Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ve světě GPU - únor 2013

28.2.2013, Petr Štefek, článek
Novinky ve světě GPU - únor 2013
Měsíc uplynul jako voda, a tak zde máme opět malý sumář nejdůležitějších událostí ze světa grafických karet, respektive technologií s nimi spojených. Největším tahákem měsíce února jsou nové bundle AMD a Nvidie, a také uvedení GeForce GTX Titan.
Futuremark je po dvou letech zpět s novým 3DMarkem, který jsme si zvykli vídávat v testech grafických akcelerátorů již více než deset let. Na rozdíl od minulých verzí se Futuremark poměrně logicky rozhodnul udělat benchmark, který bude použitelný napříč platformami, což znamená, že budete moci nový 3DMark otestovat na svém tabletu s Windows RT nebo Androidem a přirozeně také na stolním počítači nebo notebooku s operačními systémy Windows nebo iOS. Nicméně, současnou verzi není možné využít na výše zmiňovaných mobilních platformách a společnost tyto specializované verze připraví ke koupi později.





Futuremark přišel se třemi novými scénami, kde klasicky každá scéna reprezentuje jedno podporované rozhraní DirectX. První scéna Ice Storm využívá starší DirectX 9 (Direct3D), a právě tato scéna bude součástí benchmarku pro zmiňované operační systémy Android, iOS a také nové Windows RT (odlehčená verze Windows 8). Jak už asi tušíte, tak druhá scéna Cloud Gate bude plně v kompetencích DirectX 10, ale zde bude oproti prvnímu testu jedno zásadní omezení, které spočívá v možnosti otestovat výkon pouze pod operačním systémem Windows. Poslední scénou, která by měla ukázat možnosti současného DirectX 11 hardware je Fire Strike. Samozřejmě opět se zde budeme muset omezit na Windows a příslušný hardware pro PC. Pro „supernašlapané“ sestavy Futuremark zařadil také extrémní mód, který vyždímá z vašeho PC maximum.

V případě verze pro Windows se můžeme připravit na 4 části 3DMarku, které zahrnují dvojici testů pro GPU, test akcelerace fyziky a také obligátní demo mód, který ovšem není započítáván do výsledku skóre. Velmi dobrou zprávou je, že benchmarky jsou přístupné ve všech rozlišeních, a tak si snadno nastavíte své nativní rozlišení na notebooku nebo případně tabletu. V extrému si tak můžete pustit Fire Strike také na levném notebooku s integrovanou grafikou a sledovat pěknou slideshow.





V případě placených verzí žádnou revoluci nečekejme, protože Futuremark přišel se třemi různými verzemi 3DMarku. V první neplacené verzi toho mnoho nečekejte. Můžete zde sice spustit všechny testy, ale v základním nastavení bez možnosti cokoli změnit nebo nastavit a rovněž vám zřejmě bude chybět mód extréme, který bude pro testování grafických karet určující. Pokud můžete obětovat zhruba 500 korun, pak si můžete pořídit Advanced Edition, která umožňuje nastavování předvoleb, možnost měnit rozlišení a přidává také Extréme mód u scény Fire Strike. Pro recenzenty grafických karet nebo hračičky bude také možnost spouštět testy GPU izolovaně. Poslední verzí je poměrně drahá (cca 20 tisíc korun) Professional Edition, která umožňuje krom jiného testovat také kvalitu obrazu, prohlížet výsledky offline a nebo exportovat do XML.





Jak jsem už zmiňoval v počátku této kapitoly, prozatím je možné pouze testovat desktopy a notebooky. Pro mobilní platformy prozatím tento benchmark dostupný není. V budoucnu se ale můžeme těšit na to, co nám předvedou platformy jako Nvidia Tegra 4 nebo další SoC u produktů Apple nebo Samsung. Osobně nespatřuji ve stálém navyšování výkonu ve 3D u mobilních zařízení žádnou užitnou hodnotu, ale doba už prostě taková a hrát si je třeba na všech myslitelných místech. Od těchto mobilní platforem ale určitě neočekávejte podporu nejnovějších standardů, které známe z desktopů (DirectX 10/11).

Na druhou stranu zde bude zajímavé sledovat, jak si povedou nejsilnější grafické karty dneška v ještě zaplatitelné. respektive rozumné cenové relaci, oproti nově uvedené grafické kartě Nvidia GeForce GTX Titan, která bude spolehlivě nějakou dobu okupovat trůn nejsilnější jednočipové karty dneška. Pro podrobnější informace si můžete prostudovat náš nedávný článek týkající se nového 3DMarku nebo rovnou navštívit stránky Futuremarku.

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.