reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear X6: třípásmový router s propustností 3,2 Gb/s

27.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Netgear X6: třípásmový router s propustností 3,2 Gb/s
V této době se objevuje na trhu stále více Wi-Fi routerů s označením AC1900, které nabízí podporu dvou pásem a propustnost až 1900 Mb/s. Netgear si tentokrát ale připravil model Nighthawk X6, který je svými specifikacemi zastíní.
Jedná se totiž o router, který nabídne celkem tři pásma, a to konkrétně jedno 2,4 GHz a dvě 5 GHz. A právě díky dalšímu pásmu v 5 GHz má k dispozici kapacitu dalších 1300 Mb/s, které se přidají k 1300 Mb/s a 600 Mb/s a dohromady dají 3,2 Gb/s.





Nicméně Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi Router (R8000) asi brzy nebude jediným modelem, který takovou datovou propustnost nabídne. Je ale prvním routerem postaveným na platformě Broadcom 5G WiFi XStream, která využívá celkem šest výkonných antén, jež dokreslují futuristický vzhled routeru.

Otázkou je, zda běžný uživatel dokáže takovou nabídku efektivně využít. Je jasné, že X6 bude užitečný především tam, kde se mezi různými zařízeními přenáší velké množství dat, takže půjde spíše o domácnosti, kde jsou v permanenci moderní chytré televizory, Blu-ray či jiné přehrávače, tablety, herní konzole a především se využívá obsah ve vysokém rozlišení.

Výkon pro řízení routeru zajistí jeden dvoujádrový procesor pracující na 1 GHz, vedle nějž tu jsou tři další tzv. offload procesory, které mu mají ulehčit práci. Nechybí ani technologie Beamforming+, jež má zaměřit a zacílit signál na připojené zařízení, aby bylo zajištěno kvalitnější spojení, Smart Connect zajistí automatický výběr vhodného pásma pro každé připojované zařízení a pak tu máme pět gigabitových portů (1x WAN, 4x LAN), podporu VPN, rozhraní USB 3.0 a aplikace ReadySHARE Vault, NETGEAR MyMedia, server iTunes nebo NETGEAR genie pro monitorování provozu a správu routeru i z mobilních zařízení.

Netgear Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi Router je k dispozici zatím na americkém trhu s cenou 300 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama