reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Xbox budou nedostatkové i v příštím roce, překupníci cítí příležitost

18.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Nové Xbox budou nedostatkové i v příštím roce, překupníci cítí příležitost
Nejen TSMC by muselo být nafukovací, aby uspokojilo počáteční velký zájem o nový PC či herní hardware. To dopadne také na ty zákazníky, kteří by si chtěli v dohledné době pořídit nový Xbox (samozřejmě vedle PS5). 
Phil Spencer, šéf xboxové divize Microsoftu, už stačil varovat veřejnost, že nedostatek konzolí Xbox Series X a Series S na trhu nebude jen krátkodobý, ale bude zasahovat do značné části příštího roku. Po něm pak i jeho CFO Tim Stuart potvrdil, že poptávka bude značně převyšovat nabídku přinejmenším do dubna 2021, než se tyto obě veličiny vyrovnají. To tak dává příležitost scalperům, kteří se snaží dostat k co možná nejvíce kusům nového hardwaru co možná nejdříve, aby ho pak mohli za zvýšené ceny přeprodávat v bazarech.
 
Možnost se obohatit však asi vycítili i ti, kteří by si svůj nový Xbox i koupili, ale jsou ochotni si na něj počkat, pokud se jim podaří svou potvrzenou předobjednávku prodat. A jak ukazuje obrázek dole, vzhledem k až nesmyslným cenám se tomu moc nelze divit. 
 
 
Na eBayi se tak objevují velice zajímavé nabídky, respektive nabídky, nad nimiž je možné se leda podivit, než aby se o nich dalo uvažovat. Ale pokud někdo nemá hluboko do kapsy a nový Xbox skutečně chce, má možnost jej získat. 
 
Letošní podzim se tak může zapsat do povědomí jako období, v němž se objevila celá řada nového PC/herního hardwaru, k němuž však nebylo a nebude jednoduché se dostat. Ve výčtu máme grafiky GeForce RTX 3000, procesory Ryzen 5000, grafiky Radeon RX 6000, Xbox Series X/S a PlayStation 5. A až na nové GeForce jde ve všech případech o produkty založené na 7nm čipech vyráběných firmou TSMC a právě v tom bude zakopaný pes, nehledě na to, že ani NVIDIA se Samsungem nástup nových GeForce moc nezvládli. 
 
Do toho pak vstupuje fenomén scalpingu, který se letos projevil v nebývalé míře a zvláště na západních trzích se využívají boti k tomu, aby pro překupníky ukořistili veškeré zmíněné nové grafiky, procesory či konzole, a to hned jak se objeví v nabídce. Běžný zákazník tak nemá moc šancí se k novému hardwaru dostat, takže pokud je stále alespoň jakž takž spokojený se svým vybavením (samozřejmě herním), může raději počkat na to, až se tato vlna přežene. Ostatně i samotné obchody zatím nenabízí ceny, které by se daly považovat za výhodné či odpovídající doporučeným částkám. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama