Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook za 2500 korun má blíže k realitě

29.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Notebook za 2500 korun má blíže k realitě
Společnost MIT (Massachusetts Institute of Technology) plánuje notebook za 100 dolarů, který bude určen dětem z rozvojových zemí jako jsou Brazílie, Čína, Egypt, Thajsko a Jihoafrická Republika. Celý projekt je nápad Nicholase Negroponte,...
Společnost MIT (Massachusetts Institute of Technology) plánuje notebook za 100 dolarů, který bude určen dětem z rozvojových zemí jako jsou Brazílie, Čína, Egypt, Thajsko a Jihoafrická Republika. Celý projekt je nápad Nicholase Negroponte, který je předseda neziskové organizace. Na akci se podílí i společnosti jako Google, AMD, News Corp., Red Hat a BrightStar. MIT se snaží držet cenu co nejníže a proto je na displej použita technologie, která stojí deset centů za čtvereční palec. Tyto notebooky budou tedy mít displej o úhlopříčce 12" a ten navíc umožňuje práci ve dvou režimech a to barevný pro běžnou práci a černobílý pro úsporu energie.



Notebook obsahuje 500Mhz procesor od firmy AMD, 1GB operační paměti, Wi-Fi adaptér a čtyři USB porty. Co se OS týče, tak bude obsažen Linux s dalšími open-source programy. Notebook má být navíc odolný proti poškození díky gumový ochranám. Obsažena má být i jakási točící klika, která má dodávat energii, pokud nebude v blízkosti zdroj elektrické energie a akumulátor již bude vybitý. Současný plán počítá s výrobou 100-150 miliony notebooků v roce 2007. Během příštího roku se předpokládá s dodáním 5 až 15 miliónů kusů. Společnost MIT je bude vládám jednotlivých zemí prodávat za 100 dolarů a ti je pak budou dodávat do škol. První prototypy budou již ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Zdroje: news.bbc.co.uk, news.zdnet.com