reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Drony jsou zábavnou hračkou, bohužel hodně nebezpečnou. Nezodpovědných pilotů je hodně a jeden z nich nedávno kolidoval s vojenským vrtulníkem americké armády. Porušil totiž několik základních pravidel létání s drony.
honza1616 (3625) | 7.1.201815:44
at už končně zavedou zkoušky a licenci na létání s tímto....­"****­"
jsem pro zavedení zkoušek jako na řidičák­/zbroják nebo pilotní licenci
a pro registraci dronu stejně jako auta nebo letadla
Odpovědět1  2
Aros (547) | 9.1.201811:17
A licenci na používání motorových pil. A licenci na používání kuchyňských nožů. To jsou také nebezpečné věci se kterými jde někomu ublížit. A když už jsme u toho, tak i lincenci na ježdění na kole. Nebo cyklisty úplně zakázat, jak doporučuje jeden náš bývalý prezident. A možná by se měly dávat licence i třeba na hraní fotbalu, to můžete někoho zranit. Jo, fotbalisti by měly skládat celostátní zkoušky o poučenosti nebezpečí jednotlivých zákroků. Měl by se zavést speciální úřad a speciální komise, které na to budou dohlížet. Vlastně by se měly zavést licence i na předměty a činnosti, kterými můžete ublížit i jen sami sobě. Vaše tělo už je stejně ptakticky majetkem státu, takže je potřeba dohlížet na jeho bezpečnost všemi možnými prostředky.

A taky licenci na používání internetu. Tam jde taky napáchat spousta škody. Jo a veškerý pohyb na síti by měl být sledován. To víte, ­"bezpečnost­" je potřeba...
Odpovědět1  1
burison (1) | 4.1.201814:57
Pane Šurkala, tyhle zprávy budou strašit pořád. Drone který je velikostí i váhou srovnatelný s ptákem nemůže velké letadlo ohrozit, možná trochu ­/NIKOLIV FATÁLNĚ­/ poškodit. TYTO ­"ZPRÁVY­" JEN CHTĚJÍ VYVOLAT STRACH A PŘINUTIT MAJITELE K REGISTRACI ­- což je ovšem při počtu těchto dronů nemožné. A i dron jej jen technika která může selhat. Samozřejmě majitel dronu by měl vědět jak zařízení bezpečně používat o tom není pochyb. Máte představu kolik se těchto dronů každý den prodá? :­) Hezký den.
P.S. Šmírování ­"velkého bratra­" má informace o majiteli drona při první aktualizaci sw o to nepochybujte.
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 5.1.20187:16
Majitele identifikovali podle toho, že do vrtulníku vletěl urvaný motorek z dronu. Kdyby se odrazil o pár stupňů jiným směrem a nasála ho turbína, tak by šlo o život. Ano, Black hawk je dvoumotorový stroj, ale rozbitá torbína docela ráda hoří, nebo rozmlátí ještě něco okolo.
Odpovědět2  0
Aros (547) | 5.1.201815:08
Nejsou náhodou armádní vrtulníky dělány... No dejme tomu i do boje? Takový nějaký vrtulník musí něco vydržet. Krom toho nasát do té turbíny může cokoliv. Aspoň si armáda může ověřit, jaké šunty to nakupuje.

Nicméně souhlasím s přízpěvkem výše. Vlády drony nesnáší ­(hlavně jim totiž přijde, že to je dobrý špionážní nástroj­) a nejraději by je úplně plošně zákázali. Nicméně to by lidi dost naštvalo, kdyby to udělali takto naráz. A tak na to půjdou jako vždy postupnou regulací, kterou lidi po takových drobných krůčcích zkousnou.

Co se týče toho ­"jak strašně je to nebezpečně­", stejnou logikou můžete tvrdit, že je nebezpečné jezdit na kole protože vás může srazit nějaké vojenské vozidlo, které na silnicích jezdí taky ­(nedávnou jsem třeba potkal na dálnici tank ­- nedělám si srandu, fakt tam byl, zřejmě jim spadl z transportéru­). A tou srážkou ho můžete třeba poškodit. Fakt se nad tím lidi zamyslete, co vám ten stát podsouvá... Stačí zmínit ­"bezpečnost­" a jako nějaké kouzelné slůvko to najendou vždycky funguje.
Odpovědět2  2
Pate1973 (256) | 4.1.201814:32
Myslím tim řízené modely FPV a tak jsou tu celkem dlouho ale musel ste si to sestavit odladit a tak tím pádem bylo těch strojů v provozu pár.Dnes stačí vytáhnout peněženku a máte to.Počet strojů tím dramaticky narostl počet pilotů schopných toto řídit nikoliv.Ačkoliv je to nepříjemné nejspíše bude nutné zavést jakousi obdobu pilotního průkazu což je myslím menší zlo než nějaké plošné zákazy
Odpovědět2  1
Tomcat2 (631) | 3.1.201821:54
Mě by spíš zajímalo, jak na něj přišli. Dron může vlastnit kdokoli a jak mu dokázali, že to byl zrovna on a byl to jeho dron?
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201822:05
Tady měly státní orgány velké štěstí, neboť jeden z úlomků dronu, který se po kolizi dostal do letadla, byl motorek se sériovým číslem. Poněvadž dron byl koupen přímo od DJI, existoval záznam spojující sériové číslo a kupujícího.
Odpovědět3  0
Tomcat2 (631) | 3.1.201823:13
Pokud je toto pravda, tak to nasere:D
Odpovědět1  1
Matematik (15) | 3.1.201819:32
Příjde mi to jako nesmysl, co takhle kdyby tam letělo nějaké hejno ptáků? Na koho se to svede? Taky jim vláda zakáže lítat? A taky nechápu proč tak blízko města musí lítat vojenský vrtulník...ať si ty airsofťáci jdu hrát někam za město...

Další věc ­- dron i vrtulník míjely svoji trasu 2x ­- kdyby se střetly blíže pobřeží ­(přímá viditelnost­) tak to na něj taky hoděj?
Takových srážek může být ještě spousta a jediné co se dá proti tomu dělat je všechny drony zakázat...
Odpovědět2  5
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201820:38
Problém je, že ty tendence zakazovat drony tu jsou ­(případně je dovolit jen certifikovaným osobám­) a tyhle případy ignorace pravidel létání tomu napomáhají. Kdyby se měly střetnout v prvním bodě u pobřeží, díky viditelnosti by mohl pilot dronu provést opatření proti srážce. Nicméně porušil minimálně tři předpisy.

1, Neviděl na dron ­(nemohl tedy reagovat­)
2, Letěl při zákazu létání ­(byl vydán dočasný zákaz­)
3, Letěl pozdě ­(nesmí se létat po západu Slunce a v daný čas by se dron už nestihl vrátit­)
4, A dříve v ten den překročil i výškový limit

Nicméně i při setkání se v prvním bodě křížení by stále porušil bod číslo 2, nicméně protože by neporušil bod 1, mohl by nehodu odvrátit.
Odpovědět1  0
Matematik (15) | 3.1.201820:51
1­) Otázka je zda by se dokázal vyhnout, prespektiva dělá svoje i na vzálenost na kterou vidíš

2­) Zákaz byl sice vydán, ale jak vidět nějaká ­"aktualizace přes net­" moc spolehlivá není i když není pochyb že neznalost neomlouvá...

3­) Ano bylo to po západu, ale to už je jen perlička...to samé by se mohlo stát i během dne

4­) To by mě taky zajímalo jak zjistili že den před tím porušil výškový limit....
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201821:03
1, To dělá, ale když vidíš, že se blíží vrtulník, tak alespoň můžeš rychle klesnout ­(ty drony dokážou klesat 3 metry za sekundu, takže pokud byl ve výšce 90 metrů, za 10 sekund je o třetinu níže­).

2, Aktualizace přes net by fungovala, kdy se k tomu netu připojil. Bohužel neměl tablet s připojením, mohl si to ale zjistit jiným způsobem ještě doma. Komu by se ale chtělo...

3, To s tím nemá nic společného, to jsem přidal jako další porušení zákazu, kterého se dopustil.

4, V záznamech letů, které dron běžně pořizuje a ukládá.
Odpovědět4  0
Matematik (15) | 3.1.201821:15
1­) ano, ale věř že nastanou další nečekané situace. Ono i tato situace je náhoda ­- jaká je pravděpodobnost že se srazí dron s vrtulníkem když to nebude úmyslně?

2­) To možná, další věc je že existují drony které tyto fce nemají...další problém pro vládu

4­) Když se rozpadl? Jak?
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201821:33
1, Ale vždyť nejde přeci o to zamezit nehodám na 100 %, to nikdy nepůjde, ale o tom snížit riziko srážky. A myslím, že vidět na dron tohoto typu je docela rozumný požadavek. To máš podobně jako na silnicích. I zde máš nařízení, že se máš plně věnovat řízení, ale ani plné věnování se řízení ti nikdy nezaručí 100% bezpečnost. Každopádně ta bezpečnost bude vyšší, než když si budeš za volantem číst noviny.

2, Takže to bude směřovat k tomu, aby ty funkce měly ­(SIM přímo v dronu­) nebo pokud je nemají, je nadále problém pilota, že se dostatečně neinformoval.

4, Logy nejsou jen v dronu, ale i v dálkovém ovladači ­(mobilní aplikaci­). Aplikace řídí dron a ten musí dávat vědět, kde se nachází. Tyto údaje o výšce, poloze a dalších věcech se logují.
Odpovědět3  0
thegrid (255) | 3.1.201818:00
Tak nevím co mě bude stát víc, když mě chytnou bez registrace nebo když mě chytnou, jak jsem s registrovaným dronem rozbil vrtulník za několik mil. dolarů ­/ způsobil pád ledla, smrt člověka. To by mě asi nedonutilo se registrovat.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201820:41
Asi by to nebylo poprvé a ani naposled, co by se papírové opatření dalo obcházet. FAA chtěl na lety dronů velmi přísná pravidla, ale nakonec se na ně nedostalo a jsou podstatně volnější. Vůbec bych se však nedivil, kdyby FAA na základě několika posledních nehod podobného typu měla znovu tendenci pravidla hodně utáhnout.

Především kdybys měl registraci a oprávnění létat s dronem, tak bys alespoň věděl, že na něj musíš vidět.
Odpovědět3  0
thegrid (255) | 3.1.201822:32
Což je největší joke v dnešní době FPV. Navíc viditelnost nemá nic společného s větší bezpečností.
Jde především si o uvědomění, že není možné létat na lidmi, případně obydlím. Ale koho tím omezuji třeba na louce, kde vidím na 1km daleko i přes FPV video, že nikoho neohrožuji? Další věc, co je mi platné, že drona vidím, když mi uletí záhadným směrem a já nevím proč? Narážím na situaci, kdy amatéři dostanou dárek a prostě ho zapnou bez elementárních znalostí. Videí je celý YT.
Prostě ty pravidla jsou snůška volovin, které dělají lidi, kteří drona ani neviděli naživo! Vymýšlejí nesmysly a především se nesnaží řešit problém, ale jen plošně něco zakazovat, přikazovat a dojit peníze z pojištění a licencí :­-(
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4502) | 3.1.201822:39
Sám jste si odpověděl. Pokud budou lidem záhadným způsobem ulétávat drony a oni nebudou vědět proč, o to větší tlak bude právě na to, aby s tím nemohl létat jen tak někdo, ale trénovaný pilot. Viditelnost sice nezajistí 100% bezpečnost, rozhodně ji ale může napomoci. Každopádně je jasné, že drony se nějak budou muset nějak regulovat, protože mnoho lidí je hodně nezodpovědných. Zbraň také nemůže mít jen tak někdo a totéž platí i o obyčejném autu ­(byť v obou případech existuje nemálo lidí, kteří by ­"papíry­" nikdy dostat neměli­).
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.