kdyby snad OS od MS byl nekdy popularni a jako kdyby popularita OS z neho delala lepsi system.

Nikdo Vas Visty nenuti pouzivat. Ja jsem s nima spokojen. A opet se zeptam jako predtim, protoze me to zajima. Proc tedy vlastne nechcete Visty pouzivat?
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 18.8.200818:01
Tak za prvé, Windows ME až tak odmítané nebylo a to přesně z toho důvodu, že bylo několik dalších verzí Windows, které šlo nasadit, takže odpor nedosáhl takové intenzity, jako v době, když velmi nepovedená Vista nemá náhradní verzi Windows, kterou by šlo místo ní použít a do budoucna podporovanou.

Jinak je celkem příznačným znakem Vista fanatiků, že ­"nevidí žádný odpor vůči Vistě­". Zajímavé, že i MS ho vidí a to tak, že na něj sám velmi jasně reaguje.

SP1 byl vydaný narychlo proto, protože MS ví, že mnoho lidí si nenainstaluje žádnou verzi dřív, než vyjde SP1. Proto bylo vydání SP1 urychleno a také Microsoftem nervózně slibováno.

Ne, nikdo ani nezareaguje, co na Vistě vadí ­- zkrátka nic jednotlivého, ani žádná jednotlivost není na Vistě tak špatná, ale jako celek je to děs a hnůj ­- nepovedený systém. Žádná jednotlivá část není na Vistě tak špatná, abyste to nerozmetal jako nepodstatné. Ale těch věcí, co je nutné překusovat už je víc, takže jako celek je Vista fuj na entou.

A nemusíte si tu ublíženě hrát na popularitu MS. Já používal všechny verze Windows ­- a ačkoli jsem odkojený na unixech ­(v době, kdy Windows ani Linux neexistovaly­), tak tvrdím, že Windows je pro mě nejlepší systém na desktop. A Vista bude první verze Windows, kterou nebudu mít nikdy na desktopu. Rozhodnutí jsem učinil prakticky.

Nechci Visty používat, protože nejsou dobrým operačním systémem ­- a protože nejsem Vista fanatik, ani Microsoft fanatik. Potřebuji na počítači pracovat, a práce na stejném počítači s Vistou je daleko méně efektivní a produktivní, než s XP ­- a to i tehdy, když se zapracuji. Nepotřebuji omalovánky, nepotřebuji hrát hry, nepotřebuji antipirátskou ochranu proti kopírování, a taky bych rád na gigabitové síti pracoval rychleji, než přes modem, když si pustím mp3. Situace, kdy při puštění mp3 Vista přiskrtí rychlost sítě na zlomeček mě opravdu nepřesvědčuje o úžasnosti Vist.
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.20082:30
Windows ME meli byt nastupce 98cek. Nestalo se tak. Win ME byli oznaceny nespocetnekrat za jeden z nejhorsich MS systemu vubec. Tecka. A mimochodem, XPecka vysla az skoro rok po Win ME, do te doby tu byla volba bud 98 nebo 2000.

http:­/­/www.pcworld.com­/article­/125772­-2­/the_25_worst_tech_products_of_all_time.html

Muzete me pls odkazat na material, ktery dokazuje, ze SP1 byl vydan predcasne a narychlo, jak tvrdite?

Nikdo tu ublizeny neni, snazim se diskutovat neboli si vymenovat nazory. Take nejsem Vista fanatik, aspon se za nej rozhodne nepovazuji, ale vidim na Vistach i dobre veci a jelikoz z Vas nejsem schopen stale dostat, co konkretniho vam vlastne vadi na Vistach zacnu svym pozitivnim seznamem.

Mam Vista 64bit Ultimate. Poridil jsem je hlavne kvuli pameti ­(8GB RAM­), hram ­(DirectX 10, GF8800­) a take protoze je to novy stroj, takze cena byla celkem levna ­(cca 5k­). Dale pouzivam Medium Center ve spojeni s XBOX 360 jako extederem. Trosku jsem si je vymazlil a ted behaji perfektne.

To slovo vymazlil jsem pouzil zamerne, protoze do teto sekce patri negativa Vist. Superfetch je peklo a vadi me, ze nemuzu si sam urcit, ktery program cachovat. Vypnul jsem ho. UAC mam zapnuty a ikdyz to otravuje uz to nevnimam a aspon vidim, co ten program potrebuje za prava.

Ted bych rad slysel Vase zkusenosti a vety typu ­"jako celek je to des a hnuj­" neberu.
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 19.8.20089:08
Windows ME byly označovány za nejhorší v době, kdy Vista nebyla příliš na programu dne. Ovšem dnes se obecně označují za nejhorší verze Windows ­- ME a Vista.

Ohledně SP1 ­- hledejte. Ovšem fanatismus pro Visty Vám samozřejmě nic takového připustit nedovoluje.

Jste tu ublížený, protože jste tu začal brečet o nepopularitě Windows ­- a jakmile do toho začnete tahat emoce ­- a o výměně názorů, ani konstruktivní debatě nemůže být pak ani řeči.

Já sám píšu, že jediné pozitivum Vist je, že proráží cestu k 64 bit verzi. Hry mě nezajímají, a to už mnoho let je považuji za ztrátu času.

To, že neberete jako ­"celek je hnůj­" je jedno. Upřímně sám jsem se divil, když mnoho lidí i Microsoftsky zaměřených prostě řekli, že Vista se nedá používat, a že je to opravdu špatný systém. Často lidi, kteří předtím chválili od Microsoftu úplně všechno. A hlavně změna ­- řekli to úplně obyčejní lidé bez předsudků.

Já osobně počkám na nástupce Vist ­- a pokud i ten bude podobné kvality, nebo budu potřebovat vyměnit XP dříve ­- pak sednu na Linux, nebo BSD, sice jsem ani jeden z těchto systémů jako desktop příliš nepoužíval, ale spravoval jsem je jako servery, takže zase tak problematické to pro mě nebude. Do této chvíle je pro mě nejlepším desktopovým operačním systémem Windows a s XP stále bude. Jestli mě chce Microsoft přesvědčit, že mám přejít jinam, poslechnu ho.
Odpovědět0  0
filky (65) | 19.8.200817:40
Mno domnivam se, ze Visty maji do ME hodne daleko, ale nema smysl vas presvedcovat.

Nejak nechapu proc se stale snazite nekoho oznacovat jako fanatika apod. Ja skutecne nevim nic o tom, ze by SP1 byl umyslne posunut z duvodu prodeje. Pokud mate nejaky fakticky dukaz, rad priznam svou chybu.

Ja mam z prace opacne zkusenosti. Ty kteri na Visty nadavali po case zjistili, ze jsou v pohode. V tymu vyvojaru co vedu, ma XP uz jen jeden clovek ze 4.

Jsem rad, ze ocenujete 64bit verzi. Byl to jeden z hlavnich duvodu, proc jsem kupoval rovnou Visty.
Odpovědět0  0
VKL | 20.9.200816:40
Docela jsem se bavil čtením příspěvků o neskutečně úžasných XP a o SHIT Vistách ­- je to jak zábavné, tak i trapné ­- historie se opakují a i tyhle flamewars tady byly již mnohokrát.
Plně se ztotožňuji s texty ­"filky­", přičemž to nemíním nijak komentovat, neboť každý, kdo má svoji pravdu, nemíní poslouchat pravdu toho druhého.
Mám nainstalované Visty a jsem s nimi spokojen ­- ne úplně, ale jsem spokojený ­- rozhodně spokojený tak, že bych zpět na WinXP jít nechtěl. Jo ­- hry mi nesmí do compu ­- počítadlo používám opravdu jen na práci s daty, programování, komunikaci na síti a se vzdálenými servery.
Dovětek ­- v naší společnosti má WinVista již asi 20 mých spolupracovníků ­(jsou to klasičtí uživatelé­) ­- ani od jediného jsem neslyšel, že uživatelské prostředí Vist je ­"hnůj­" a že se s tímto OS nedá pracovat.
Dovětek číslo dvě ­- opravdu jsem si tady nepřečetl jediný pořádný argument, proč Vistu nepoužívat.
Dovětek číslo tři ­- je mi úplně jedno, kdo a co si o tom, že Vistu užívám myslí.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 18.8.200817:11
Pardon...
Nechapu proc bych zrovna vam mel neco do PMka posilat :­-­)­)
Odpovědět0  0
james008 (104) | 13.8.200816:08
Vista X64 je sice fajn... je ale rozsirenim toho spatne ho zakladu z 32bitu.....

Xp 32bit je ale uplne jiny system nez xp 64bit
X64 wxp pouzivam k praci uz delsi dobu..prakticky od uvedeni....
situace s ovladaci a sw je daleko lepsi nez u Vist
a hlavne ...xp x64 je asi to nej co ms vyrobil.
Jadro je pouzito z Serveru 2003 a tak to vypada i s moznostmi
sytemu co se tyce spravy pristupovych prav apod....
je to takove ferari mezi skodovkama... to jen jako pridavek....
Odpovědět0  0
filky (65) | 13.8.200817:10
ehm, Visty 64bit maji vlastni 64bitove jadro a s 32bit vistama nemaji nic spolecneho.

XP 64bit operak mel a stale ma mizernou podporu od vyvojaru ovladacu atp. jinak se pouzivat dal, ale ve srovnani s Vista 64bit je to mnohem horsi system.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 13.8.200816:03
tak za narory chmod777 stojim ... ma to hlavu a patu...
narozdil od toho zbytku.

Kdyz si jen prectu ze se zas nejaky teenager nebo
neznaly ohani UACem tak me jima zachvat smichu.
Proboha vite jak je jednoduche tu nahrazku opravdovych
user accounts vypnout?... a stejne to je se zbytkem systemu...

Kdyz uz tady pada neco o UAC tak jen pripomenu ze to je spatne udelana kopie v podobe atraby systemu spravy uctu ktery uz je spoustu let uspesne zaveden v linuxu... zde ale Vista zaostava jeste vic neb prava ve filesystemu jaxi nebyly dodelany vcetne noveho FS vubec. UAC je marketingova blbost pro lepsi porodejnost ­"neceho cemu vetsina lidi nerozumi­" a tak to musi vsichni mit :­-­)
K dotazu o exploitech...pokud nekdo z tazatelu je odbornikem
na bezpecnost nebo se aspon tematikou zaobira na nejake jemne vyssi urovni tak jsem pripraven s nim prohodit par slov
o dirach a o zdrojich...ale neurazte se ze power userum a basic userum tyto zdroje na potkani nerozdam a navic nebudu stracet cas s podrobnym vysvetlovanim, protoze to ve vysledku nema prilis cenu a vysledny nazor to asi tezko zmeni kdyz nelze
ocekavat porozumeni na bazi analyzy nebo pochopeni problemu...

Je dobre si uvedomit ktery je rok a ze by mel
byt OS z teto doby plne odpovidajici roku ktery se pise....
coz vista rozhodne neni ... ta by byla spatna i kdyby byla o 4 roky starsi.....

Tesim se na Win7..nebo spis tedy mam strach.....
na druhou stranu prinejhorsim linuxova scena nestagnuje
a jejich dnesni vyrobky jsou vice nez slusne.......

takze alternativa je....

PS: Nez me nekdo narkne..nejsem linuxak.....
Uzivam doma a k praci temer vyhradne Win...
Na linuxu akorat nekolik let stavim servery ­(samba, post nebo gateways­/fw­)
ale behem praxe jsem postavil i jeden Exchange na Winech
takze nejsem zauajty :­-­)

PSS: taky si nemyslim ze jak se pise vyse nekdo nekdy rikal ze 98ka je stabiulnejsi a lepsi kdyz byly na svete xp.....
uz v dobe 98 melo hodne lidi kteri stali o stabilitu
a vykon NT systemy.... a moc dobre se vedelo
jake 98ky jsou a ze to neni zadna slava....
kdo nehral dos hry sel rovnou z 98cek na xp
kdo ano setrval...+ take tech par konzervativcu.....
..ale vicemene nikdo moc neuvazoval ze u starych oken zustane...
prechod byl celkem nutny a prinosny....

Prechod na Visty neprinasi nic...a take neni nezbytny....
spise uzivateli vezme nez neco da... to je zakladni
rozdil a take duvod proc k takovemu srovnani ­(98­-xp a xp­-vista­)
nemelo dojit neb je neporovnatelne.... ;­-­)

Hezky tyden vsem
Odpovědět0  0
filky (65) | 13.8.200817:07
klidne se neboj a posli do PM nejakej exploit :­), jsem Senior Software Developer a navrhovani+vytvarenim software se zivim uz 14 let.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 18.8.200817:13
Tak to jaksi neodpovida tomu co zde prezentujete....
Problem je ze cast toho jsem vam napsal a nebyl jste schopen
necim rozumnym odpovedet ci argumentovat opak.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 8.8.200813:39
Zdravim.. Visty obsahu spoustu sitovych exploitu ktere jsou u tak mladeho sw ocekavatelne ale tim padem i nebezpecne neb o nic hvi cela odborna verejnost. Problem je take s rychlosti... pozaduju pro zamestnance system ktery minimalne zatezuje hw a slouzi jako interpret programu ktere k praci prinasi. U visty to je spise o tom ze hw obstarava chod vist a na zbytek uz mu moc nezbyde.
Posledni varka standartnich kompu co nesmi moc topit a zrat energii jsou dvoujadra na cca 2,5Ghz s 2Gb ram na 800mhz
coz visty berou jako nejake minimum ale Xp na nich jedou
vice nez slusne. Zpetna kompatibilita vist je nanic takze ucetni softy ktere jsou vazane dlouholetou multilicenci mivaji problemy a i kdybychom chteli provest vymenu tak v tomto segmentu to nelze diky mnozstvi dat prilis rychle.
Vista na siti je taktez pohroma, sitove prenosy jsou brzdeny neviditelnou rukou :­-­)­)...kdo se podival jak jsou visty psany...myslim tim programatory ..vsimnou si ze to neni ciste psany soft ale balik nabaleny balikem a dalsim balikem...az z toho vznikne narocny paskvil co moc neumi a moc spapa....
Prinos visty je nulovy i v tom ze slibovany novy FS nebyl vpracovan a tak se zustalo u stareho ntfs.....
stabilita vist je stale zalostna v porovnani s xp
a uzivatelske rozhrani je tak uchylne neintuitivni ze bych
musel navrhare minimalne prizabit potkat ho. Stejne je zmrseny balik office 2007 ktery jsme plosne musel downgradovat na 2003
z duvodu zabugovanosti a stalych problemu s necim.
Verim ze to ctenari vezmou jako souhrn co me napadl
na strelbu od boku jelikoz jsem byl v diskusi vyzvan..je toho jeste daleko vice.... ve vysledku strucne.. je to prilis nezabezpeceny, narocny a spatne ovladatelny system
ktery za tuto dan nenabizi lepsi vysledky,..naopak nabizi horsi coz je od MS spise drzost nez dobry koncepcni pocin :­-­)

Hezky vykend vsem :­-)
Odpovědět0  0
filky (65) | 8.8.200814:55
Muzete me prosim odkazat na nejaky zdroj se sitovejma exploitama? Rad bych si nejaky vyzkousel.

Co se narocnosti na HW tyce, souhlasim ze Visty jsou krapet narocnejsi, ale k vzhledem k cene HW je to z meho pohledu irelevatni.

Kopirovani po siti uz je po SP1 v pohode.

Co myslite tim ­"kdo se podival jak jsou visty psany­"? On snad ma nekdo pristup ke zdrojovym kodum? Jsem programator a o zadne takove akci jsem neslysel.

Muzete byt konkretnejsi v cem jsou Visty ­"nezabezpecene­"?

dekuji
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 10.8.200814:46
jeden peknej:
http:­/­/secunia.com­/advisories­/28828­/
.
http:­/­/secunia.com­/product­/13223­/?task=advisories
V soucasnosti je vista celkem zapatchovana. Otakzka je kolik lidi patchuje a jestli je zrovna dobrej napad kazdy mesic prepsat jadro nejakou tou aktualizaci...

Odpovědět0  0
filky (65) | 10.8.200815:24
DOS attack 6 mesicu starej a jinak celkove hodnoceni jako Green pro celej operak. Celkem vyborny stav rekl bych.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 8.8.200816:20
Pane, lzete jak kdyz tiskne ­- firma by vam mela zaplatit skoleni. Spis by jste mel rict, ze implementovat do zabehnute site jiny OS, nez na kterem byla postavena, je z hlediska administratorske prace narocnejsi ­- musite se totiz ucit co noveho vam system poskytuje. A ty neduhy ktere popisujete mel tento system tak mesic po vydani. Ted je doma krapet nekde jinde. Takze spechejte na skoleni...
Odpovědět0  0
Surgical (30) | 10.8.200813:00
Víte, pane, v IT světě je to oblíbená notečka už od dob jejích prapočátků. Pamatují na nářjy ajťáků ve zlaté éře před woknama, kdy tématem podobných ­"výlevů­" bylo nadávání na MS­-DS 5.0, který neběhal v jejich ­"korektně­" vypiplaných novellovských sítích. O Windows95­/98 se vyjadřovali s plným despektem jen do nástupu WinXP, poté náhle v jejich očích byly Winy98 tím kediným správným vymazleným, rychlým, spolehlivým systémem, se kterým bylo radost pracovat. Nyní opět tatáž historie a hysterie s Vistama.
Odpovědně přiznávím, že mi v počátcích jejich taky přidělaly nejednu vrásku a ukradly pár bezesných nocí, ale po skutečně kvalitním zaškolení a studiu nového systému ­(ono si stačí třeba jen přečíst helpy a kouknout občas na Technet­) k nim nemám nejmenších výhrad a na XP už bych se nevracel, leda že bych dostal hóóódně dobře zaplaceno, ale doma bych si je stejně nechal....
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 10.8.200814:59
"poté náhle v jejich očích byly Winy98 tím kediným správným vymazleným­"
-
tak ty odborniky bych chtel videt. Vsichni a opakuji ­"VSICHNI­" co pamatuji aspon wokna 3.11 povazuji w95 za shit a w98 za trochu odladenejsi shit. A nikdo ­(a opakuji nikdo­) nikdy netrdil ­(ani v realite ani virtualite­), ze W98 byly lepsi nez XP.
-
Asi sis to spletl s w2k, ktery mely problemy s kompatibilitou ­(bo slo o prepsany wNT­). Ale s nastupem XP presli prakticky vsichni na XP ­(krom par starych NT siti­) a NIKDO NIKDY NIKDE netvrdil a ani nemohl, ze W98 byly lepsi nez XP!
-
Jediny, kdy by to nekdo mohl tvrdit by bylo po padu monitoru na jeho hlavu ­(a to nejmin 30­" CRT­).
-
-
Mimoto mam pocit, ze vetsina IT se shodne ze XP byly zatim to nejlepsi co MS zvladl. A kritika nezni ani spis od Vistovcu ­(ti jdou spis ­"musime upgradovat ... musime mit to nejnovejsi ... vyvoj nejde zastavit ... at uz jde kamkoliv ... treba do pr... hlavne stale vpred­).
Vistovci nejak zapominaji, ze vyvoj ma obcas svy slepy vetve ... ale to jen tak na okraj.
-
Proste jedinej kdo XP kdy kritizovali pro jeho chyby byli priznivci neMS reseni. Nikdy nikoho jsem neslysel tvrdit, ze XP je horsi nez jiny system od MS.
-
Ale jak jsem rekl ... mozna nekomu na hlavu upadlo CRT.
Mate prejit na LCD ... je to prece novejsi :­-P
Odpovědět0  0
filky (65) | 10.8.200815:36
Prominte, ale musime byt fair v hodnoceni. XPecka v prvni verzi bez Service Packu byly skutecne hodne spatne a v dobe vydani hodne kritizovany hlavne z duvodu bezpecnosti a nekompatibility s tehdejsim software. 98cky a win 2000 zustali v podstate az do prvniho service packu jako primarni MS OS. XPecka se z meho pohledu staly kvalitnim OS az po SP2. Do te doby, i diky nim, se OS od MS povazovali za derave a hodne nachylne na ruzne viry, hacky, malware atp.

Co se srovnani 98cky a XP v prvni verzi pamatuji naprosto stejnou diskuzi jako je ted XP SP2­/SP3 a Vista.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 10.8.200819:09
mno tak nevim, kde se podobne ­"diskutovalo­", ale ja v dobe uvedeni XP pouzival w2k na praci a w98SE na to ostatni. A XP nahradily oba systemy ­- to byla pro me jejich hlavni prednost. To k me zkusenosti.
-
A jediny globalnejsi problem, ktery jsem mel ­(a ktery melo i par lidi okolo­) bylo, ze se zcela nevypinal ATX zdroj ­(ve vychozim nastaveni mely vyplou podporu power managemant ­- to bylo potreba prepnout­).
Snad jen co si pamatuju, tak par programu potrebovalo zapnout prepinac kompatibility ­(dost rozdil proti viste­).
-
A to jsem mel jednu z prvnich verzi ­(ne­-li uplne prvni­). Samozrejme jsem pockal na ovladace pro XP, ale hnedka potom jely nejdriv v testovaci konfiguraci a hned po te naostro.
-
Fakt by me zajimalo, ktera skupina obyvatelstva kritizovala XP. Mozna nekdo kdo jeste furt jel na 98 na compu odriznutym od site. Jinak si to nedovedu predstavit.
-
V dobe kdy vysly XP byly 98 na sit uz jen pro sebevrahy, masochisty a lidi milujici extremni sporty :­-D
Odpovědět0  0
filky (65) | 10.8.200821:27
Ale tady se nebavime o Vasich zkusenostech. XPecka byla po vydani derava jak reseto. Vetsina her z 98ceck a DOSu na XPeckach nefungovala.

Nevim ktera skupina obyvatelstva kritizovala XP, ale vim, ze odborna verejnost kritizovala kvuli bezpecnosti XPecka od zacatku. Byl to jeden ­(a stale je­) z nejderavejsich OS od MS. Proto take maji Visty UAC a podobne veci.

98cky se na siti nepouzivaly, od toho byli w2k.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 11.8.20082:40
"XPecka byla po vydani derava jak reseto­"
- Deravejsi nez W98? To si delate srandu, nebo to myslite vazne? Pokud srandu, tak ­"ha ha­". Pokud vazne, tak vezte, ze RC XP byla nesrovnatelne bezpecnejsi nez 98 ­(NESROVNATELNE­).
-
"Vetsina her z 98ceck a DOSu na XPeckach nefungovala.­"
Zatimco na Vista krome her nefunguje jeste fura dalsich programu :­-p
Protoze lidi co maji ve zvyku prehanet nesnasi totez u druhych, tak se rovnou opravim:
1­) na tech XP nesly _nektery_ hry a nektery hry potrebovaly zapnout mod kompatibility ­(v pripade Vista znamena mod kompatibility minimalne vyply UAC a ucet administratora­)
2­) na Vistach bezi hry pomalej ­(pravda je, ze bezi a pravda je, ze _zanedbatelne_ pomalej, takze to neni argument proti vista­). Ovsem poridit si OS aby mi _NEZNATELNE_ jely hry pomalej ... to uz zavani ... mno nic.
3­) na Vistach maji problemy _nektery_ aplikace.
-
Nicmene to je bezpredmetny a nevim co to ma s timhle spolecnyho, jestli nejaka aplikace nekde bezi­/nebezi je spis problem programatora.
-
-

Podstatny je, ze
XP prinesly oproti w98 podstatny zlepseni ­(taky to byl skok 2 ­- resp. 1,5 ­- generace­)
Vista prinesly oproti XP nic. Teda omalovanky.
-
"vim, ze odborna verejnost kritizovala kvuli bezpecnosti XP­"
Tak to vite blbe. ­(P.S. to posledni ­"e­" je s hackem :­-­)­)

-
"Proto take maji Visty UAC a podobne veci. ­"
prokrista... no radsi nic no ... fakt tomu verite?
-
"98cky se na siti nepouzivaly, od toho byli w2k.­"
Nejak nechapu jak nekdo muze kritizovat XP pro nekompatibilitu a misto nich doporucit w2k ???
-
-
-
Jak jsem napsal ­- ja pred XP pouzival w2k a 98 ­- jako _vetsina_ lidi, co o IT aspon neco vedeli. XP sjednotila vyhody obou systemu ­(s jistymi mouchami­) a sjednotila vetve pro podnikovy nasazeni a koncaky.
Odpovědět0  0
filky (65) | 11.8.200811:14
Vkladate do me odpovedi neco co tam neni. Nesrovnaval jsem bezpecnost XP vs 98cky. A proc u vety o zpetne kompatibilite software na 98 a XP tahate Visty mi neni vubec jasne.

XP byly v dobe vydani shit a to je fakt a diskuze jako je ted XPSP3 vs Vista v te dobe byla naprosto stejna. Pamatuji ji si jak jsem zuril nad System Shockem, ktery v XPeckach nebezel. Pamatuji si BBSky a diskuzni fora plna rozcilenych uzivatelu a vyznavace jedine pravdy, ze XP jsou o nicem, ze nic noveho neprinasi.

Historie se jak tak koukam opakuje.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 12.8.200813:35
"proc u vety o zpetne kompatibilite software na 98 a XP tahate Visty­"
Protoze XP byly zpetne _nesrovnatelne_ kompatibilnejsi nez Vista. BTW. historie se neopakuje, to jen vyvoj probiha po spirale ­(stare chyby jsou kazdym cyklem provadeny stale dukladnej­).
-
"System Shockem, ktery v XPeckach nebezel­"
a ten jako bezel kde? Na w2k asi sotva...
Takze pred prichodem XP ste tak jako tak musel pouzivat 2 OS. Vesina lidi pred prichodem Visty _nemusela_! ­- to tu opravdu nikdo nevidi ten rozdil, nebo jenom doufate, ze se to casem spravi a ospravedlni vasi investici do visty?
Odpovědět0  0
filky (65) | 12.8.200819:10
System Shock bezel pod 98ckama.

Co by se na Vistach melo spravovat? Me vse funguje, jinak bych je nepouzival. :)
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 11.8.20082:46
ta ­"odborna verejnost­" ­(sakra to je vyraz jak ­"inteligentni blb­") pokud nekdy kritizovala XP, tak je rozhodne nekritizovala s odkazem na jiny OS od MS.
-
-
-
A ano, pokud XP srovnavame s linuxem, bsd, nebo nedej boze nejakym unixem pro MC systemy, tak ano, XP ­(a stejne tak Vista!­) jsou derava jak reseto.
-
Ono srovnavat OS pro koncaky­/bezny nasazeni s unixama je jak srovnavat zabezpeceni Vietnamske trznice se zakladnou v Rammsteinu...
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 11.8.200810:48
Myslim ze si jeste ted muzete vyhledat stare diskuse, kde kazdy rika, ze XP jsou jen omalovanky a z W2K by nepresli ­(navic do dnes spousta firem pouziva primarne W2K, ktere maji do dnes problemy s pouzivanim USB zarizeni­).

Dalsi vec je, ze zijete ve vlastnim svete a myslite si, ze co je opensouce, je neprustrelne. Kazdy system ma sve diry a v soucastnosti patri Vista ­(take diky UAC­) k tem nejbezpecnejsim systemum. Nez se me tady zacnete smat, tak si prostudujte studie nezavislich organizaci, ktere tento vyzkum provadeli. A pokud je u vas Unix modla, tak nedej boze, ze zjistite, ze pred par mesici tam nasli diru, ktera byla ve vsech systemech na Unix­/pozdeji linux zalozenych, po 30 letech opravena :­-)
Odpovědět0  0
KingosK (1) | 12.8.20089:02
Tak ona chyba byla v aplikaci yacc ­(to je jako vinit windows XP za chyby v exploreru­) a projevuje se jenom na architekture SPARC64 ­(taky asi ma kazdy doma)
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 12.8.200813:50
"diskuse, kde kazdy rika, ze XP jsou jen omalovanky­"
jak jsem napsal vyse, XP sjednotila vetve pro podniky a koncaky. Pokud byl nekdo vyznavacem jenom jedne vetve, mohl si vybrat mezi ME ­(pro dusevne chory­) a W2K­/NT ­(pro podniky­). Vzdycky bude par lidi, kteri bodou pouzivat stary OS ­(klidne NT, nebo nejaky unixy z 90. let­) a vzdycky budou existovat situace, kdy bude vhodne zustat u stareho OS.
-
To nic nemeni na faktu, ze pred prichodem XP musela vetsina lidi pouzivat 2 OS. Po prichodu XP mohli lidi prejit uplne ci castecne.
Pokud nekdo srovnava XP ­(bez SP­) a w2k, tak muzu rict jediny ­- XP nebyly pro nej. XP prinesly vyhody OS pro podnikovy site na domaci pocitace.
-
-
"myslite si, ze co je opensouce, je neprustrelne. ­"
LOL
-
"v soucastnosti patri Vista ­(take diky UAC­) k tem nejbezpecnejsim systemum­"
BOZE NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
A to jako srovnavame v ramci ceho? V ramci rodiny MS? Ano, pak jsou _spravne_nakonfigurovany_ Vista a XP nejbezpecnejsi z toho co MS udelal.
BTW. tomu o UAC fakt verite, nebo to rikal ­"oblibeny prodejce­", nebo jen hledate argument jak ospravedlnit nakup Visty?
-
-
"Unix ... pred par mesici tam nasli diru­"
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Cide, ze ty ses dealer unixu a primou reklamu by ti smazali :­-DDD
-
Nezda se, ze bych tu zrovna ja byl nejvetsi fanatik :­-)
Odpovědět0  0
JoJoNe | 13.8.20080:07
Nazdarek komiku, rekl by muj jeden kolega ­- tedy berte to s nadsazkou. Vo co go ? Visty jsou SHIT, UNIX je SHIT, Linux je SHIT, AIX he SHIT, ja jsem taky SHIT ! No a co. Mame se snad z toho po....

XP mozna nikdo nesrovnaval s 98, ale W2k ano, a hoooodne. Pry XP jsou jenom omalovanky atd. ... Ano jeden !!! system je obecne znamy jako trefa zcela mimo a to WinME, ale 3.1,3.11,Win95, Win98, WinNT, Win2k, WinXP se neda rict, ze byli trefy vedle, tedy z cca 8­-mi ­(vokennich­) se zcela nepovedl jeden OS. Samo, ze kazdemu z techto systemu trvalo, nez se stal pouzitelny, kazdy z nich mel vyssi naroky na HW, mozna tak neotravovali v zakladnim nastaveni uzivatele cez UAC, nemeli defaultne nastavene indexovani a pod.
To ale jde zcela nastavit ­(i kdyz chapu ze pro normalniho je to opruz, protoze si to sam neumi nastavit­), ale jsou to ­"vlastnosti­" ;­-­)­)­), ktere se daji prenastavit a pak si Vista slusne slape

Jinak u nas jedeme pres 70% PC na Win2k a az ted planujeme upgrade PC a zvazovali ­/ testovali jsme zda Downgrade Vista­/XP, nebo pnechat Visty 64bit. A po testech jsme dosli k zaveru, ze jiz neni problem ­(je pouze jedna spise sekundarni aplikace ­- tedy spise ovladace k teto aplikaci, ktere jsou prozatim v Beta testech.

Co vidim u Vist za velmi pozitivni prinos je 64­-bit varianta a konecne jeji podpora ze strany vyrobcu ovladacu. Ano jsou tady XP 64­-bit, ale ty jaksi predbehli dobu ­(ceny RAM­-ek­) a tak ostali nejak v uzadi, kdezto dnes je skoro standard u novyh PC kupovat 4GB RAM a tak je to shoda okolnosti pro to jit do 64­-bit systemu.

Mrknete se co je dnes skutecnym zroutem vykonu ­(produkty Adobe ­- kapitola sama pro sebe, novy klienti jako treba Lotus Notes ­- postavene na Eclipsu ­- Jave, Antiviry ­- Symantec ­- tem se zatim nastesti vyhybame, nove verze klientu pro SAP­/R3 atd. Ve srovnani s tim jsou naroky Visty zcela minoritni. Na Microsofti produkty je proste moderni nadavat at jiz opravnene, nebo ne.

Nedavno jsem se pokousel nainstalovat jednu hru na starsi PC, cca 4 roky ­- grafika Radeon 9600 Pro ­- slo o Turok 2 ­- pro instalaci ji stacilo ­- zabrala pouhych 17GB na HDD !!! kam se hrabou Visty, ktere bez Pagefile a HyberFile zaberou vcetne standard Officu 2007 a nejakych drobnosti k tomu pouze 15GB ­- a to je 64bit verze.

Skratka Visty maji + i ­-. Ceho vic na tom se malokdo shodne, ale je to system, ktery tady nejakou dobu bude at jiz v podobe Vist, nebo v modifikovane podobe Windows Seven ­(tedy jadro stejne jako Visty­). Zase nez se WinSeven odladi do ­"pouzitelneho­" stavu, tak to chvili asi potrva ­- rok, min­/vic ? Prechazet z XP na stejnem PC na Vistu ­(pokud neni specialni duvod­) je zbytecnost, zase nasazzovat XP na nove vykonne PC s Quadcore procakem a 4GB, nebo 8GB RAM je taky nesmysl. Tento vykon proste XP jiz nedokazi vyuzit a XP 64­-bit vyresi jenom RAM­-ku, ale na ukor problemu s ovladaci a nepodporou noveho SW. A linux na desktopy jeste bohuzel pro business sferu nedozral a nez dozraje, tak mozna v nejake tenke vrstve poskytujici jenom konektivitu na Webove aplikace. A pro domaci herni PC se ani nesnazi dozrat ­/ koneckoncu tam se mozna vic prosadi herni konzole.

Jsem fanatik ! Akorat nevim presne do ceho ;­-­)
Budu tedy popraven a nemilostne, bez slitovani !
Odpovědět0  0
aglarond (29) | 13.8.200816:01
suhlasim, uplne ste trafili aj moj nazor.. inak doma pouzivam Vistu 64bit a pri 4GB RAM mam subjektivny dojem, ze bezi plynulejsie ako XP
Odpovědět0  0
karel32 | 8.8.200813:20
Microsoft Virtual PC, který je velmi vhodný právě pro Windows­-Linuxové duo....., pokud se pamatuju tak ten vytvor z dilny Microsoftu dovoloval virtualizovat jen zase Microsoft produkty, takze zadne duo s Linuxem. Pokud to nekdo mysli s virtualizaci vazne, tak sahne po vmware.
Odpovědět0  0
xls (62) | 8.8.200814:47
Souhlasím s tím, že na Windows­-Linux to moc není, ze 3 distro jakž takž fungovalo myslím Suse. vmware jsou zkoušel, ale udělat slibovanou VM z funkčního systému to nebylo schopný, platit se mi to taky moc nechtělo, takže nakonec jsem zatím skončil u VPC a Windows­-Windows. Funguje to už přes rok naprosto spolehlivě a rychle.
Odpovědět0  0
pavel_p (62) | 8.8.200817:05
Linux na MS VPC jede s vyjímkou myši, kde je nutné použít při zavádění kernelu parametr i8042.noloop. Jinak se mi proti VPC jeví jako rychlejší varianta VirtualBox, který je zdarma ­(pro nekomerční využití?­)
Odpovědět0  0
dejw33 (1) | 8.8.200812:14
Nechápu, co má tolik lidí proti Vistám. Já jako koncový né moc zkušený uživatel, jsem nezaznamenal jediný problém. Dokonce se mi komp i trochu zrychlil. A to je mu už přes 3 roky. Proti XPčkám mi přijdou jako daleko vychytanější systém.
Odpovědět0  0
RiCZie (17) | 8.8.200812:23
Visty pred 3 lety?! mozna tak nejaka vyvojova verze. Ja osobne proti Vistam nic zasadniho nemam, ale zatim mi nenabidly nic co XP ne.
Odpovědět0  0
RiCZie (17) | 8.8.200812:25
v rychlosti sem to spatne precetl...omlouvam se
Odpovědět0  0
Mastodont (18) | 10.8.200810:05
Třeba mne neuvěřitelně štvou prodlevy při různých operacích. Chci­-li například smazat složku s mnoha podadresáři a soubory, tak to trvá třeba 30­-40 sekund, než Vista skutečně začne mazat.
Odpovědět0  0
filky (65) | 10.8.200812:39
tak to mate asi nejak posramoceny harddisk. Stahnete si nejaky harddisk profiler a podivejte se jestli vam bezi jak ma.
Odpovědět0  0
Mastodont (18) | 10.8.200820:06
Nikoli, na tom samém počítači v XP jde mazání mnohem rychleji.
Odpovědět0  0
filky (65) | 10.8.200821:30
Zkuste zkontrolovat HDD profilerem jak mate nastaven disk ve Vistach. Zacal bych aplikaci SP1 a zkontroloval jestli mate posledni verze ovladacu.
Odpovědět0  0
filky (65) | 8.8.200810:46
Celkem by me zajimalo v cem se podle tomase a jamese Visty nepovedli. Rad bych slysel Vase argumenty.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 20.8.20086:16
Myslíte že pro neznalého má smysl psát pořád totéž? Na téma Windows Vista už bylo napsáno dost článků a názorů takže by Vám to mohl ostačit. Pokud bych měl říct já v čem mě Visty vadí tak jsou to několik věcí: HW náročnost, nekompatibilnost se staršími programy, špatná práce v síti, nemožnost ovlivnit obsah instalace.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 8.8.200810:27
Dobry clanek, urcite pomuze, ac ja bych spise lidi pred uzivanim Vist varoval.
Bylo by dobre to vzit jeste z druhe stranky
a vzhledem k tomu jak je Vista zpackanym
produktem a silne nevhodnym pro pouziti k praci
(jako nebezpecna hracka na doma je to mozna pro nejakeho kaskadera dobre­)
by bylo skvele zde najit nekdy casem
clanek o downgradu z Vist na Xp.
Pokud se podivam na vec nasazeni os v korporatni siti
coz casto resim, je stale idealnim a jedinym pouzitelnym os
Win xp 32bit ...
Proto kdyz zakoupim dejmetomu novy notebook pro vysokeho statniho prislusnika v teto dobe, musim ho koupit s licenci
Vista Business nebo vyssi, abych mohl nasledne kontaktovat MS a provest instalaci Xp a to legalne neb na to mam pravo :­-­)
At to nevypada jako nazor jednoho ajtaka... toto resim uz nejaky
cas a asi dva tri mesice po tom co jsem to zacal delat
vydal podobne stanovisko i velky Intel a apr dalsich
vetsich firem, ktere odmitly na Vistu prejit a budou zavadet
az Windows seven....teda pokud to nepohnoji MS opet :­-­)

Bylo by fajn zde dat clanek at lide vi ze Vistu pouzivat NEMUSI
vyjma pripadu kdy maji nejaky nepovedeny notebook ktery je VISTA ­(only­) READY :­-­)
downgrade na XP.

Hezke leto vsem ;­-)
Odpovědět0  0
pas!k (11) | 8.8.200817:50
Zajimave tolik vet a vlastne zadny argument vcem jsou ty visty vlastne tak spatne? :­) Nebo sem jen spatne cetl ?
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 20.8.20086:12
Pokud jste z praxe a máte nějaké zkušenosti z Win XP a z win Vista víte sám proč nechtít Visty, pokud z praxe nejste tak by Vám argumenty nic neřekli, tam musí stačit varování.
Odpovědět0  0
Tomas Fucifuk | 8.8.200810:21
Neni to prilis zbytecne moc rozruchu kolem OS ktery se fakt nepovedl??? Doporucil bych autorovi zabíjet cas necím uzitecnejsím.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.