Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová bezztrátová komprese zvuku MPEG-4 ALS

27.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Nová bezztrátová komprese zvuku MPEG-4 ALS
Nekomprimovaný zvuk je poměrně dost objemný balík dat, proto je nutno jej pro přenos na internetu či pro uschovávání na hudebních přehrávačích či jiných datových médiích nějak zkomprimovat. Nejznámější jsou formáty MP3, AAC na minidiscích...
Nekomprimovaný zvuk je poměrně dost objemný balík dat, proto je nutno jej pro přenos na internetu či pro uschovávání na hudebních přehrávačích či jiných datových médiích nějak zkomprimovat. Nejznámější jsou formáty MP3, AAC na minidiscích nebo jiné alternativy ve formě WMA či třeba OGG.



Tyto formáty však nevyužívají jen kompresi, ale rovněž i úpravu zvuku, kdy ten je okleštěn o informace, které lidské ucho neslyší. Samozřejmě, čím silnější kompresi nastavíte (rozuměj snížení kvality), tím více se ořezání zvuku projeví i v oblastech, které je už lidské ucho schopno zachytit.

V Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) na to šli trochu jinak a použili jen kvalitní a bezztrátovou kompresi dat. Dekódovaný zvuk tak bude na bit shodný s tím původním. Formát nese název MPEG-4 ALS (Audio Loseless).

Zkomprimovaná data mají dosahovat 15-70% velikosti původního souboru. Jen připomeňme, že hojně používaná a ve většině případů přijatelná kvalita MP3 192kbps dosahuje 12,5% původní velikosti, plně dostačujících 256kbps už 16,7% a takřka od výchozího zvuku nerozeznatelných 320kbps pak 20,8%.

MPEG-4 ALS podporuje až zvuky 192kHz (přitom CD má vzorkovací frekvenci 44,1kHz), 32-bitový vzorek (CD jen 16bit), 32-bitová data s plovoucí desetinnou čárkou formátu IEEE754 (CD si vystačí s integerem - celým číslem) a konečně podporuje až 65536 kanálů (CD je stereo, tedy dva kanály). Rychlostí komprese/dekomprese přitom překonává velmi rychlý formát ZIP.

Zdroj: www.acnnewswire.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.