reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Norton Core: router chránící chytrou domácnost

3.1.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Norton Core: router chránící chytrou domácnost
Symantec je známý především svým antivirovým softwarem, ale na veletrhu CES 2017 oznámil router pro bezdrátové sítě s netradičním designem. Jeho hlavním úkolem je chránit zařízení pro chytrou domácnost před vnějšími útoky, k ovládání slouží mobilní aplikace.
Norton Core je router, který rozhodně nebude hyzdit vzhled vašeho obývacího pokoje, ani když jej umístíte rovnou na stůl či poličku. Nabídne totiž netradiční design v jednom ze dvou barevných provedení (stříbrném či zlatém) a veškeré porty skryté na zadní straně. Jelikož je výrobcem americká společnost Symantec, nepřekvapí cílení na bezpečnost. Myšlenka je taková, že zatímco počítač je chráněn pomocí antivirového softwaru, prvky chytré domácnosti jsou mnohem zranitelnější. Útoků na taková slabá místa přitom přibývá. Norton Core proto kombinuje řadu technologií, jako je šifrování dat, bezpečné DNS nebo automatické aktualizace, to vše má navíc pod kontrolou umělá inteligence využívající strojové učení.





Router tedy brání připojená zařízení před útoky a v případě, že k nějakému problému dojde, na tuto skutečnost upozorní uživatele. Sám navíc dokáže zareagovat například tak, že nakažené zařízení umístí do karantény, aby se viry nešířily dále. K ovládání slouží mobilní aplikace, na displeji smartphonu proto můžete vidět výpis nedávných událostí, stejně jako aktuálně připojená zařízení. Bezpečnostní skóre vám zase ukáže, jak je vaše síť bezpečná a v čem vězí její slabá místa. A nechybí ani rodičovská kontrola, takže uživatel s oprávněním může od internetu odpojit jednotlivé počítače či telefony v síti, případně nastavit časovač. V neposlední řadě je možné nastavit prioritu připojených zařízení, takže při hraní na Xboxu nebudete zpomalováni ostatními členy rodiny.





Co se týče technických parametrů, podporuje router standard Wi-Fi 802.11ac Wave 2 a simultánní přenos v pásmech 2,4 GHz a 5 GHz. V jeho útrobách nalezneme dvoujádrový procesor taktovaný na 1,7 GHz. Samotný router zvládne pokrýt plochu přibližně 280 až 460 čtverečních metrů. Norton Core je v současné době možné předobjednat za zvýhodněnou cenu 200 dolarů (5 200 Kč bez DPH), běžná cena bude přitom činit 280 dolarů (7 300 Kč bez DPH). K prvním zájemcům se novinka dostane letos v létě spolu s ročním předplatným služby Norton Core Security Plus.

Zdroj: Engadget.com
reklama