reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová roadmap AMD až do roku 2005

11.11.2003, Zdeněk Kabát, článek
Nová roadmap AMD až do roku 2005
Po dlouhé odmlce, kdy byly všechny informace o procesorech AMD získávány z neoficiálních zdrojů, tu máme konečně update roadmap přímo od společnosti AMD. A přináší mnoho novinek, jako např. zpoždění 90nm procesorů či výrobu Athlonů 64 s 512kB cache. Navíc sahá roadmap až do konce roku 2005.
Kapitoly článku:
Mobilní segment – ty levné a ty drahé
A nakonec tu máme mobilní segment, ve kterém nám také AMD nachystalo několik změn. Nejdříve se v H1 2004 objeví Mobile Athlon 64 na 0,13mikronovém SOI procesu, který nahradí současné Athlony 64 DTR (desktop replacement) a bude optimalizován pro notebooky. Jeho následovník Odessa přejde na 90nm proces v H2 2004 a záhy bude následován jádrem Oakville. Rozdíl mezi nimi bude pravděpodobně ve velikosti cache a samozřejmě v taktovacích frekvencích. Až po Odessu bude velikost L2 cache současný 1MB, u Oakvillu bych odhadoval zdvojnásobení na 2MB.

Tyto procesory jsou jasným útokem proti procesorům Intel Pentium M, kde se Mobile Athlon 64 ještě pokusí konkurovat jádru Banias, zatímco Odessa bude již jasně nasazena proti Pentiu M „Dothan“. Ten bude sice vybaven 2MB cache, ovšem to ještě neurčuje výsledný výkon.

Naproti tomu se objeví i low-endová řešení. V druhém pololetí roku 2004 bude nasazeno 0,13mikronové jádro Dublin, které je mobilní paralelou s Parisem. Bude totiž stejně jako Paris obsahovat jen 256kB L2 cache, což je sice pro mobilní segment, kde nedosahují procesory tak vysokých frekvencích, relativně málo, ale vše bude vynahrazeno cenou. Není vyloučeno, že Dublin bude prodáván pod obchodní značkou Athlon XP-M, jak naznačuje roadmapa. Následovníkem Dublinu se pak stane na konci roku 2005 Trinidad.



Fab30 je málo, chystá se spolupráce s IBM
Vzhledem k počtu vyráběných procesorů začíná mít AMD problémy s výrobními prostředky. Na rozdíl od Intelu, který má několik továren pro výrobu na 300mm waferech připravených na 90nm, AMD vlastní jen jednu takovou moderní fabriku, konkrétně Fab30 v Drážďanech. Ta již dnes jede na 120% a v budoucnu by již měla vážné problémy. Proto připravuje AMD spolupráci s IBM a některé procesory budou tedy produkovány v East Fishkill (New York).

V současnosti si vystačí AMD s výrobou pouhých 4 jader – Thoroughbred a Barton (Athlon XP, Athlon XP-M, Duron), ClawHammer (Athlon 64 + DTR) a SledgeHammer (Opteron, Athlon 64 FX). V druhé polovině roku 2004 bude situace složitější. Ovšem AMD může pokračovat ve své stávající strategii a podobně jako Intel prodávat některé čipy s nepodařenou cache jako nižší modely, kdy se chybná část paměti jednoduše vypne.

Toto by šlo provést u kombinace ClawHammer -> Newcastle -> Paris/Dublin, což je efektivní hlavně z hlediska, že se procesory, byť s jednou vadnou paměťovou buňkou, nemusí vyhazovat. Přesto bude ale výroba těch nejsložitějších procesorů, jak je San Diego, přesunuta na bedra IBM.

Závěr
Intele třes se! Tak by šla s trochou nadsázky roadmap charakterizovat. Hlavně v první polovině roku 2004 by mohla společnost AMD udělat mohutný skok vpřed, a to jak v serverovém, tak v desktopovém trhu. Athlon 64 je totiž zatím nejpodařenějším procesorem této firmy, protože odstranil problémy s chlazením, zavedl vynikající technologii Cool’n’Quiet a navíc se stane s přechodem na jádro Newcastle velice cenově přijatelný.

Odsunutí Prescottu tedy znamená, že Pentia 4 „Northwood“, která pomalu ztrácejí dech, budou postavena proti zbrusu novému Athlonu 64. A až se „Pentium 4 with SSE3 technology“ objeví, bude postaveno proti silnému San Diegu. A v low-endu se objeví taktéž 754-pinové procesory, které budou znamenat útok na všech frontách. No, hezky se nám to zamotalo.

Zdroj:AMD
reklama