reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky u Apple: MacBook, Mac Mini (server) a Magic Mouse

22.10.2009, Jakub Doležal, aktualita
Novinky u Apple: MacBook, Mac Mini (server) a Magic Mouse
Společnost Apple inovovala značnou část svého portfolia a navíc přidala zbrusu nový produkt. To vše se odehrálo v tichosti pouze na internetových stránkách společnosti. Tento způsob prezentace nových produktů je zejména od Apple velmi neobvyklý....
Společnost Apple inovovala značnou část svého portfolia a navíc přidala zbrusu nový produkt. To vše se odehrálo v tichosti pouze na internetových stránkách společnosti. Tento způsob prezentace nových produktů je zejména od Apple velmi neobvyklý.



Až doteď totiž platilo, že pokud kolektiv kolem Steva Jobse plánoval vydat nový produkt, bylo kolem toho řádné pozdvižení. Několik šťastlivců se mohlo usadit do sálu a sledovat celou akci na vlastní oči, ostatním zbylo pouze streamované video. Tentokrát však Apple nic neuspořádal a jedinou nápovědou, že se něco děje, byla krátkodobá odstávka určitých služeb poskytovaných společností.

Apple tento rok nejdříve inovoval MacBooky, které vybavil hliníkovým unibody a zdálo se, že zapomněl na nejmenší a nejlevnější MacBook, jehož šasi je vyráběno z plastu. Avšak i tento model se dočkal svého nástupce. Ten dostal také unibody, které však není z hliníku, nýbrž z blíže nespecifikovaného plastu. Inženýři z Apple vsadili do těla notebooku nové LCD s LED podsvícením, jež by mělo nabídnout ostrý a jasný obraz. Pohled do útrob MacBooku objeví Intel Core 2 Duo na frekvenci 2,26 GHz. Dále 2 GB DDR3 operační paměti, pevný disk s kapacitou 250 GB, osmi-rychlostní dvouvrstvou vypalovací mechaniku a grafickou kartu Nvidia GeForce 9400M. Baterie se stala nedílnou součástí těla notebooku a její výdrž je udávána výrobcem na sedm hodin.



Přepracován byl také Mac Mini, který je teď poháněn kombinací Intel procesoru a Nvidia grafiky. Apple se u svých produktů zaměřil na spotřebu a Mac Mini by měl v idle „konzumovat“ pouze 14 wattů. Pokud se poohlížíte po domácím serveru, má pro vás Apple edici Mac Mini vybavenou dvojící pevných disků s kapacitou 500 GB a operačním systémem Snow Leopard Server. Drobné změny se také odehrály u Apple Remote. Ten je nyní převlečen do hliníkového kabátku, aby se více hodil k novým produktům. Vylepšení se dočkal také Airport Extreme, který má přepracované antény a nabídne tak o 25% větší dosah. Produkt Time Capsule dostal nový hardware a je tak až o 60% rychlejší než jeho předchůdce při zálohování přes program Time Machine.



Na závěr si představíme třešničku na dortu v podobě inženýrské dokonalosti od firmy Apple. Je jím ona tajuplná Magic Mouse. Kdo by čekal, že se standardní myš k PC, či Macu nedá zcela přepracovat, ten se nyní dozví, že je to možné. Apple totiž představil myš, která není vybavena jediným tlačítkem. Na první pohled to může vypadat jako šílený nápad, ale první videoukázky při používání vypadají velice slibně. Celý povrch magické myši je totiž tvořen senzory, které rozpoznají, kolika prsty se zrovna dotýkáte a jaký druh pohybu vykonáváte. Ostatně lepší obrázek o možnostech tohoto hlodavce získáte z následujícího videa.



Vylepšeny byly taktéž iMacy o kterých se dozvíte více v aktualitě Martina Ševčíka. S cenami nových, či inovovaných produktů to vypadá následovně, nový MacBook pořídíte od 17 500 Kč ($999), za Mac Mini v nejlevnější konfiguraci zaplatíte 10 500 Kč ($599) a Magic Mouse vás vyjde na 1200 Kč ($69). Bohužel uvedené ceny platí pro americký kontinent, v našich končinách je cena produktů Apple většinou takřka dvojnásobná.

Zdroj: Apple.com
reklama