Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.11.2003, Zdeněk Kabát, článek
Po dlouhé odmlce, kdy byly všechny informace o procesorech AMD získávány z neoficiálních zdrojů, tu máme konečně update roadmap přímo od společnosti AMD. A přináší mnoho novinek, jako např. zpoždění 90nm procesorů či výrobu Athlonů 64 s 512kB cache. Navíc sahá roadmap až do konce roku 2005.
Petr Minařík | 11.11.20038:36
Ithanium 2 bude možná papírově konkurentem ale dosti pochybuji, že se do oné bitvy zapojí reálně. Když se podíváme na jeho první verzi tak se proto Xeonům prakticky neprosadil. Nevidím nic co by se změnilo tak dramaticky aby to znamenalo nějaký průlom v oblasti rozšíření tohoto procesoru.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 11.11.20039:54
Ale ne. Prilis nesledujes aktualni deni. Puvodni Itanium byl v podstate propadak, ktery se dostal na trh v podstate aby se nereklo. Nicmene Itanium 2 bylo velkymi vyrobci siroce akceptovane davno pred uvedenim Opteronu a ma zatracene velky naskok. Navic jde o novou architekturu, nikoli o, byt dost znatelne, rozsirenou starou, jako je tomu u novych pentii ci opteronu­/athlonu. A srovnavat Xeon proti Itaniu 2, to snad nemyslis vazne... V oblasti pracovnich stanic dobre, ale u velkych multiprocesorovych serveru ani nahodou. Intel nebude sam sobe konkurovat tim, ze by se snazil procpat xeon do velkych masin. Xeon neni 64 bit ­(a i kdyz casem bude, bude to podobne rozsireni jako u AMD, nikoli od pocatku vyvijena 64 bit architektura­). Xeon je v systemech o desitkach procesoru nepouzitelny a ani byt nema. EPIC je architektura, ktera je preci jenom nekde jinde, nez Opteron. ne ze by nemela sve chyby, ale prekrocila stin x86, coz je jedine dobre a pokud se podivas na vyrobce od HP po SGI, myslim, ze svuj nazor prehodnotis;)
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 11.11.200311:52
Ano první verze byla propadák. Ale opět říkám, že nevidím rozdíl. Napsal jste ­- ­"Nicméně Itaniu­m 2 bylo velkými vyrobci siroce akceptovane davno pred uvedenim Opteronu­ a ma zatracene velky naskok­" to mi prosím vysvětlete. Kteří výrobci a konkrétně čím to podpořili? Ta akceptace je úsměvná protože díky kompatibilitě Opteronu je možné říci, že je daleko více akceptované než IT 2. navíc jak múže mít propadák ­(IT 1­) náskok?
Myslím Vážně ono srovnání. Uvědomte si prosím, že jsou směřovány do trhu serverů a proto je legitimní jejich srovnání ohledně úspěšnosti. Xeon není 64 bitový ale 64 bitové IT 1 se proti němu neprosadilo. Co je na IT2 jiného, že by měla IT 2 prosadit?
Epic je architektura která je někde jinde. S tím bych souhlasil. Právě to, že je někde jinde ji může dokonale zlomit vaz. Nevěřím v sílu Intelu a v schopnost prosadit toto řešení na trhu. Intel už není co býval a ono zaspání s IT 1 si myslím je osudné. Uvidíme jak tomu bude v budoucnu.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 11.11.200313:14
SGI ­- Altix, rada serveru a superpocitacu, momentalne vedle distribuovane vizualizace nejuspesnejsi produktova rada siliconu a jedny znejvykonnejsich pocitacu vubec. HP Integrity, nejvykonnejsi rada serveru od Hewletu. Dell, prestoze se nevenuje velkym serverum ani superpocitacum, vyrabi a uspesne prodava Itanium 2 based verzi PowerEdge, urcenou pro velke modularni systemy atd. atd.
Co se tyce kompatibility, ve svete velkych serveru, ktere uz leta stoji na 64­-bit technologii, je usmevna spise hluboce integrovana kompatibilita s 32­-bit aplikacemi a archaickou x86 platformou. Jen letmo zminuji fakt, ze Itanium 2 je x86 kompatibilni prostrednictvim pomerne efektivniho HW emulatoru, coz je v ramci udrzeni kompaktnosti architektury schudne reseni.
Ohledne naskoku, mluvil jsem o Itaniu 2 a ma ho proste proto, ze stroje na nem postavene se zacaly prodavat nezanedbatelnou dobu pred oficialnim releasem Opteronu.
Neni pravda, ze se prvni Itanium neprosadilo proti Xeonu, intel opravdu neni tak hloupy, aby si uplne odrovnal celou radu procesoru svym vlastnim produktem. Neprosadilo se hlavne proti zavedenym a vyzralym konkrurencnim 64­-bit platformam, zejmena Sunu a hlavne IBM. Proc je srovnani Xeonu a Itania na poli velkych serveru chybne? Xeon zkratka pro velke servery neni urcen. Neexistuje zadny system, ktery by podporoval 64 symetricky zapojenych Xeonu, protoze to proste neni technicky mozne. Navic ma alespon zatim omezeni v adresaci pameti, ktere se u serverovych desek podporujich vic nez 4GB musi resit strankovanim...
Opterony se snazi zasahnout i do tehle oblasti; u superpocitacu a velkych 64­-bit serveru ale nebudou stat proti Xeonu, ale Itaniu 2, UltraSPARCu III, Power4+ a dalsim...
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 13.11.20038:23
Kdo všecho dodává Intel řešení to je pěkné. Otázka není na straně nabídky ale na straně poptávky. Právě poptávka určujie jak bude platforma úspěšná. Poptávku pak stimuluje kvalita, cena, .....Kolik se toho prodalo? Navíc je vhodné podotknout, že HP Intelu tolik nevěří a proto dodává i své procesory ­(zajímalo by mne jaké jsou poměry prodaných HP a Intel procesorů­). Takovýchto příkladů je ve světe více. Pro mne to není široká podpora ale spíše úlidba mocnému Intelu.
Velké servery a 64 bitů to máte pravdu. Ale měl by jste říci také, že v tomto okamžiku Intel nestojí proti Opteronu ale proti Jiným 64 bitovým procesorům jako je IBM, HP, ..... Řekl bych , že zapomínáte na to o čem jsme hovořili. Původně byla řeč o Intelu a AMD a vy utíkáte někam jinam. Nevím jaká je efektivita emulace u IT2. U jedničky to bylo hrozné a prakticky nepoužitelné. Mám tomu rozumět, že byl tento emulátor zefektivněn? Uvědonte si, že přidáním tohoto emulátoru vlasně Intel říká, že by chtěl ukrojit z koláče 32 bitových serverů. Jestliže to chce udělat musí nabídnout co nejméně bolestný přechod kterým je emulátor. Vžijte se do role osoby zodpovědné za provoz takového 32 bitového serveru. První co mustíte koupit je železo. Nemám moc peněz a můj server nestíhá. Potřebuji další. Půjdu za držitelem měšce a za podpory nespokojených uživatelů z neho vymáčknu příslib na nějaké množství peněz. nechám si udělat nabídku od Intelu a od AMD. Pochvaluji si AMD jak je levné. Okamžitě zmuchlám nabídku na IT protože si to prostě nemohu dovolit a ve výkonu emulace 32 bitů to je nejhorší řešení. Kouknu se na Xeonyové řešení a mám na výběr. Vezmu si osvědčené řešení ve kterém není ona budoucnost ­(Xeon­)? Mám jít cestou která mi ukazuje zářnou budoucnost 64 bitů ale dává mi perspektivu­(AMD­)? Osobně bych zůstal u Xeonů. Odvážnější jedinec půjde cestou AMD. Při dalším škemrání o peníze nahradí OS 64 bitovým ­(a bude zase rychlejší­). V další várce to bude databáze, ..... Takovýchto správců serverů je veliká síla a díky proklínané X86 technologii se postupně dostanou kam potřebují. K vyššímu výkonu a nové technologii.
IT 2 vyběhl dříve to máte pravdu. O velikosti náskoku můžeme hovořit když si vynásobíme čas rychlostí. Právě rychlost je v případě IT doslova tragická.
­"Neni pravda, ze se­ prvni Itanium neprosadilo proti Xeonu­" když tohle napíšete tak to znamená, že Ithanium se prosadilo proto Xeonu? To bych byl rád aby jste mi to vysvětlil. V tomto tvrzení jste taky jaksi mimo ­"intel opravdu neni tak hloupy, a­by si uplne odrovnal celou radu procesoru svym vlastnim produktem­" Proč si myslíte, že je IT emulátor 32 bitů? Onen emulátor jasne dokazuje, že Intel chce nahradit ­(nebo chtěl ­- AMD ho možná přinutilo změnit názor a začít pracovat na Yamhilu­) nahradit Xeny tímto modelem. Podle Vás ­"Xeon zkratka pro velke servery neni urcen. ­" ale podívejte se kde všude se u velkých serverů uplatnil. Třeba na www.tpc.org. Docela zajímavá je i finanční náročnost. Přez všechna uvedená omezení jsou tyto procesory schopmy se uplatnit. To může být pro mnohé překvapující. Pro úplnost bych rád připoměl, že hovoříme o pověstné špičce ledovce a ne o masách.
Ano je to pravda ­"Opterony se snazi zasahnout i do tehle oblasti­; u superpocitacu ...­" ale jejich prvotní směrování je určeno jako náhrada 32 bitové architektury. Tyto zásahy jsou pro mne jen módními výstřelky. Dokud nebudou mít plnou 64 bitovou podporu tak tomu moc nevěřím.
Na závěr bych říci, že jste mne nepřesvědčil ani neuvedl důvody proč by to melo být IT 2 jinak než s IT. Intel pokračuje s Ithanium 2 stejně jako s jedničkou.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 13.11.200310:45
ja nevim, uz me to zacina trochu nudit, takze bodove:
- Altix je nejprodavanejsim superpocitacem od SGI a doslova ho vytahl z krize, kterou melo v predchozich letech.
- vetsina velkych vyrobcu nenabizi JENOM intel. ulitba intelu v hodnote miliardovych investic? smesne. ne, nikdo si nepostavi prestizni radu serveru na Itaniu jenom jako ulitbu.
- at si rika kdo chce co chce, Opteron se v casti oblasti pusobnosti proste prekryva s Itaniem 2. to byl ostatne duvod, proc jsem ho pripomnel, protoze se o nem clanek vubec nezminoval.
- emulator x86 je efektivnejsi nez na prvnim Itaniu. vyvozovat z jeho presence fakt, ze si chce ukrojit z kolace 32bit serveru je absurdni uvaha. jeho ucelem je dat pouze moznost spoustet nektere 32bit aplikace napsane pro x86 v ramci 64bit serveru. nikdo nepocita s tim, ze na nem pobezi system a hlavni procesy.
- nepotrebuju se vzivat do osoby zodpovedne za provoz 32­-bit serveru, neb ji jsem
- rychlost ceho? Itanium 2 patri v 64bit oblasti mezi vykonovou spicku.
- slovikareni jsme se snad odnaucili na stredni. ale pokud to chces rozebrat: ­"neni pravda­" je v tomto pripade negaci tveho vyroku ze se itanium proti xeonu neprosadil. a negace je tam proto, ze se proti nemu vubec prosazovat nemel.
- no, nechme debaty o tom, kdo je mimo, kazdopadne tahle veta dokazuje, ze o tom, kam ktere produkty intel smeruje nemas ani paru... omlouvam se, ze to rikam takhle, ale vyvozovat si na zaklade informace o x86 emulaci v Itaniu 2, ze chce Intel nahradit Xeony Itaniem 2 je takovy nesmysl, ze bych ho cekal mozna v aprilovem vydani tiskovych zprav firmy. ale ted vazne. ne neni to tak, intel chtel a chce udrzovat obe rady a smerovat je do dvou oblasti s minimalnim prekrytim.
- ad tpc.org ... jen lehce popichnu, kdybys cetl poradne, tak si povsimnes, ze zminene HP Integrity s Itaniem 2 jsou na prvnich trech mistech v performacnce v online transakcich.
- na modni vystrelek v podobe jednoho z nejvykonnejsich pocitacu na svete je to ponekud drahe.
- myslim, ze uz ani presvedcovat nebudu, protoze s Itaniem 2 to proste uz ted JE JINE nez s Itaniem 1 a posledni veta znaci... fakt, ze ti unikaji nektere podstatne informace? tezko rici.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 13.11.200314:38
Vetšina velkých nabízí hlavně to svoje a to je fakt. Intel je pro ně zatím okrajová záležitost co se 64 bitů týká.
Ona úlidba Intelu. Vzpomeňte opět Rambus paměti. To byla klasická ukázka takovéto úlitby. On to Intel podporuje to ono to vyhraje tak do toho jdeme. Výsledek známe. Vzpoměňte kolik várobců pamětí se spálilo a platilo poplatky včetně investic do výroby. Kolik výrobců chipsetů a základních desek. To se jim vskutku nemohlo vyplatit. Na to se nedá Vaším praveným ­"smesne. ne, nikdo si ne­postavi prestizni radu počítačů na Rambusu jenom jako ulitbu.­"
Souhlasím Ithanium a Opteron mají stejné cíle co se týká segmentu trhu.
O vylepšeném emulátoru 32 bitů. Neveřím tomu co píšete a tvrdím, že to je jasný signíl o směřování lovení zákazníků z tohoto trhu. Proč si myslíte, že to tam je?
Jste adminem 32 bitového serveru? opravdu? to jak reagujete mi to nepřipadá. Jestliže máte 32 bitový server nacpaný 32 bitovými aplikacemi tak Vám nasazení IT 2 bez odpovídajícího 64 bit prog. vybavení nepomůže. Jestliže to chcete nahradit vše tak je to šílenost náročná na práci a peníze. Zkuste si dát na papír co to pro Vás bude zmanenat přejít na tuto architekturu.
O tom slovíčkaření to není. Je to o tom stát si za tím co píši. Přesně tohle jste napsal ­"Neni pravda, ze se prvni Itanium nepro­sadilo proti Xeonu­" To co tady píšete je uvádění věcí na pravou míru a to jak jste to myslel. Rozhodně se to nerovná Vašemu ­"ze se proti nemu vubec prosazova­t nemel. ­" Nic beru to jako vysvětlení ne zrovna šťastné formulace která se může stát každému včetně mne.
Znovu se Vás ptám proč je v IT 2 emulátor 32 bitů který byl navíc vylepšen. Že by technici intelu neměli co dělat nebo potřebovali udělat větší procesor? Já Vám tvrdím, že je to most ­(spíše malý můstek­) pro uživatele Xeonů.
O TPC.org je mi známo, že se tam, nacházejí IT2 upozorňoval jsem Vás na cenové srovnání. Odkaz jsem uváděl protože jste mi tvrdil ­"Xeon zkratka pro velke serve­ry neni urcen­". Jestliže se Xeon nachází v první desítce tak toto Vaše tvrzení popírá i když se snažíte tento odkaz vydávat jako bych Vám snad dokazoval, že Xeon je výkonnější.
Nikdy a nikde jsem netvrdil, že by mi informace neunikali. To co mi tady dokazujete je jenom jakési vypouštění inkoustu které provádí chobotnice aby unikla pryč. V tomto případě to je od původní myšlenky. Znovu Vám říkám, že dokud se na trhu nezabydlí tak to bude jenom drahý módní výstřelek. Tady je okaz na jednu zprávu pojednávající o prodeji ze 30.5.2003 http:­/­/theregister.co.uk­/content­/archive­/30966.html.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 14.11.20030:49
administruju 32­-bit server, protoze pro dany ucel bohate vyhovuje a zatim neni potreba prechazet na 64bit, itanium 2 je smerovano do segmentu, ktery se me proste netyka, takze jeho nakup nezvazuju a ani v blizke budoucnosti zvazovat nebudu. pokud bych navrhoval velky e­-business system, bude to uplne jine, mohu si dovolit robustnejsi reseni v podobe velkeho serveru, at uz to bude ibm, sun, nebo hp ci sgi.
Co se tyce Xeonu a velkych serveru, nemuzu souhlasit. Xeon neni a nebude urcen pro velke servery. To neznamena, ze systemy na nem zalozene nelze clusterovat, pricemz teoreticky dosahneme velice dobreho pomeru price­/performance. Jenze clusterovani neni zdaleka samospasitelne reseni a pokud pozadujeme vysoky vykon per node, ktery ma nabootovany vlastni operacni system, Xeon v porovnani 64­-bit platformami vcetne Itania 2 prakticky nelze pouzit a taky to nikdo nedela.
Ten odkaz na prodej mi bohuzel bohuzel nejak nefacha, nicmene pokud srovnavas prodej Itanii treba s Xeonem nebo P4, zase je to uplne mimo. Itanii se nikdy nebude prodavat tolik, co Xeonu, kterych se narve hafo do pracovnich stanic a 1­-2 procesorovych serveru ­(klidne v to muzem zapocitat i nody clusteru, protoze se ve skutecnosti jedna o separatni pocitace propojene vysokorychlostni siti­). Segment velkych pocitacu se pohybuje v uplne jinych cislech. Kdyz se mnozstvi takovych stroju pocita ve stovkach a tisicich, tezko to muzeme dat na rovinu s desitkami milionu prodanych beznych procesoru. Od toho se odviji i cena, ktera je vysoka u VSECH procesoru potazmo pocitacu smerovanych na tuto oblast. Itanium 2 a dalsi vykonne 64­-bit platformy nejsou zadnym vystrelkem. prestoze pocetne ukrajuji malou cast celkove produkce, jsou pro urcite oblasti nepostradatelne. pokud bych mel pouzit primer, je to asi jako rikat, ze letadla jsou v doprave drahy modni vystrelek, kdyz se automobilu proda nesrovnatelne vice. O zabydleni bych uz nepolemizoval, nenasel jsem jediny naznak, ze by vyrobci byli s prodejem svych systemu zalozenych na I2 nespokojeni, naopak, coz je vzhledem k neprijemnemu stinu prvniho Itania dost velky uspech.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 14.11.200312:53
Takže, výjimečne patříte do oblasi movitých správců. Zdůrazňuji výjimečně. Zkuste si promítnout to co jsem psal o upgrade takovéhoto serveru v okamžiku kdy je málo peněz. Těch ­"botahých­" zprávců je málo a proto tu má velokou šanci se prosadit AMD. I když já bych byl ještě opatrný.
Jestli je nebo není určen Xeon pro velké servery o tom jsem nepolemizoval. Klidně si to tvrďte dále. Já jsem Vám jen dokazoval odkazem na TPC.ORG, že tyto procesory se jsou schopny uplatnit se ctí a to přímo v první desítce z hlediska výkonu. Jestliže se tyto procesory objeví ­(IT 2 a xeon v první desítce tak je možné je srovnávat. Rozhodně se zde nejedná o nějakého deklasovaného bratříčka. navíc jestliže hovoříte o svém 32 bitovém serveru který stejně nebidete předělávat na 64 bitový tak tím nepřímo říkáte, že Vám je výkon IT2 k ničemu stejně jako většině IT světa.
Odkaz mi funguje tak znovu ­"http:­/­/theregister.co.uk­/content­/archive­/30966.html­". Ohledně srovnání se v IT světě hovořilo o porovnávání finančním. Pokud vím o kusovém jsem nehovořil. To je regulérní srovnání mohu srovnávat IT 2, Xeony, AMD, IBM, HP. Dělají to lidé kteří tomu rozumí daleko více než my dva dohromady.
K tromu výstřelku. Tem příměr s letadlem a autem je nekorektní. Auto nikdy nebude létat. Jestliže chcete příměr z automibilového průmyslu tak prosím Škodovka x Lamborgini. Jestliže budete chtít srovnávat IT 2 s jinými zavedenými platformami tak to není nic jiného než velmi hubený výsledek. Admini Tohoto trhu nemají jediný důvod migrovat na IT2. Proto intel má emulaci 32 bitů protože jedinou šancí pro něho jsou relativně chudí uživatelé IA 32.

Znovu se Vás ptám proč je v IT 2 emuláto­r 32 bitů který byl navíc vylepšen? Sám Intel tímto nabádá ke srovnání oněch jablek a hrušek které se Vám nelíbí a stále mi vyčítáte. Co mi řeknete na odkaz o prodeji IT2. Hovoříte tady o samých detailech a obecných věcech s jejich většinou souhlasím ale odpovědi na svoje otázky jsem se nedočkal.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 14.11.200315:16
nevim, kdes prisel na toho moviteho spravce:­] jednak se spravcovstvim primarne nezivim, neb jsou mym dennim chlebem analyzy ict. nevim, kdes vzal predstavu o bohatych nebo nebohatych spravcich, o nakupech takovych systemu rozhoduje obvykle vyberove rizeni, kteremu predchazi rozsahla analyza ­(pricemz jeji cena se sama o sobe pohybuje radove ve stovkach tisic­). Itanium 2 neni a nebude mirit do oblasti kde je malo penez. Opravdu uz nevim, jak jinak bych to rekl.
Co se tyce toho tpc, xeonove reseni je tam, alespon co jsem si vsiml v zebricku price­/transaction, nikoli absolutniho transakcniho vykonu. Nelze se tomu divit, protoze clustery jsou oproti velkym pocitacum cenove podstatne priznivejsi, nicmene uz jsem psal o tom, ze je nelze rozhodne nasadit vsude jako idealni reseni.
Co se tyce clanku na theregister, dell a ibm nemaji itaniova resni jako hlavni program, i kdyz prave dell nedavno ­(dlouho po uvedeni clanku, ktery je pul roku stary­) zridil velkou clusterovou instalaci postavenou na jeho itaniovskych serverech. Co se tyce odbornosti prispivatelu, nezpochybnuju ji, ale jednak z jednoho clanku nic zvlastniho nevyplyva, jednak ho nepisi zadni bohove. vzhledem k tomu, ze se s lidmi z itc analyzy uz jenom kvuli praci komunikuju velmi casto, muzu te ujistit, ze kdyz se trochu vic podivas do hloubky problemu, budes se o tom s nimi moc normalne bavit.
Primer neni nekorektni. Tak jako auto nebude letat, na Xeonu nepostavis 32 procesorovy single server, protoze na to proste neni delany. Ze velke firmy, ktere uzivaji 64bit systemy, nemaji duvod migrovat, at uz na jakoukoli platformu, je taky chybna uvaha. rada instalaci ma cenu za licence pocitanou per procesor a rok a pokud nejaky software bezi stejne rychle na systemu s 32 procesory, jako by bezel na konkurencnim se 48, pak to rocne usetri desitky milionu jenom za licence, coz je jeden z prikladu, proc se migrace v analyzach zvazuje. Rada firem uz delsi dobu prechazi od SUNu k HP a IBM, za 4 roky to muze byt naopak...
Co se tyce emulatoru, porad tvrdis tu samou vec. Je to nesmysl. Relativne chudy zakaznik uzivajici 32bit soft si nekoupi procesor za $5000, ktery ma 32­-bit emulator, aniz by vyuzival nativni instrukcni sadu. protoze neni idiot. emulator je proste moznost, jak pustit 32bit soft, nic vic, zadna snaha prosadit se na low cost segmentu ­(ze intel zavedl ocesana itania s nizsi cenou je jina vec, jsou urcene hlavne pro nizke 1U case a male workstationy, maji nizsi spotrebu, nicmene stale si za cenu samotneho procesoru poridis kompletni server, ktery pro tebou prezentovaneho ­"chudeho­" admina bohate postacuje­). Opravdu si jeste myslis, ze intel pocita s tim, ze na itaniich pobezi 32bit systemy?

Tim bych tak nejak i odpovedl na otazku, proc tam ten emulator je. Co se tyce odkazu na prodej, uz jsem se ho taky dotknul, ale aby to bylo zrekapitulovane v kostce. Jeden pul roku stary kratky clanek, tykajici se primarne prodejcu, kteri nemaji systemy zalozene na Itaniu 2 jako hlavni produktovou radu, neni nejakym smerodatnym ukazatelem. Navic Dell v posledni dobe uspesne prodava Itaniove clustery zalozene na jeho dvouprocesorovych serverech, coz sice nemuze primo konkurovat Integrity nebo Altixu, nicmene i tak je to zajimavy pocin.

Odpovědět0  0
Petr Minařík | 19.11.20039:07
S tím movitým správcem jstem i kdesi napsal, že ­"pokud bych navrhoval velky e­-business syst­em, bude to uplne jine, mohu si dovolit robustnejsi rese­ni v podobe velkeho serveru­" proto jsem Vám dal ono přízvizko. Můžete si dovolit doupit drahé řešení.
ad TPC podívejte se pořádně na http:­/­/www.tpc.org­/tpcc­/results­/tpcc_perf_results.asp je to uvedeno jako Top Ten TPC­-C by Performance Version 5 Results ale cena za transakci je narozdíl od Vašeho tvrzení vyšší než IT 2.
ad prodej je uvedeno v článku na začátku ­"Intel would have you believe that Itanic is rising, but sales figures from IDC show the chip sinking at speed. To je konstatování situace na trhu.­" na konci čláknku jsou vzpomínáni někteří výrobci včetně Vámi jmenovaných. Tady se nejedná o dívání se do hloubky problému ale o přčtení si tohoto článku. S prodejem to je prostě špatné. Nejlépe by stze moje slova zpochybnil kdyby jste našel studii o to m jak IT 2 dobývá trh. To ale nejde protože takové články nejsou.
To Vaše vysvětlení emulátoru je opravdu nelogické. Spustit 32 na IT je mi k ničemu. Kdyby si to Intel odpustil byl by levnější vývoj procesoru a také by byla větší výtěžnost výroby. Jestliže budu mít někde 32 bitový server a rozhodnu se přejít na IT paltformu budu postupně převádět palikace na istrukční sadu IT a přemísťovat je ze starého serveru na nový. Chci tím říci, že nebudu mít potřebu použití onoho emulátoru na IT. Navíc jste mi někde tvrdil, že IT 2 má tento emulátor vylepšený. Proč ho vylepšovali? Aby mohli lépe konkurovat 32 bit strojům.
Napsal jste mi hodně informací ale to nejdůležitější jste mi nerozporoval. Slabý prodej IT 2 a potřebu emulátoru 32 bitů na IT.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 19.11.200311:10
Jako poradce jsem delal treba pro Corpus Solutions, kteri dodavaji velka sunovska reseni, pricemz ceny se pochopitelne pohybuji v oblastech, ktere nejsou jednotlivci dostupne a takove zarizeni ani nevyuzije. Tim se ta fraze treba doufam vysvetluje.
Co se tyce tcp, divam se velmi dobre, a tak jsem si vsiml, ze poukazujete na spatnou tabulku, tedy absolutni transakcni vykon, kde se mezi velkymi pocitaci krci jeden xeonovy cluster. ze je to vyjimka potrvrzujici pravidlo je videt z http:­/­/www.tpc.org­/tpcc­/results­/tpcc_price_perf_results.asp, tedy zebricek price­/performance, ktery je pro zmenu levnymi clustery prakticky plne osazeny, tak, jak jsem rikal.
Mrkni treba na sgi.com, coz je firma, kterou itaniovsky altix doslova vytahl z krize. ted momentalne jsou v highlights temer same zpravy o prodeji itaniovskych systemu, tak si nejaky precti. nasa a japonske univerzity zrejme nevi, co delaji:­)
Emulator byl vylepseny, protoze vyuziva nove prvky architektury, kter puvodni Itanium nemelo. Takze ciste pragmaticky. Proste tam ta podpora je a ani intel si nemysli, ze tim zaujme soucasny prumerny 32­-bitovy trh.
Jinak abych na to nemusel odpovidat jinde, RAMBUS byl znamy davno pred pentiem 4,dodaval napr. pameti pro superpocitace s procesory alpha a RDRAM jako takova je v nizsi frekvecni znama cca od 96. A licencni politiku skutecne urcoval rambus, nikoli intel, protoze v te dobe mel monopol na nejrychlejsich pameti ­(resp prodej licenci k vyrobe­) a ponekud zkostnatele mu zustaly z vyklosti ze sveta velkych pocitacu, kde cena nebyla rozhoduji faktor....
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 21.11.20038:15
Neodkazuji na špatnou tabulku. Prapůvodně jste mi argumentoval jak je TI2 úplně někde než je Xeon jinde. Na to jsem Vám napsal odkaz na TPC kde se v první 10 umístil počítač na onom zastaralém Xeonu. To byla taková zajímavost ale ne nosné téma pro další siakusi. O ceně za transakci nebyla řeč.
Kolik má SGI procent z trhu počítačů? Kolik má procent z 64 bit serverů. Hovoříte o kapce v moři.
Známost Rambusu. To je směšné. Samozřejmě Rambus před spojenectvím znali někteří zasvěcenci. To se ale nedá srovnávat s publicitou kterou dostal po spojení s Intelem. Bez Intelu by zůstal Rambus dále neznámý a aini by si neškrtl. V tomto spojení byl intel tím silnějším a tudíž určoval pravidla více Intel. Ano Rambus operoval v jiném prostoru. Je to jeho chybou, že si neuvědomil, že jde někam jinam. Hlavně za to může zase Intel, že ho ze své daleko silnější pozice nedokopal k rozumějším cenovým pravidlům.
Opět se vrátím k jádru našho sporu. Prodejnost IT je obecně slabá ­- jak IT 1 tak IT 2. Emulátor který Intel má v IT je ke spouštění 32 bit aplikací je opravdu slabý závěr analitika. Na to přijde opravdu každý člověk který má podprůměrné znalosti v oblasi IT. Od Vás jsem očekával více. Tvrdím, že kdyby Intel tuto emulaci nedodával udělal by lépe. Je tam k ničemu protože je nevýkonná a prakticky nepoužitelná. To si museli v Intelu uvědomit a proto je jediný logický závěr ono lano které hodili uživatelům na Xenových serverech pro snadný přechod.
Odpovědět0  0
who (208) | 14.11.200318:38
vubec nerozeznavate jednotlive tridy serveru;
proto rikam jabka x hrusky
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 19.11.20038:36
Tak jste mi měl napsat, že nerozeznávám druhy jablek ­(podle vašeho ­"vubec nerozeznavate jednotlive tridy serveru­") a nepsát o míchání ­"jablka x hrušky­". Možná Vás to překvapí ale ty druhy serverů rozeznávám ale to mi na rozdíl od Vás nebrání v tom abych je porovnával.
Odpovědět0  0
who (208) | 11.11.200318:24
kompatibilita opteronu je vyhoda v desktopech ­(sledgehammer,clawhammer,sandiego...­)
ale u serveru souhlasim s tervim ze x86 nema smysl porad nekam tahat;
itanium2 je nekde jinde; a nebojim se ze by s nim intel neuspel; v tech segmentech kam patri

xeonu nezbude nic jinyho nez po zbylych 32bitech poohlidnout; opteron ho prerusta
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 13.11.20037:11
Kompatibilita je výhodou i na serverech a ne jen na desktopu. Zapomínáte na veliké množství serverů které beží na Xeonech. Pro tuto skupinu zákazníků je Opteron ten pravý a nejméně bolestný přechod do světa 64 bitů. Svět x86 je největším světem počítačů a proto ho nemusím nikam tahat. Ten ti je a bude hodně dlouho. Bude se totiž připomínat stále sám svojí existencí.
Nebojíte se, že by Ithanium 2 uspělo? Na Vašem místě bych ten strach měl. Rád bych Vám připomenul jak umravnil celý svět počíačů v čele s AMD dvojici Intel Rambus při nastolení nové paměťové paltformy. Ani Intel si tak nevěří jak to presentujete Vy. Vývoj Yamhilu to jasně dokazuje. Intel již není to co býval. Už to není onen diktátor trhu.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 13.11.200310:08
Ale nezapominam. Delas totiz, jako kdych rekl, ze Opteron nestoji proti Xeonu, ja jsem pouze jsem pripomnel, a imho zcela opravnene, ze v nekterych oblastech bude stat proti Itaniu 2. Navic by sis konecne mohl vsimnout, ze nejsem zaryty zastance Intelu, ale prosty analytik.
Itanium 2 je uz ted podstatne uspesnejsi procesor nez jeho predchudce, nejkrasneji to dokazuje SGI, pro ktere je rada Altix vubec nejuspesneji nastartovanou serii superpocitacu v novodobe historii firmy. Yamhill nelze naprosto srovnavat s Epicem, Intel se konec koncu netajil s tim, ze chce X86 radu udrzovat jeste dlouho. Vyvoj Yamhillu ­(mimochodem velice dlouhy­) akorat dokazuje, ze Intel zvazuje i 64­-bit podporu na mensich stanicich, kde zatim neni tak stezejni, protoze ji prilis aplikaci nevyuziva. Ze je urychleni vyvoje reakci na AMD je nesporne, ale Intel neni nijak zvlast tlacen, zatim se 64­-bit v ramci x86 rozjizdi vcelku vlazne, coz se zmeni mozna pristi rok, ale i tak bude majorita PC aplikaci 32bit.
Co se tyce RDRAM, tam byl problem hlavne v naprosto stupidni cenove a marketingove politice, ktera ve finale vedla k tomu, ze si vsichni kupovali v te dobe mene vykonne SDRAM. Na coz konec koncu doplatil hlavne Rambus, ktery sice neni mrtvy, ale svou pocatecni pozici i vyhodnou podporu ze strany intelu naprosto promrhal. Politika licence vyroby, kterou zavedl, zvedla cenu tak, ze se zakaznik proste od produktu odvratil.
Co se tyce diktatury trhu, je to sice lepsi nez byvalo, ale bohuzel se stale ekonomicky a marketingovy vykon Intelu neda s AMD srovnvat. Intel narozdil od AMD vydelava, AMD jenom prodelava znatelne mene nez drive, coz je samozrejme pozitivni ukazatel, nicmene to cosi naznacuje. Trhe neni jenom o tom, kdo ma lepsi vyrobni technologii, kratsi pipeline, efektivnejsi algoritmy... Trh je o GHz a jmenu. a v tomhle ohledu je, at se nam to libi nebo ne, Intel na koni a nema v soucasnosti duvod k nejakym vaznejsim obavam.
Existence AMD je samozrejme potrebna, tlaci dolu ceny, podporuje dalsi vyvoj a nabizi alternativu.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 13.11.200315:07
Pozor reagujete na jiný příspěvek. tento pžíspěvek byl určen Who­-ovi. Nedělámjako by jste pasal ­", ze Opteron nestoji proti Xe­onu, ­" ale reaguji na bagatelizaci výhody X86 u Opteronu na poli serverů které se dopustil Who.
Že je IT 2 úspěšnější opakujete neustále. Řeknete mi prosím v čem je úspěšná? Zatím to z Vás nevypadlo.
Yamhill je pod pokličkou a Intel se s ním moc neukazuje. Nechce uznat, že jeho 64 bitová cesta nemusí být ta pravá. Proč jinak by to tajil?
Rambus byl problém Intelu. Intel neodhadl správně svoji sílu a to co se mu v minulosti dařilo nyní jaksi nevyšlo ­(vnutit trhu to svoje­). Problém AMD je v tom, že není tak finančně silné a donedávna nemělo takové pokrytí trhu. Intel prostě rýžoval v oblasi notebooků nebo serverů a dotoval tak segment P4. To se ale začíná měnit a Intel tuto politiku bude muset přehodnotit. Jinak souhlasím s tím co jste napsal.
Odpovědět0  0
who (208) | 13.11.200318:04
je videt ze ste me nepochopil
mluvil sem o itaniich2; to sou servery ktere nemuzete hazet do jednoho pytle s xeonama! emulator u itaniich je ciste proto aby byl clovek schopen provozovat nektere 32­-bit aplikace; ale ne proto; aby diky nemu na takovem serveru bezel 32bit system a hlavni aplikace! proto nema smysl tahat x86 zasebou jak zlomenou nohu; protoze by akorat brzdila beh; ­(ta zlomena noha ­- x86;­)­)­)

nebudu si kupovat itanium abych na nem poslouchal muziku ve winampu nebo si psal basnicky ve wordu; tudis je mi v tomto pripade x86 na prd...

nemam strach estli itanium2 uspeje ze dvou duvodu: 1­) je to dobry procesor; ktery nabidne neuveritelny vykon v oblasti kam je situovan; a verte; je kratkozrake ho srovnavat s itaniem; to je jako kdybyste srovnaval willamatte a northwood; a za 2­) je mi to celkem jedno protoze takovy procesor ja potrebovat nebudu...

add yamhill ­- tahate sem hrusky a jabka; itanium je opravdu jinde; to estli yamhill intel nasadi do xeonu jen potvrdi co sem psal minule; ze byse xeon mel poohlidnout po zbyvajicich 32­-bit; ale to sou servery proste jiny tridy;

pokud ho nasadi do prescottu respektive tejasu; nebo nehalemu; je proste reakci na amd;
kdyz amd si dovoli nasadit do desktopu serevrovy cpu ­(a64fx ­- sledgehammer­); proc by nemoh intel s p4htee ­(gallatin­); je to sice chip mimo misu; do budoucna nema smysl; ale ukazuje to ze i doma nam budou topit procesory do serveru...samozrejme nizsi tridy; nepochopte to zase tak ze bysme doma meli itania...

co se tyce rdram; tak neuspely predevsim kvuli cene; a taky proto ze ddr sdram nabizeji podobny vykon za nesrovnatelne nizsi ceny; ale zase; jabka x hrusky; to nema co delat s itaniem2 a jeho pripadnym neuspechem; chcete rict ze je tady plne 64­-bit cpu ktery je daleko levnejsi a nabizi podobny vykon?
Odpovědět0  0
tervi (76) | 14.11.20030:00
prakticky naprosty souhlas, snad jen ze ten rozdil v architekture I­/I2 je jeste o hodne vetsi, nez byl mezi Willamette a Northwoodem...
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 14.11.200313:44
"prakticky naprosty souhlas,­" No nevím, psal jste kdesi, že patříte do kategorie majetnějších administrátorů. Možná, že jste si tem říspěvek se kterým souhlasíte pořádně nepřečetl nebo by se dalo úspěšne pochybovat o Vašem označení administrátor Vámi vzpomínaného 32 bitového serveru.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 14.11.200314:05
to jsem nikde nenapsal, protoze obrat ­'majetnejsi administrator­" nepouzivam, patrne ses prehledl;­) precetl jsem si ho dobre.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 19.11.20039:13
Napsal jste to nepřímo zde ­"administruju 32­-bit server, protoze pro dany ucel bohate­ vyhovuje a zatim neni potreba prechazet na 64bit, itani­um 2 je smerovano do segmentu, ktery se me proste netyka­, takze jeho nakup nezvazuju a ani v blizke budoucnosti­ zvazovat nebudu. pokud bych navrhoval velky e­-business syst­em, bude to uplne jine, mohu si dovolit robustnejsi rese­ni v podobe velkeho serveru, at uz to bude ibm, sun, ne­bo hp ci sgi. ­"
Tady jste se pasoval do role správce serveru který si může dovolit ­"ibm, sun, ne­bo hp ci sgi.­" proto jsem Vás takto zjednodušeně označil.
Odpovědět0  0
who (208) | 14.11.200318:12
samozrejme; byl to jen pokus panu minarikovi vysvetlit na prikladu ze srovnava spatne; asi by bylo lepsi rici ze coppermine a willamatte­(velmi zasadni zmeny designu od dop P Pro­); ale o to nejde;
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 14.11.200313:39
Domnívám se, že jsem Vás pochopil dobře. Máte pravdu, že je tam pro provozování 32 bitových aplikací. Dál už všecho pokulhává. Uvědomte si že rychlost je vždy dána tím co nejvíc brzdí a tudíž práve onou rychlostí kulhajícího emulátoru. Proč bych na takto výkonný server nasazoval nějakou 32 bit aplikaci, když mi pojede daleko lépe a za míň peněz na 32 bit serveru. Naví ona 32 bitová aplikace předtím běžela na 32 bitovém serveru tak proč ji tam odsud stěhovat. To udělá jen admin který není zcela při smyslech. Nepředpokládám, že by se našlo takové jelito které by si vyvinulo 32 bit aplikaci když má 64 bit server na kterém mu jeho aplikace bude jenom pajdat.
Dejme tomu, že tady bude IT2 s 64 bit osem a mohutnou 64 bit aplikací. Problém je v tom, že ona 64 bitová aplikace jaksi nespade z nebe. Tu musí někdo pracně vyvinout. Předtím byla ona aplikace na jiném 64 bit systému nebo 32 bit systému. Než se ona aplikace zakuklí a vyvine se z ní onen motýl pro IT 2 musí někde běžet a jak jste mi správně podotkl je nesmysl aby to bylo na IT2. Není proto lepší postupně upgradovat na opteron, 64 bit OS a 64 bit aplikaci?
Hovoříme tady o serverech. Jestliže mi napíšete ­"nebudu si kupovat i­tanium abych na nem poslouchal muziku ve winampu nebo si psal basnicky ve­ wordu; tudis je mi v tomto pripade x86 na prd... ­" tak asi na Xeonech by jste něco takového dělal? Nebo jste si neuvědomil, že je řeč o serverech a ne desktopech?
Vaše ­"tahate sem hrusky a jabka­" je tedy nepřesné jedná se o jablka a srovnávám ­"Sparťan­" s ­"Idarety­" jedná se přeci o procesory navíc fungující na serverech!
Tímhle ­"pokud ho nasadi do prescottu respektive tejasu­; nebo nehalemu; je proste reakci na amd; ­" jste mne potěšil To znamená, že Intel je ve vleku AMD. Tomu snad nevěříte? Srovnejte si finační sílu obou firem a tržní podíly. Spíše bych řekl, že Intel šlápl vedle a to tak, že špatně odhadl svoji sílu a podcenil trh. Vidí, že by mu mohli utéci uživatelé požadující kompatibilitu s 32 bity.
­"co se tyce­ rdram; tak neuspely predevsim kvuli cene­" To je dobrý vtip. Kdo prosím tu cenu určil? Bylo sám velký Intel se spoluviníkem Rambusem. Cena není nic daného zhora. Tvůrcem byl hlavně Intel a proto je i Intel primárně zodpovědný za pád rambus pamětí a ne nějaká cena.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 14.11.200315:40
jen par technickych:
- ano, na Xeonu se muzika pousti, kolega v praci ma dual Xeon Fujitsu­-Siemens, je to normalni pracovni stanice, na ktere striha video. Xeon totiz zdaleka neni urcen jen pro servery.
- ne, opravdu nemas dobre informace, cenu pameti urcovala firma Rambus, ktera zvolila chybnou licencni politiku. Pozadovala po vyrobich znacne vysoky poplatek z kazdeho prodaneho kusu, jenze neodhladla vyvoj v konkurencni oblasti. Intel zvolil RDRAM proto, ze byl v te dobe nejvykonnejsi variantou a pote, co diky mnohem dynamictejsimu trhu s DDR SDRAM prestal byt RDRAM tak atraktivni, tak se na nej proste vykaslala.




Odpovědět0  0
Petr Minařík | 19.11.20039:31
Opravdu nekorektní. Nikde jem nenapsal, že se na Xeonu nepouští muzika. Tento nápad je od Who který napsal toto ­"nebudu si ku­povat itanium abych na nem poslouchal muziku ve winampu nebo­ si psal basnicky ve wordu; tudis je mi v tomto pripade x86 na­ prd... ­" O vzpomínaném Videu tam nebyla vůbec řeč.­" a samozřejmě s tím souhlasím včetně náhrady IT za Xeon. ­- To co zde píšete je mimo diskusi.
Spíše bych řekl, že cenu pamětí určoval primárně Intel. Jak by si mohla do té doby neznámá firma dovolit vybírat peníze za technologii kterou bude prodávat jiným a tak nestydate na tom rejžovat. Protože Intel. Intel se s nimi dohodl. Intel udělal procesor který byl šit na tyto typy pamětí. Bez Intelu by byl Rambus dále ona neznámá firmička. Tvrdit, že Rambus určoval ceny je velice mylné. Rambus bral poplatky ale neurčoval ceny. Primárně tedy určil cenu pamětí Intel spojením s Rambusem. Intel Sázel na to, že ohne trh svým směrem ­(Rambus cestou­) a to mu nevyšlo.
Odpovědět0  0
who (208) | 14.11.200318:28
ne opravdu ste me nepochopil dobre; nejsem si jist zda mam ztracet cas nakym vysvetlenim; snad v bodech
(mel byste si prispevek precist znovu a lepe; to co rikate znaci ze vubec nedavate pozor pri cteni­)
- ne opravdu nic nepokulhava
- add primer k winampoj a wordu; byla to samozrejme nadsazka; btw: xeony se take pouzivaji jako pracovni stanice; mozna i vic nez servery­(?­) a verte; znam lidi kteri pri praci poslouchaji muziku i na xeonech­) ­/ takze ste uz trochu mimo
- ale ja preci nerikam ze intel je ve vleku amd; zase; precte pozorneji minuly prispevek;
- add rdram ­/ no commend; opravdu naprosta spatnost co ste to napsal;
Odpovědět0  0
who (208) | 14.11.200318:31
ha
kdybych si vsim driv; tervi za me rekl par veci ktere sem si moh usetrit; a zbytecne bych se neopakoval;
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 19.11.20039:45
Nepochopil jsem Vás? Měl bych si to znova přečíst? ­- to Vám mohu a nemusím věřit. Může to být také nedostatek argumentů z Vaší strany.
Nic nepokulhává? tomu sám nevěříte to je z vaší strany chabá obrana
Yamhill ­- ­"pokud ho­ nasadi do prescottu respektive tejasu­; nebo nehalemu; je­ proste reakci na amd; ­" pokud tohle napíšete tak reakce na krok AMD je jasný signál, že v tomto je Intel pozadu. To Intel nechtěl dělat AMD ho k tomu donutilo. Proto mohu klidně říci, že je v této oblasi ve vleku.
ad rdram ­- Kdo podle vás určil cenu těchto pamětí?
Odpovědět0  0
who (208) | 19.11.200318:11
je videt ze ani vy sam nevite co pisete; peskoval ste me ze se na xeonu hudba nepousti sttejne jako na itaniich; ted najednou otacite...­(viz odpoved tervimu­)
neustale pokracujete v mychani jablek a hrusek; coz proste nejde; a nebudu vam to porad vysvetlovat protoze sem to uz psal;

pameti rdram ste sem take pritahl vy a ted nevite jak argumentovat protoze ste psal o nich spatne
v tom prispevku nic nepokulhava a vy to dobre vite;
mel byste vedet ze yamhill se vyviji dlouho a intel si svy zadni vratka hlida; to ze s tim amd prislo driv; neznamena ze je intel ve vleku amd;
musi tedy intel vzdy byt the best; musi vzdy uvadet nejnovejsi technologie jako prvni; musi byt v kazdem smeru a porad prukopnikem?
amd uvedlo po dlouhe dobe neco prvni; no a? psal sem uz mnohokrat ve spousta diskuzich ze intel ma problem; ze prescott nemusi byt konkurence schopny vuci clawhammeru a dalsim; ale takovej je zivot; jednou si nahore; podruhy dole; nezapominejte ze prescott je 90nm jadro; amd uvedlo zase ­"jenom­" 130nm; ale o to nejde; tim chci oduvodnit proc prescott neni poradne este na svete a proc je intel v situaci ve ktere je; bohuzel ale; prescott ho zachranit nemusi;
vzpomenete na rok 99? willamatte x k7

pokud se me opet ptate na rdram; pak je videt ze ste bud prispevek necet; nebo ste zapomnel co v nem bylo; nebo ste me nepochopil
vase neustale vytrhavani vet z kontextu a jejich predkladani; je vase specialtita;
musim konstatovat ze vase argumenty pokulhavaji;
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 21.11.20038:44
Ne ne ne ­"peskoval ste me ze se na xeonu hu­dba nepousti sttejne ...­" vše začalo Vaším ­"nebudu si ku­povat itanium abych na nem poslouchal muziku ve winampu nebo­ si psal basnicky ve wordu; tudis je mi v tomto pripade x86 na­ prd... ­" a já kontroval ­"Hovoříme tady o serverech. Jestli­že mi napíšete ­"nebudu si kupovat i­tanium abych na nem po­slouchal muziku ve winampu nebo si psal basnicky ve­ wordu­; tudis je mi v tomto pripade x86 na prd... ­" tak asi na Xe­onech by jste něco takového dělal? Nebo jste si neuvědomi­l, že je řeč o serverech a ne desktopech? ­" korunu tomu dal tervi který hned svedl z primárního použití počítače problém na možnost použití ­"- ano, na Xeonu se muzika pousti, ko­lega v praci ma dual Xeon Fujitsu­-Siemens, je to normalni­ pracovni stanice, na ktere striha video. Xeon totiz zda­leka neni urcen jen pro servery. ­" Připadá mi to, že čít umíte ale problém je v tom jak si text který čtete vyložíte.
K RDRAM se hlásím. Co jsem prosím psal špatně? Vysvětlíte mi to? Jinak to je jenom Váš dojem ničím nepodložený.
Intel nemusí být být průkopníkem ale chce být průkopníkem. Pro tak silnou a velkou firmu to je prestiží.
Ano AMD uvedlo první něco po dlouhé době. Souhlasím i se zbytekem v tom není nic proti tomu co jsem napsal a co si myslím.
ad Rambud jsem reagoval na Vaše ­"co se tyce­ rdram; tak neuspely predevsim kvuli cene;­" reagoval jste, že je to špatné a teď, že jste nic takového nenapsal. Doporučuji číst pečlivě.
Jestliže vytrhávám věty z konntextu uveďte prosím kde. Jesliže mi to dokážete omluvím se. Jestliže nic nedokážete tak je to jen křivé oviňování.
Obecně napsat o kulhajících argumentech bez konkrétního doložení je jen výrazem, že došli argumenty.
Odpovědět0  0
who (208) | 23.11.200319:22
prosim vas jakypak dosly argumenty; neurazejte me; uz to
presahuje vsechno;

pokusim se to vylozit este jednou a naposled;

1­) samozrejme, ze 32b aplikace pojede lepe na 32b cpu; ale jasne vam rikam; ze itanium nema emulator proto; aby na nem tyto aplikace behaly jako hlavni; ten procesor se muze vyuzit v super pocitacich pro nasa; university; ruzne vedecke instituce, pro simulace atp; proto take sou ty aplikace 64bit;

2­) kdo chce provozovat 32b aplikace samozrejme k tomu pouzije 32 xeon atd; proto jak pisete nikdo nebude stehovat robustni 32b databazi na itanium; ale celou dobu se snazim rikat; ze take itanium neni urcene pro tyto operace;

3­) opteron si myslim bude velmi dobre konkurovat xeonu; on je takovy hybrid; a proto by mohl nabidnout reseni i misto itania; ale jen do urcite miry; protoze on nedosahne takoveho vykonu; a to je proste fakt; to ze itanium se masove neprodava preci ani nikdo nerika opak; on je urcen pro segment trhu; pro bohate firmy; a pro specificke ucely; vzdycky je potreba dobre rozmyslet k cemu chci procesor; verim ze opteron, zvlaste v budoucnu ­(az budou vylepsena jadra, a aplikace pro amd64­) nabidne proste lepsi reseni nez itanium ­(nekde­); protoze nikdy nelze jednozznacne rici ze procesor X je lepsi naprosto ve vesem; je proto dulezite vybrat procesor ktery je lepsi v aplikacich ktere budu provozovat.
ale itanium zasahuje do tech nejvyssich serveru a tam aspon ne ted operon nepatri; zvlast az prijde pan na holeni jmenem tanglewood se 16jadry a zrejme obrovskou cache

4­) rdram; tvrdim, ze tyto pameti vyrabi rambus; ze on urcoval cenu; ze on pozadoval­/pozaduje vysoke licencni poplatky; intel tyto pameti pouze podporuje; uz ani ne ­(aspon co se desktopu tyce; chipset i850 je posledni; pouze sis r659 je urcen pro desktop­);
kdyz intel prisel s willamattem; ktery podporoval jak sdram tak rdram; rekl si; udelali sme ten nejlepsi procesor; a on musi bezet s tak pomalymi pametmi? ne; je to tak vyrazna zmena jadra; ze aby se vyuzil jeho vykon; musime pouzit neco jineho; co to bylo snad vite; nechtel se jich tak jednoduse vzdat; proto jeden cas dokonce k boxovanemu cpu pridaval 128mb techto pameti; samozrejme; ze cena vysoka byla; smula­/stesti byla to; ze se objevily jakesi ddr sdram ­(dual data rate synchronous dynamic random access memory ­- staci?­) ktere nabidly vyborny vykon; nizkou cenu a dobre technologicke moznosti pro dalsi vyvoj ­(ddr2, ddr3, gddr, gddr2­); proto rdram zmizely; nebyl duvod je prodavat; sou drahy; ja nevim co vic bych mel k tomu rikat

5­) vy porad vyzdvihujete rozsireni na 64bitu; ale intel nespi; i kdyz moc dobre vite ze sem psal nekolikrat ze proste ma problem; ze prescott ho nemusi spasit atd; ale je tady hyperthreading a cas ukaze jak se prosadi; a jak se podepise na vykonu v budoucnu; protoze vse bude smerovat k vice jadernym procesorum

musim rici ze tomuhle sem se chtel vyvarovat; protoze pokud byste poslouchal; pochopil byste to z drivejsich prispevku; ale to co ste mi tvrdil sem uz nevydrzel; kazdopadne; pokud nebudete mit smysluplne pripominky; tuto diskuzi koncim

tecka, konec, finito, the end
Odpovědět0  0
666 | 24.11.20037:48
Nechci se míchat do Vaší diskuze, ale mám pár maličkostí:
k bodu 1­) NASA používá také daleko spolehlivější 8­-bit procesory :­).
k bodu 4­) žádný procesor od Intelu nepodporuje paměti to za něj dělá řadič v chipsetu :­), to je řešeno až K8.
Jinak speciálně pro WHO nějak hoří koudelka u pr.... , oponent mornálně argumentuje.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 24.11.20038:17
Díky za podporu
Odpovědět0  0
who (208) | 26.11.200312:46
ad nasa; jasne; treba 8bit rada mcs­-51 ­(8050, 8051...­) nebo 16bit mcs­-96 ­(8096..­); k tomu assembler pro dos; a je to presne to pravy pro nasa;­)

ad radic; samozrejme; spatne sem se vyjadril; myslel sem obecne ze intel chtel pro willamatta prosadit rdram; protoze sdram uz nedosahvaly potrebne propustnosti

ad koudelka; me prece nic nehori; ani ta koudelka; co me vadilo; ze pan minarik proste poradne neposloucha; a v podstate opakuji veci ktere sem psal drive; stojim si za nima; a ty mi to taky nevyvracis
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 24.11.20038:15
Jestliže jsem Vás někde urazil omlouvám se ale opravdu netuším čím jsem Vás mohl urazit. Naopak si myslím, že bych se mohl právem cítit uražen protože jste mne obvinil z vytrhávání z kontextu viz Vaše ­"vase neustale vytrhavani vet z ko­ntextu a jejich predkladani; je vase specialtita;­" a nikde jste to nedoložil. Nepatřím ale do kategorie lidí, kteří se hned uráží a proto mi to nevadilo a přešel jsem to bez poznánky a pouze použil stejně tvrdý typ argumentace.
Vaše body 1 a 2 beru jako potvrzení, toho, že si Intel mohl onen emulátor 32 bitů na IT odpustit. ­"ze take itanium neni urcene pro tyto ope­race­" naprostý souhlas.
ad 3 s Tím bych také souhlasil jenom si neodpustím připomínku, že opteron bude konkurovat i IT stejně jako dnes konkuruje Xeon IT. Nemyslím si, že bych psal někde něco proti tomu co jste právě napsal. To co tady píšete nijak neodporuje oné konkurenci IT, xeon, opteron. Prostě si konkurují a jejich srovnávání není žádné míchání jablek s hruškami. Nakonec i onen odkaź na www.tpc.org, že si mohou konkurovat a jejich srovnání není nějakým prohřeškem jak se mi snažíte namluvit.
ad 4. Jádro soru bylo asi moje tvrzení ­"Spíše bych řekl, že cenu pamětí u­rčoval primárně Intel.­" to o čem píšete je spíš popis historie. Protože jste přesně nepopsal v čem je ta ­"špatnost­" o které mluvíte Mohu se jen dohadovat. Opravdu si myslíte, že u Intelu jsou tak hloupí, že se nechají uvrtat do náručí jednoho dodavatele pamětí ­(monopolního­) a držitele licencí a sváží s ním jeho budoucnost a nedomluví si s nimi jak to budou dělat. Před vlastním prodejem se museli oba subjekty domluvit. Vždyť Intel musel investovat nemalý peníz do výroby procesoru a chipsetu ještě před tím než se začali prodávat první paměti. Licenční politika byla domluvena již dříve. Vzpomeňte si, že z počátku byly na P4 pouze chipsety s podporou RDRAM. Později se objevili SDRAM a nakonec se objevili DDR SDRAM. To byla rychlost jak Intel utíkal od Rambusu. To o čem píšete je pravda ale Zodpovědnost Intelu je v tom co jsem napsal. I Intel tu cenu určoval. Oni se s rambusem domluvili mimo jiné i na ceně. Po této dohodě si mohli u Rambusu dovolit nasadit ceny jaké si dovolili nasadit. Jestli si myslíte, že k tého dohodě nedošlo tak to je to takový tržní naivizmus. Rambus mohl opanovat minimálně polovinu trhu s paměťmi v oblasti pracovních stanic. Nestalo se tak protože ono duo Intel Rambus nebyli schopni se domluvit a tu cenu snížit. Nakonec je převálcovaly DDR paměti. Rambus to nakonec završil trapným požadavkem na peníze za licemci SDRAM.
ad 5 ano 64 bitů je důležitých ale bez 64 bit SW je to k ničemu. Jinak souhlas. Jenom nevím v čem jsem měl jiný názor.
Odpovědět0  0
Rafan (350) | 11.11.20031:31
Nó tak tomu říkám ofenzíva na všech frontách.AMD cítí šanci a já doufám že jí nepromarní proto že za toto CPU si zaslouží pochvalu a úspěch.
ps.pro tervi ­(Opteron nemá být dle AMD konkurentem Itánia2 ale Xeonum)
Odpovědět0  0
tervi (76) | 11.11.200313:23
prevazne ano, na druhou stranu tady je treba velky Opteron based superpocitace Cray ­(coz je po dlouhem souziti s Alphou dost zajimave­) a dalsi projekty, takze bych tohle tvrzeni bral s urcitou rezervou.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 11.11.200313:37
abych byl konkretni: http:­/­/www.cray.com­/media­/2003­/october­/rsproduct.html
to opravdu nema byt konkurence pro xeonove servery:)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.