reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nitro+ či Red Devil: nereferenční RX 6800 XT v testech

25.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Nitro+ či Red Devil: nereferenční RX 6800 XT v testech
AMD zítra odpoledne svolí k vypuštění nereferenčních Radeonů RX 6800 a RX 6800 XT na trh a nyní už se můžeme o den dříve podívat na jejich testy na rozdíl od nástupu prvních kousků. Jaké jsou a nabízí něco, co referenční verze nemají?
Jde především o testy Radeonů RX 6800 XT, jako je Sapphire Radeon RX 6800 XT Nitro+ nebo PowerColor Radeon RX 6800 XT Red Devil a případně také XFX Radeon RX 6800 XT Speedster MERC 319. Od nich si můžeme slibovat jako obvykle především lepší chlazení i napájení a vyšší takty, ale jaká je realita? Ta je bezpochyby taková, že zákazníci čekají především na to, zda se vylepší dostupnost nových Radeonů a naděje je taková, že AMD zařídilo, aby se vyšší počet GPU dostal právě pro účel výroby nereferenčních verzí. Ale to uvidíme až zítra. 
 
 
Výše jmenované verze karet budou dle očekávání výrazně dražší, než je ona výrobcem stanovená cena 650 USD. PowerColor by mohl přijít i na 800 dolarů a i Nitro+ má stát 770 dolarů. Takty přitom nejsou až tak moc zvýšené a jde o cca +100 MHz v turbu a základní takt nemusí být navýšen vůbec, stejně jako takt pamětí, jež ostatně podobě GDDR6 na 16 Gb/s už stejně mají být u horního limitu. Taktovat ale můžeme pochopitelně i my. 
 
Výsledky na techPowerUp jsou přitom z hlediska taktů velice zajímavé. Zatímco referenční RX 6800 XT se s výchozím omezením spotřeby dostal při přetaktování na 2322 MHz, pro PowerColor a Sapphire platilo 2563 a 2622 MHz, i když AMD RX 6800 XT @ Max Power Limit dosáhl také na velice slušných 2572 MHz. U obou těchto karet si přetaktováním přijdeme na dalších cca 5,5 % výkonu navíc, a to ne ve srovnání se základní verzí Radeonu, ale s původním nastavením, při němž jsou karty už tak o trošku rychlejší. Celkem tak může jít o 7 až 8 %.
 
Serveru Hexus.net se ale v praxi povedlo z Řudého ďábla dostat jen cca 2 FPS navíc, ale opět s tím, že karta byla už v základu rychlejší než referenční verze a leckdy překonala i RTX 3090.
 
 
XFX Radeon RX 6800 XT Speedster Merc 319 je podobně taktovaný model jako karty od Sapphire a PowerColor, a tak i od něj lze očekávat několik FPS navíc oproti referenčnímu modelu a při přetaktování pak ještě 4 až 5 procent k dobru. Dle testů serveru Guru3D to ovšem v praxi znamená celkový rozdíl oproti referenční kartě, čili přetaktováním modelu od XFX si máme pomocí jen k dalšímu procentu výkonu navíc, což představuje spíše jen 1 FPS. Ostatně XFX měla zvládnout maximální takt jen 2450 MHz, což není v porovnání s výše uvedenými nic moc. 
 
A co paměti? I ty je možné taktovat, ačkoliv by se dalo soudit, že GDDR6 už o moc víc než 2000 MHz nezvládnou, ale to už víme i z testů referenčních karet. V případě testů na techPowerUp jde o 2140 MHz (ve všech případech) a na Guru3D zvládli 2150 MHz. Stále ale platí, že pokud nám nejde o každý FPS navíc, s ručním taktováním se nemusíme zrovna obtěžovat a je otázka, zda se vyplatí vůbec kupovat dražší nereferenční verze, neboť na to jejich poměr výkonu a ceny moc nevypadá. Jenomže tato otázka je dnes stejně zastíněna tím prostým faktem, že nejde ani tak o cenu, jako vůbec o možnost se k některému novému Radeonu vůbec dostat.  


reklama