reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook Hardware Control (NHC)

22.12.2006, Josef Nádběla, článek
Notebook Hardware Control (NHC)
Konečně jsem objevil program, který umí dvě velmi důležité věci - detekovat SMART informace z pevného disku a zobrazit vybrané diagnostické ukazatele na pracovní ploše počítače. Tento program se jmenuje Notebook Hardware Control a je určen primárně pro notebooky. Chcete mít navíc tišší notebook? Pracovat na baterii až o 50 % času déle? Potom je následující povídání určeno právě pro vás.

Záložka Hard Disk



Z rozevíracího pole vybereme disk a k němu nastavíme volby vedoucí k úspoře spotřeby elektrické energie, snížení hlučnosti a výkonnosti.

Volbou Standby Time se rozumí přechod do pohotovostního režimu po stanovené časové lhůtě. Advanced Power Management určí výkonnost disku. Můžeme aktivovat volbu Enable Spin Down, která povolí zastavení otáček ploten disku. Without Spin Down nepovolí zastavení otáček ploten disku a pevný disk tak bude kdykoli připraven k rychlé práci. Volba Max. Performance umožní neustálou maximální výkonnost diskové jednotky.


Odkazem Show HD SMART zobrazíme informace o diskové jednotce, konkrétně o technickém stavu vybrané jednotky.



Záložka Settings



Volba Enable Windows Autostart zajistí automatické spouštění NHC při startu operačního systému. Enable Notebook Hardware Control Service je dostupná pouze pro profesionální verzi NHC a má za úkol detailně nastavit použití aplikace pod jednotlivými uživatelskými profily.

Zajímavý je odkaz úplně dole Show advanced NHC settings (Zobrazit pokročilé nastavení NHC), který vyvolá následující dialogové okno:



Můžete navolit kontrolu aktualizací, případně si zobrazit teplotní ukazatele jako stupně Fahrenheita. Grafickou vychytávkou je stupeň průhlednosti NHC a volba zabarvení informačních ikonek v systémové liště hlavního panelu.
reklama