reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua na Computexu: nové heatpipe, inovace i legrace

12.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Noctua na Computexu: nové heatpipe, inovace i legrace
Jedním z vystavovatelů, nad jejichž nabídkou se na Computexu 2014 rozhodně dalo na čas pozastavit, byla rakouská firma Noctua. Ta představila několik novinek a prezentovala i nové zajímavé nápady.
Produktová nabídka společnosti Noctua se již brzy rozroste o nové modely ventilátorů A-series, které doplní stávající nabídku. Jedná se nově o 80, 90 a dokonce 200mm model, jenž je pořádně těžký, neboť používá masivní plasty. Ty jsou, pokud jsem mohl z několika sekundového zkoumání posoudit, velmi dobře a čistě opracovány a lopatky mají pěkný proudnicový profil. Tyto ventilátory jsou jinak založeny na již známých ložiskách SSO2 a využívají speciální struktury na rámečku AAO, které mají za úkol snižovat hlučnost a evidentně mají také v rozích měkké obložení pro utlumení vibrací.





Tyto ventilátory přijdou na trh ještě v tomto roce a snad je doplní také nový model rovněž z A-series, který bude mít hrany o rozměrech 120 mm, ale tloušťku pouze 15 mm. Bude se tedy hodit především pro nízkoprofilové chladiče. Na veletrhu byl ale stále ještě ve fázi prototypu.





Dále tu máme nějaké nové procesorové chladiče, a to 92mm U-type a D-type, jež jsou již ve finální fázi vývoje a v prodeji se mají objevit na konci tohoto roku. Jedná se o chladiče určené pro nízké skříně, které slibují slušný výkon díky mohutným pasivním částem a pěti či čtyřem duálním heatpipe. Noctua slibuje, že tyto chladiče bude možné provozovat i na deskách Mini-ITX, kde nemají kolidovat s moduly operační paměti ani kartami ve slotě PCI Express.




- klikněte pro zvětšení -


Ventilátory Noctua redux a industrialPPC byly představeny již dříve, ale na Computexu se ukázaly především industrialPPC v plné parádě, konkrétně v malém akvárku zčásti naplněném vodou. Přes zacákané a zamlžené sklo toho není moc k vidění, ale ventilátory i tak můžeme rozlišit a identifikovat jako industrialPPC.





Další částí prezentace byl vylepšený motor využitý v těchto nových ventilátorech, který má namísto čtyř elektromagnetů (v pozadí) šest, což slibuje výrazně hladší běh a otáčení rotoru.




- klikněte pro zvětšení -


Mezi novinkami se objevily také tři zbrusu nové malé chladiče, které jsou určeny opět především pro malé systémy s deskami Mini-ITX či DTX. Máme tu zatím nepojmenované 65mm L-type a U-type, z nichž především U-type se bude hodit pro opravdu malé a nízké skříně, kde procesorový chladič nemusí mít nad sebou ani kousek místa pro nasávání vzduchu.







Noctua pak nezapomněla ani na nový socket AMD AM1 pro procesory Kabini a připravila si jednoduchý chladič využívající žebrovanou část z extrudovaného hliníku, na níž je pak připevněna poniklovaná měděná základna. Firma si je vědoma, že v tomto případě musí zákazníkovi nabídnout především velmi dobrou kombinaci výkonu a nízké ceny, ale teprve uvidíme, co se opravdu objeví v její nabídce. Chladič má dorazit někdy na přelomu tohoto a příštího roku.





Nyní se už zaměříme na technologické novinky, mezi nimiž se jako nejvíce perspektivní pro příští měsíce jeví nový typ heatpipe (Cube Base Heatpipe), jež vychází ze základny ve tvaru malé krychle či kostky. To umožní, aby heatpipe mohla bez jakéhokoliv ohýbání zamířit ze základny chladiče přímo vzhůru, a na jedno místo se jich tak může naskládat velké množství. V tomto případě to je pět takovýchto heatpipe, jež jsou doplněny ještě dvěma klasickými duálními kusy, které probíhají v mezerách, jak ukazuje obrázek vedle chladiče.





Jakob Dellinger také prozradil, že prezentovaný chladič je stále ještě raný prototyp založený na chladiči NH-U14S, u nějž je koncentrace heatpipe uprostřed přeci jen nevhodně velká, a tak v budoucích verzích se počítá s jejich více či méně rovnoměrným rozprostřením v těle chladiče. To ale bude samozřejmě vyžadovat ohýbání heatpipe, což je vždy trošku problém.





Koupili byste si plyšový ventilátor? Ačkoliv tato představa může pobavit, Noctua ji bere přeci jen vážně a od ventilátorů s měkkým cupaninovým povrchem se dočkala snížení hladiny hluku o cca 2 dB, což předvedla na grafu. Ten ukazuje pomocí žluté křivky hlučnost klasického ventilátoru NF-A14, červená křivka ukazuje ventilátor s upraveným rotorem a zelená pak s upraveným rámečkem. Pokrýt cupaninou obě části nebylo u NF-A14 možné, protože pak už se lopatky třely o vnitřek rámečku, i když je jasné, že Noctua mohla vyzkoušet lopatky trošku zkrátit.




- klikněte pro zvětšení -


Snížení hlučnosti pomocí ventilátorů, které vizuálně patří spíše do hračkářství, však není zadarmo a bez problémů. Jde jednak o výrobu, kde je nutné cupaninou pokrýt celý povrch rovnoměrně, což je problém především u rotoru s lopatkami, který má složitý tvar a je nutné, aby byl vyvážený. Druhým problémem je, že se na chlupatý povrch zachytává prach, s čímž asi nic provést nepůjde, takže od uživatele se bude očekávat častější cvičení s vysavačem. To tedy pokud tyto ventilátory vstoupí do prodeje, což zatím není vůbec jisté.




- technické podrobnosti o chlupatých ventilátorech - klikněte pro zvětšení -


Nakonec tu máme projekt Active Noise Cancellation, na němž Noctua spolupracuje s RotoSub. Technologie pro aktivní potlačování hluku dobře známe třeba ze sluchátek, kde se používá k potlačení hluku z okolí. Myšlenka je jednoduchá - použití reproduktoru k vytváření zvuků s invertovanou fází, který v ideálním případě vyruší původní hluk. Při použití v PC ale narážíme na to, že technologie ANC vyžaduje nasazení ve stabilním a známém prostředí, což PC skříně nejsou.




- klikněte pro zvětšení -


Noctua a Rotosub se tedy rozhodli udělat chladič, jehož ventilátor bude produkovat hluk a zároveň i "antihluk", který vychází ze stejné pozice, takže není třeba ze zabývat okolním prostředím.




- klikněte pro zvětšení -


Na Computexu byl tento systém prezentován v provozu, přičemž příchozí si mohli sami poslechem vyzkoušet výsledný efekt. Ovšem hala s desítkami dalších vystavovatelů a celým mumrajem nebyla prostředí vhodné k tomu, abychom mohli slyšet nějaký rozdíl.





V této době má Noctua vyrobenou již řadu prototypů, které chce využít pro dlouhodobé testování s ohledem na vibrace, životnost ložisek a samotnou funkci ANC. A můžeme také prozradit, že se od této firmy dočkáme i vodních chladičů a nebudou to pouze přeznačené modely od Aseteku.

Zdroj: Computex - Noctua
reklama