reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové desky s Intel 500 Series se mohou objevit už na začátku roku

16.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Nové desky s Intel 500 Series se mohou objevit už na začátku roku
Dle čínského zdroje by měl Intel představit své desky s čipovými sadami série 500 už v den, kdy proběhne tisková konference na virtuálním CES 2021. To by tak znamenalo, že tyto desky budou uvedeny už 11. ledna.
Zatím jde pouze o fámy, které však mohou mít skutečně reálný základ. Intel pochopitelně bude chtít vyslat na trh procesory Rocket Lake-S co nejdříve, neboť ještě v příštím roce je mají dle jeho vlastního slibu následovat Alder Lake-S, takže ať budou poslední 14nm desktopová CPU jakákoliv, bude vhodné, aby se na trhu dokázala alespoň ohřát, než budou nahrazena. 
 
Dále můžeme počítat s tím, že série Intel 500 Series pro LGA 1200 bude v podstatě jen přeznačená série 400. Ta už sama nese podporu sběrnice PCIe 4.0, stejně jako řada již dnes prodávaných desek a čekalo se pouze na vhodné procesory. Nelze tak počítat s tím, že čipové sady Z590, B560 a H510 se budou od dnešních Z490 a dalších nějak výrazně lišit, pokud vůbec nějak. Ostatně i nadále budou kompatibilní i s 10. sérií, čili Comet Lake-S. 
 
 
Z toho nám vychází, že nové desky s 500 Series skutečně mohou být připraveny tak brzy a asi není důvod, proč jejich uvedení na trh zdržovat. Ostatně Intel je zatím může právě jen představit a začátek prodeje naplánovat třeba na únor, kdy už se budou na trh pomalu chystat i procesory Rocket Lake-S, protože bez nich nebude mít koupě nové desky valný smysl. 
 
Dle stejného zdroje však Intel ještě nestanovil pevné datum pro představení procesorů Rocket Lake-S, které se na trh nemusí dostat až v březnu, ale už na konci února. Intel sám dříve potvrdil, že to bude v průběhu prvního kvartálu a spíše v jeho závěru. 
 
Zatím tak budeme s opatrností uvažovat o tom, že celá desktopová platforma s Core 11. generace se možná dostane na trh o něco dříve, než se očekávalo. Intel by měl připravit Rocket Lake-S s takty, které se víceméně vyrovnají procesorům Comet Lake-S, čili s maximálním turbem až 5,3 GHz a s turbem všech jader asi 4,6 či 4,7 GHz. Rozdíl bude hlavně v tom, že nové procesory budou mít už výrazně vyšší výkon na takt, než jaký poskytovaly deriváty Skylake. Na druhou stranu nabídnou maximálně osm jader, čili vícevláknový výkon zůstane přinejlepším stejný. Tak alespoň vypadají naše předpoklady.


reklama