reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Ozo: kamera pro virtuální realitu

29.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Nokia Ozo: kamera pro virtuální realitu
Nedávno jsme se mohli dozvědět, že společnost Nokia (tedy to co z ní zbylo) se zajímá také o svět virtuální reality a vyvíjí vlastní produkty. Jeden z nich byl nyní představen, a to kamera Ozo pro tvoření obsahu pro VR headsety.
Nokia Ozo nepředstavuje nový koncept, však už dříve byly ohlášeny kamery pro snímání videí pro virtuální realitu, například GoPro pro Google Jump. Kamera Nokia Ozo tedy není zaměřena na spotřebitele, ale naopak pro tvůrce obsahu pro ně a jedná se o kulaté zařízení vybavené celkem osmi kamerami, jež mají pokrýt veškerý okolní prostor. To proto, abychom se mohli posléze ve svém 3D headsetu libovolně rozhlížet, ovšem na druhou stranu je jasné, že krom rozhlížení už nebudeme moci nikam popojít, leda tak směrem, kterým se pohybovala i samotná kamera.



Kamera je také vybavena osmi mikrofony, čili každý snímač má svůj vlastní. Nokia ale zatím nezveřejnila žádné technické podrobnosti, takže se ani nedozvíme, jaké rozlišení tyto snímače mají a v jakém úhlu jsou schopny zachytávat prostor kolem sebe. Lze ale předpokládat, že rozlišení bude čtvercové a úhly budou více než dostatečně velké na to, aby se obrazy alespoň minimálně překrývaly.



Nokia již představila své Ozo zástupcům velkých studií, médiím a vůbec technologickým společnostem, s nimiž chce spolupracovat na dalším jejím vývoji. K dispozici také bude speciální software s možností přenosu 3D VR videa v reálném čase. Zbývá pak ještě vyřešit způsob distribuce k zákazníkům nebo formát, který se bude používat, ovšem na to je ještě dost času, však VR headsety se ještě ani běžně neprodávají.

Cenu, technické specifikace a další detaily o Nokia Ozo se dozvíme někdy později. Firma ji chce vyrábět přímo ve své domovině a k dispozici by měla být ještě v tomto roce.

Zdroj: KitGuru
reklama