reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové testy Doomu ve Vulkanu: až dvoutřetinový nárůst výkonu

14.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Nové testy Doomu ve Vulkanu: až dvoutřetinový nárůst výkonu
Německý server Computerbase.de se podíval na novou podporu API Vulkan ve hře Doom, která řádně zahýbala s výsledky a potěšila především majitele grafických karet AMD. Jak si tedy díky Vulkanu vedou v silné konkurenci karet GeForce?
Podívat se můžeme na výsledky testů různých grafických karet v rozlišeních Full HD, 1440p a Ultra HD a také na výkonnostní nárůst, který přineslo API Vulkan. Pro majitele grafických karet AMD je Vulkan pravé požehnání, neboť díky němu získají i více než poloviční nárůst výkonu, díky čemuž Radeony nechávají svou konkurenci daleko za sebou. Grafické karty GeForce totiž vykazují mizivý, nebo i vůbec žádný nárůst výkonu, který je ve většině případů na úrovni tolerované chyby měření. Posoudit můžete sami:









Ve srovnání bohužel chybí nejlepší GeForce současnosti, čili GTX 1080 a dle jejích známých výsledků můžeme říci, že tato karta by se nejspíše dostala do čela v nižších rozlišeních a ve 4K by jistě byla lepší než R9 Fury X jak pod OpenGL, tak pod Vulkanem. Jde ale také o dražší kartu, i když Fury X bohužel také není zrovna levná, neboť její cena se v poslední době v reakci na nástup nových karet moc nesnížila. Je tu ale také nový Radeon RX 480, který díky Vulkanu začal i se starším Radeonem R9 390 stíhat dvojici GeForce GTX 1070 a GTX 980 Ti a lze říci, že Radeony v tomto případě nabízí výrazně lepší poměr výkonu a ceny. Škoda že je Computerbase.de nepustili také do testu s rozlišením Ultra HD, i když v tom ani Fury X nepředvedla tak velký výkonnostní skok jako v nižších rozlišeních.


Nárůst výkonu karet v API Vulkan
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
AMD Radeon R9 390
48%
38%
-
AMD Radeon RX 480
46%
40%
-
AMD Radeon R9 Fury X
66%
52%
11%
Nvidia GeForce GTX 970
0%
-1%
-
Nvidia GeForce GTX 980 Ti
4%
0%
1%
Nvidia GeForce GTX 1070
7%
3%
1%


Z procentuálního vyjádření nárůstu výkonu (nebo i mírného poklesu v případě GTX 970) je patrné, jak moc získáme na kartách AMD zapnutím API Vulkan. Škoda jen, že na se zvyšujícím se rozlišení tento rozdíl výrazně klesá a dle Bethesdy je potřeba mít pro dosažení takových výsledků zapnuté TSSAA.

Zdroj: Computerbase.de
reklama