Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová GeForce TITAN "GM200" už se blíží

19.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Nová GeForce TITAN "GM200" už se blíží
V posledních dnech plnily stránky hardwarových magazínů zprávy o nové GeForce GTX 960, ovšem vedle ní se na trh chystá také zbrusu nový model karty TITAN založený na architektuře Maxwell. Co nám nabídne?
O přicházející kartě NVIDIA GeForce GTX 960 bylo již v podstatě řečeno vše podstatné. Postupně byly odhaleny fotografie této karty od různých výrobců, datum vypuštění na trh, podrobné specifikace i první benchmarky. Zbývá tedy už jen aby ji NVIDIA oficiálně vypustila na trh a objevily se podrobné testy. Zato o GeForce TITAN II či TITAN-X se toho zatím moc nevědělo. Nyní se ale už můžeme podívat na jedny z prvních detailních fotografií.





GeForce GTX TITAN-X už pochopitelně nebude založena na čipu GM104 jako modely GTX 980 a GTX 970, ale na čipu GM200, který tak pravděpodobně bude tím nejlepším, co aktuální generace Maxwell nabídne. Tento 28nm čip má přitom nabídnout celkem 3072 CUDA jader a 96 jednotek ROP. Pro porovnání, GTX 980 má 2048 CUDA jader a 64 ROP, čili bez ohledu na takty a výkon paměťového systému má jen dvoutřetinový výkon nové TITAN.





A právě co se týče paměťové propustnosti, ta by měla být také podstatně vyšší díky 384bitové sběrnici, a to přes 317 GB/s, kdežto GTX 980 a 970 mají pouze 256bitovou s propustností 224 GB/s. Očekávat pak můžeme, že paměti budou u nové TITAN pracovat na 6,6 GHz (efektivně), což je o něco méně než u ostatních moderních GeForce, a její kapacita se zastaví až na 12 GB. S takovým výkonem si uživatelé budou moci troufnout na hraní v rozlišení 4K nebo i 5K při slušných detailech, ovšem TITANy mají smysl především pro provádění výpočtů.





Obrazová rozhraní pak mají být u nové TITAN stejná jako u GeForce GTX 980, ale není zatím jasné, zda ve finální verzi karty bude ještě stále DVI. O vypuštění karty na trh se ví zatím jen to, že se tak má stát v tomto čtvrtletí, ale vzhledem k novým fotografiím a informacím by to už nemělo trvat tak dlouho.

Zdroj: Videocardz
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.