Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ve světě GPU - únor 2013

28.2.2013, Petr Štefek, článek
Novinky ve světě GPU - únor 2013
Měsíc uplynul jako voda, a tak zde máme opět malý sumář nejdůležitějších událostí ze světa grafických karet, respektive technologií s nimi spojených. Největším tahákem měsíce února jsou nové bundle AMD a Nvidie, a také uvedení GeForce GTX Titan.
AMD se pochlubilo v únoru také svou verzí lákadla na koupěchtivé hráče a ke svým Radeonům nabízí plné hry, které jsou rozhodně také velkým lákadlem. Akce je sice omezena jenom na Radeony HD 7800 a Radeon HD 7900, ale zato si můžete sáhnout v podstatně zadarmo na tituly jako Crysis 3 nebo Bioshock Infinite. Zapomenout nesmíme na Tomb Raidera, který nemá takový zvuk jako dříve uvedené tituly, ale rozhodně je také lákadlem.

Háček zde je ovšem v tom, jak AMD nabídku namixovalo. K nejdražším Radeonům HD 7900 dostanete kupóny ke dvěma hrám, kterými jsou Crysis 3 a Bioshock Infinite. Reálná retailová cena těchto her je okolo 2 tisíc korun, takže v případě Radeonu HD 7950 s cenou okolo 7 tisíc je to velmi výhodné. K o dva až tři tisíce dražšímu Radeonu HD 7970 dostanete tentýž bundle, ale u srdce vás může hřát, že vám tyto hry poběží na maximální detaily s vyhlazováním přeci jen rychleji.






U levnějších Radeonů HD 7800 dostanete „pouze“ kupóny ke hrám Tomb Raider a Bioshock Infinite. Samozřejmě ve středu pozornosti bude stát asi Crysis 3, ale u grafických karet s cenou okolo 5 tisíc korun by to byla přeci jen asi příliš štědrá nabídka. Pro toho, kdo po herních kartách od AMD pokukoval, to může znamenat velký impuls ke koupi. Poněkud mě mrzí, že AMD nedalo kupón také k Radeonům HD 7700, které stojí podobně jako GeForce GTX 650 a když si srovnáte nabídky obou konkurentů, pak zřejmě nemáte, co řešit a půjdete si koupit Nvidii. Škoda pro AMD!

Mrzet také může, že zákazníci v jiných regionech dostanou místo hry Tomb Raider hru Devil May Cry, jejíž poslední díl (pátý) byl opravdu velmi povedený. Krom těchto možností je zde také možnost zakoupení dvojice Radeonů HD 7900, ke kterým dostanete 6 plných her. Krom třech výše uvedených dostanete také Farcry 3, Hitman a Sleeping Dogs. Tento „six pack“ je slušným základem pro první týdny hraní, ale opět musím poněkud pokárat AMD. Nevím, jestli existuje nějaký logický důvod tento balíček nepřidávat také ke dvojici Radeonů HD 7800 nebo rovnou dvoučipové kartě Radeon HD 7990.

Nabídka AMD se mi zdá z dlouhodobého hlediska hodnotnější, zvlášť pokud si pořídíte Radeon HD 7900, kde dostanete dvojici zbrusu nových „áčkových“ titulů, které si stejně většina hráčů (slušných) koupí. Není bez zajímavosti, že AMD vsadilo na boxované hry a Nvidia naopak na model s kreditem pro MMO hry. Z dlouhodobého hlediska a nastavení obchodního modelu mezi výrobci her a výrobcem GPU je zřejmě tah Nvidie strategičtější.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.