Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová specifikace Serial ATA 2.5

25.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Nová specifikace Serial ATA 2.5
Byla uvolněna nejnovější specifikace Serial ATA 2.5. Ta již podle názvu bude vycházet ze nadstavby Serial ATA 2.0 a samozřejmě původní Serial ATA 1.0a. V podstatě se jedná o soubor všech vychytávek, které vyšly po uvedení "dvojkové" specifikace....
Byla uvolněna nejnovější specifikace Serial ATA 2.5. Ta již podle názvu bude vycházet ze nadstavby Serial ATA 2.0 a samozřejmě původní Serial ATA 1.0a. V podstatě se jedná o soubor všech vychytávek, které vyšly po uvedení "dvojkové" specifikace. Je tedy jasné, že nejde o nic nového, poněvadž mnoho SATA2 zařízení již tyto nové "features" obsahuje. Jde tak jen o to, že produkt se specifikací SATA2.5 je splňuje všechny.



Nová specifikace má především pomoci většímu rozvoji Serial ATA oproti konkurenčním řešením, třeba SAS (Serial Attached SCSI). Podmínkou je tak NCQ (Native Command Queueing). Dále to jsou Cables and Connections Volume 1 a Cables and Connections Volume 2. První část se týká kabelů interních, druhá pak externích.

Jedním z nejvýznamnějších počinů je asi eSATA. SATA disk v boxu pouze připojíte k počítači a jedete. Něco na způsob USB disků, jen máte zajištěnou přenosovou rychlost 3Gb/s místo 480Mb/s rozhraní USB 2.0. S tímto souvisí i technologie Hot Plug, kdy disk prostě zapojíte na kabel za chodu a vše by mělo fungovat. Port Multiplier udělá z jednoho SATA portu zřetězení více portů, Port Selector zase umožňuje schopnost vytvořit další cestu k zařízení v případě poruchy.

Serial ATA International Organization (SATA-IO) pak vytvořila nový Slimline Connector, který nahradí v mobilních počítačích SATA port. Tohoto portu se však dočkáme až v další SATA specifikaci. SATA2.5 bude k dispozici až v listopadu. I tak, o nic nového pod sluncem se nejedná, většinu vymožeností už známe a jsou použity například v Intelově southbridge ICH7.

Zdroj: www.serialata.org, www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.