reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook pod stromeček: Úvod

2.12.2009, Jiří Černý, článek
Notebook pod stromeček: Úvod
Po roce přicházejí Vánoce a my se vracíme zpět k tématice notebooků. Jaké modely jsou momentálně "in", co preferují samotní uživatelé a kolik peněz si zhruba musíte připravit, pokud opravdu hodláte někomu notebook pod stromeček zabalit? Už nyní mohu s klidným svědomím napsat, že se v prosinci máte na co těšit.
Popularita notebooků stále roste. Již v roce 2007 se jich v České republice prodalo více než stolních počítačů a tento trend nyní pokračuje. Mezi hlavní příčiny podle mě mj. patří prudký rozmach mobilního Internetu a s ním spojený neustávající nárůst míst, kde je možné připojit se takovou rychlostí, o jaké jsme v éře 56kb modemů jen tiše snili.. Zatímco svého času jsem neměl jinou volbu, než při cestování používat GPRS (připomínající svým výkonem želvu v posledním tažení), dnes narážím na kvalitní Wi-Fi sítě i v lokalitách, kde končí silnice a mobilní operatoři ztrácejí signál.



Pokud stejně jako já trávíte průběžně život na různých místech naší vlasti a současně rozhodně nehodláte na každé z nich pořizovat PC, notebook je pro vás jasnou volbou. A jelikož se nám zase po roce přiblížilo období vánočních svátků, může být jasnou volbou rovněž v tom případě, že nemáte příliš hluboko do kapsy a chcete někoho blízkého potěšit skutečně mimořádným dárkem.

V současnosti je možné hodnotit notebooky v několika hlavních kategoriích. Jedna z nich je reprezentována velmi populárními netbooky a druhá naopak obnáší monstrózní a hardwarem maximálně nabušené stroje, na kterých lze bez problémů sledovat filmy či hrát nejmodernější počítačové hry. V prosinci se na SHW budeme zajímat o obě zmíněné kategorie a přidáme pochopitelně i něco navíc. Jelikož loňský rok mělo u vás právě toto téma měsíce značný úspěch, doufáme, že tentokrát se nám podaří ještě víc.


Netbooky v akci


Velku výhodou netbooků je (vyjma malých rozměrů... přirozeně) relativně nízká pořizovací cena a větší výdrž baterií. Už minimálně jednou jsem psal, že právě toto kritérium bylo pro mě kdysi při výběru jednoznačně nejdůležitější – potřeboval jsem notebook na vysokou školu, takže klíčová nebyla grafika, ale právě jeho výdrž - abych ho nemusel nabíjet mezi každou dvojicí po sobě jdoucích přednášek. Kdyby tenkrát bylo mininotebooků v prodeji tolik jako dnes, určitě bych po některém z nich skočil.

Netbooky jsou veskrze vhodné také pro běžnou kancelářskou, popřípadě právě redaktorskou práci. Letos v květnu jsem zaznamenal zprávu, podle které si ukrajují již pětinu z pomyslného koláče všech prodaných notebooků na trhu, což jistě není nejhorší výsledek. Na špičce se přitom suverénně držel známý trojlístek výrobců Asus + Acer + Hewlett-Packard, takže oproti trhu s většími a výkonějšími notebooky žádná velká změna.

Mezi zajímavosti pak určitě patří netbookyy s podporou Full HD (aneb ani desetipalcový displej nemusí být překážkou), potažmo modely napájené prostřednictvím AA baterií. My se však v jednotlivých článcích soustředíme hlavně na ty aktuálně nejlevnější produkty, dostupné snad opravdu všem. Platí zde rčení „za málo peněz, málo muziky“ absolutně, nebo se najdou i čestné výjimky?



Naposledy jsme do světa mininotebooků zabrousili článkem Na velikosti záleží: subnotebooky s úhlopříčkou 10-12,1".


Notebook pro domácí kino


Zde se dostáváme naopak k takovým výrobkům, které za několik málo tisíc opravdu nekoupíte. Od těchto notebooků očekáváme především maximální výkon v oblasti videa a zvuku. Mobilita nás zase až tak extrémně nezajímá. To už spíš šířka displeje (oproti netbookům takřka dvojnásobná), doprovázená mimochodem i výrazně vyšší hmotností (klidně kolem 4 kg).

V daném směru je třeba věnovat pozornost i podsvícení a pozorovacím úhlům. Vždyť společně s vámi se na film může chtít dívat více lidí. V ideálním případě by určitě nemělo docházet ke změnám barevnosti ani k dalším nežádoucím efektům. O tom, že v pozadí poběží i odpovídající grafická karta pak nemluvě.

Samostatnou zmínku si jistě zaslouží také zvuk. Nadstandardní notebook by měl nabízet nejen nadstandardní vizuální požitek. Proto se zaměříme na celkový počet a typ reproduktorů, subwoofer aj. Jistě si vzpomenete námatkou na řešení jako SonicMaster (molitanová složka pro lepší reprodukci nízkých kmitočtů + papírová složka pro změkčení středových vokálů), které jsou známé v souvislosti s multimediálními notebooky ASUS (N61 a N71 ). A co zkusit vše vylepšit nějakou externí zvukovou kartou?



Konečně ještě doplňuji odkaz na starší článek, který se věnoval hlavně mainstreamovým a progamingovým modelům – Notebooky s úhlopříčkou 15-17“.


Notebooky a styl


Na trhu už dávno nejsou jen notebooky v černé a stříbrné barvě + jejich vzájemných kombinacích (dříve dvě nejoblíbenější varianty). Výrobci naštěstí poměrně rychle přišli na to, že když si spousta z nás ráda pořídí třeba modrou skříň ke stolnímu počítači, pak rozhodně nemusí mít strach se také trochu odvázat. Připomeňme například „rudého ďábla“ Toshiba Qosmio X300, kterého jsme před několika měsíci recenzovali.



Design se neustále vyvíjí i pokud jde o tvar. To se dobře projevilo mj. právě v případě netbooků - existují varianty hranaté i oblé. Někdy stejně tak narazíte na kulatý touchpad a jiné podobné vychytávky. Čas od času se proto na SHW vyskytne článek zabývající se notebooky výhradně z hlediska elegance a stylu.

Od vydání toho posledního však uběhlo už něco vody a mezitím se objevila řada nových modelů, které si přesně z tohoto důvodu zaslouží naši pozornost. Samozřejmostí budou také testy a recenze.
reklama