reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nissan ProPILOT Chair: jak sedět i ve frontě

28.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Nissan ProPILOT Chair: jak sedět i ve frontě
Ve firmě Nissan někoho napadllo, že by se dal využít systém ProPILOT vyvíjený pro autonomní vozidla i jiných způsobem. Vytvořil tak autonomní židle, které se mohou se svými pasažéry řadit do fronty.
Za tímto novým počinem automobilového výrobce Nissan můžeme vidět spíše snahu o zviditelnění systému ProPILOT, který je určen pro autonomní vozidla (např. minivany Serena). Vytvořil několik židlí, které mají samy o sobě jednoduchou, téměř zahradnickou konstrukci. Vše důležité se odehrává v jejich základně, která je pojízdná a dokáže se sama orientovat v prostoru. Židle se tak dokáží řadit do fronty nebo také následovat svého majitele, to snad pro případ, že by si náhle potřeboval sednout. Nicméně podobná zařízení by se mohla stát běžnou věcí, a to zvláště v Japonsku, jehož populace se více než kde jinde potýká se zvyšujícím se průměrným věkem. Lidé ale pochopitelně stárnou i jinde.





Nissan ale tvrdí, že tato technika se hodí především v prostředí, kde lidé musí dlouze čekat. Chtělo by se říci, že není velký rozdíl mezi tím, když čekáme na inteligentní pojízdné židli a tím, když si sedneme na normální židli a čekáme na své číslo. Jediný rozdíl je v tom, že pojízdná židle nás postupně přiblíží ke kýženému úředníkovi nebo lépe výdejnímu okénku s jídlem, takže taková fronta může mizet trošinku rychleji.





ProPILOT Chair se dokáže orientovat v prostoru a pochopitelně i ví, kde se nachází ostatní židle, takže se umí řadit podobně jako automobily na silnici. Ví také, že na ní někdo sedí, takže po dospění na začátek fronty počká, až se čekající pasažér zvedne a odjede zase na její konec.


Nissan se chystá ještě letos vyzkoušet řadu těchto židlí v japonských restauracích, jejichž majitelé si mohou o přidělení jedné sady požádat pomocí Twitteru. V příštím roce budou židle nasazeny také v ředitelství firmy Nissan Global v Jokohamě.

Zdroj: Hexus.net

reklama