reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové detaily o Intel Skylake-S: až 95W odemčené procesory

27.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Nové detaily o Intel Skylake-S: až 95W odemčené procesory
Čínský zpravodajský server zveřejnil nové informace o očekávaných procesorech Intel Skylake-S, které budou hlavní desktopovou novinkou Intelu pro tento rok. V novém seznamu je celkem deset modelů, a to i s TDP 95 W.
Přes Skylake-S nás čekají ještě desktopové procesory Broadwell, ovšem těch má být pouze pár a na trhu nemají nahradit, ale spíše jen doplnit existující modely Haswell. Skylake-S ale bude opravdová nová generace, přičemž zajímavé je především to, že odemčené modely s označením K mají mít TDP 95 W. Dnešní odemčené desktopové Haswell mají přitom TDP maximálně 88 W, a to jsou vyráběny 22nm a ne 14nm procesem, který přináší pokrok také v efektivitě, čili poměru výkonu a spotřeby. Intel se tedy nevydal pouze cestou snižování spotřeby, takže můžeme od Skylake-S očekávat podstatně vyšší výkon?





Dle serveru BenchLife.info a jeho informací to není vůbec zřejmé a vypadá to, že pokud nedojde k výraznému zvýšení výkonu na takt, pak by nové Skylake neměly být z hlediska procesorového výkonu výrazně rychlejší než Haswell. Však nejvýkonnější model Core i7-6700K má pracovat na 4 až 4,2 GHz, zatímco dnes prodávaný Core i7-4790K má takty 4 až 4,4 GHz, tedy ještě lepší, přičemž zůstává počet čtyř jader, podpora Hyperthreadingu a 8 MB L3 cache. Přibyla ale podpora pamětí DDR4-2133 MHz a co tabulka vůbec nezmiňuje, jsou použitá grafická jádra. Ta by měla být rychlejší než v případě procesorů Haswell, ovšem u procesoru jako Core i7-6700K to může být většině uživatelů zcela jedno, neboť lze předpokládat, že využijí samostatnou grafickou kartu.





Tyto informace tedy nejsou příliš povzbudivé, ovšem Skylake by měly přinést oproti dvojici Haswell a Broadwell větší změny v architektuře, takže nakonec uvidíme až po jejich představení a otestování, kam se výkon opravdu posunul. Krom odemčeného Core i7 tu bude ještě další odemčený kousek, a to Core i5-6600K s taktem 3,5 až 3,9 GHz, 6 MB cache a bez Hyperthreadingu, což je tedy jasný nástupce pro Core i5-4690K.

Následují čtyři klasické modely s TDP 65 W, které se tedy od generace Haswell nezměnilo, a to v široké nabídce taktů od 2,7 až po 4 GHz. Následně tu máme další čtyři procesory v podobě úsporných 35W modelů T, přičemž nejvýkonnější Core i7-6700T má takty 2,8 až 3,6 GHz, 8 MB cache a Hyperthreading. Z aktuální generace mu nejlépe odpovídá model Core i7-4785T s takty 2,2 až 3,2 GHz, čili tady už můžeme pozorovat výrazné zlepšení i v taktovací frekvenci.





Nové procesory Skylake-S by měly být oficiálně představeny na Intel Developer Forum (IDF) 2015, které začne 15. srpna. Již na Computexu na začátku června by pak měly být k vidění první desky se socketem LGA 1151 a novými čipovými sadami Intel 100 Series.

Zdroj: Hexus.net
reklama