Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ve světě GPU - únor 2013

28.2.2013, Petr Štefek, článek
Novinky ve světě GPU - únor 2013
Měsíc uplynul jako voda, a tak zde máme opět malý sumář nejdůležitějších událostí ze světa grafických karet, respektive technologií s nimi spojených. Největším tahákem měsíce února jsou nové bundle AMD a Nvidie, a také uvedení GeForce GTX Titan.
Zhruba před měsícem jsme se od AMD dozvěděli, že hodlá pro notebooky využít přeznačené současné modely řady Radeon HD 7000, a to samé platilo také u desktopových modelů pro OEM partnery. Tento krok byl ze strany AMD řekněme přinejmenším diskutabilním, ale tak to už ve světě marketingu chodí. Pod kapotou těchto nových přírůstků se tedy změnilo jen velmi málo a AMD se tak nějak k tomuto kroku nevyjádřilo, zřejmě proto, že jej nikdo nekamenoval.

Z AMD unikla roadmapa, která ukazuje, že AMD pro nás nic nového nechystá v desktopu celý rok 2013. To je samo o sobě hodně špatné už je proto, že konkurence nespí a tlachy o tom, jak není potřeba jiných karet, ve skutečnosti nikoho nezajímají. Zlí jazykové, což my nejsme, by mohli celou situaci interpretovat tak, že AMD se bude slušně řečeno škrábat na zadku a přeznačovat stávající produkty. PR oddělení AMD naštěstí není úplně nesvéprávné, a tak po úniku tohoto screenshotu přispěchalo s dodatky a vysvětleními, které mají pomoci vnímat AMD opět jako lídra v oblasti GPU (což bezesporu je).



Zdroj: 4Gamer.net

Radeony HD 8000M pro mobilní platformy byly ohlášeny již koncem minulého roku, a jak si z rekapitulace tabulek můžeme ukázat, tak se jedná převážně o přejmenované produkty. Podle všeho to ale vypadá, že AMD se chystá vydat tyto produkty s novým jádrem, které se podle všeho bude jmenovat Mars a bude součástí rodiny GPU Solar System. Nová rodina GPU bude založena na GCN architektuře. Na reálné produkty s novými GPU Mars si zřejmě budeme muset počkat až na třetí kvartál tohoto roku (alespoň v našich obchodech).

Radeony HD 8500M, 8600M a 8700M budou mít zřejmě všechny stejný základ v podobě 28nm GPU Mars. Jestli je skutečně uvidíme ve druhém kvartále tohoto roku, je ovšem otázka, ale aspoň víme, že se nové GPU skutečně chystají, byť budou založeny na 28nm architektuře GCN první generace.

Když se podíváme na modely připravované pro desktop, tak zde v posledních týdnech vzniklo podobné neštěstí, ale naštěstí nám také AMD přináší dobré zprávy, ale revoluci zde nečekejme. To, co znamená pro notebooky rodina GPU Solar System, znamená Sea Islands pro desktop. Radeony HD 8500/8600 pro OEM trh jsou založeny na na GPU Oland a Mars. Navíc k tomu zůstávají přeznačené Radeony HD 7000, což jsme si ostatně uvedli v minulém přehledu novinek.
Protože v případě AMD není o mlžný opar nad budoucími produkty nouze, tak si pro jistotu znova napíšeme, že AMD ústy svého PR oddělení potvrdilo, že na produktech založených na druhé generaci, respektive spíše evoluci architektury Graphics Core Next, stále pracuje. Není tedy vyloučeno, že se kromě oznámených GPU Mars a Oland dočkáme také omlazení vlajkové lodi Tahiti a dalších čipů. Zajímavostí ovšem je, že GPU Oland podle všech prozatím dostupných informací není nijak odlišné (po technologické stránce) od současných GPU Southern Islands.





Pokud si srovnáme všechny střípky informací z různých zdrojů, pak je velmi pravděpodobné, že se AMD chystá nahradit také současné Radeony HD 7900M i 7800M nově příchozími. AMD je v tomto ohledu poměrně skoupé na slovo a informace drží pod pokličkou. Pokud se týká desktopu, pak je AMD tajemnější než hrad Karpatech, ale víme, že současná série Radeonů HD 7000 s námi zůstane po celý rok 2013, tedy alespoň do jeho konce. Ilustrační obrázek výše toto jasně naznačuje. Jediným novým produktem v první polovině roku 2013 budou modely pro OEM s GPU Oland (Radeon HD 8500/8600).

Pokud se zamyslíme nad tím, co může AMD nabídnout v cenové hladině pod 2 tisíce korun, pak se osobně domnívám, že se na trh dostane také retailová verze GPU Oland. Díky „pouhým“ 384 stream procesorům bude výkon GPU Oland s velkou pravděpodobností pod současnými Radeony HD 7700, které disponují jádrem Cape Verde s větším počtem stream procesorů. Nicméně, AMD si myslí, že pozice současných Radeonů HD 7000 je dostatečně silná, aby přežila další rok. Výsledky prodejů jí také dávají za pravdu, protože v lednu tohoto roku AMD prodalo více karet Radeon HD 7000 než za jakýkoli jiný měsíc.





Ve světě OEM se ovšem zřejmě používá taktika zcela jiná a spotřebitelé jsou méně informovaní, takže dávají přednost produktům, které se pouze jako nové tváří. AMD začlení Sea Islands mezi své dosavadní produkty Radeon HD 7000. Společnost tvrdí, že k tomuto kroku přistoupí kvůli velmi silné pozici a značce série HD 7000. Pokud bych měl být příliš kritický, tak nové čipy nebudou zřejmě výkonnostně tak dobré, aby si zasloužily pojmenování a příslušnost k nové řadě HD 8000. Zbytek je jenom vata, protože AMD i Nvidie si s velkou chutí pro evoluční verze svých GPU zřídí novou produktovou řadu, které se dostane velké pozornosti ze strany zákazníků a médií.

Pokud se vůbec můžeme podívat dále na budoucí produkty, o kterých AMD zatím mlčí, tak se s velkou pravděpodobností bude jednat o evoluci současné architektury Graphics Core Next, která svou existenci prozatím nemá spočítánu. Radeon HD 7970 bude představovat špičku přinejmenším do konce roku 2013. Nvidia na to jde trošku jinak, a aby dokázala, že ona je tím pravým lídrem v oblasti GPU, vypustila do retailového světa GeForce GTX Titan. Tato karta disponuje čipem (GK110), který jsme si zvykli vídávat v prezentacích akcelerátorů Tesla K20.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.