reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Celeron dorovnává jednovláknový výkon Core i9-10900K, má to ovšem háček

13.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Nový Celeron dorovnává jednovláknový výkon Core i9-10900K, má to ovšem háček
Po rocích stagnace dokázal Intel konečně výrazně zvýšit výkon na takt svých procesorů Core, což velice dobře ukazuje i test nového Celeronu za pouhých 42 dolarů, který se v jistém smyslu vyrovná i hi-end modelu z 10. generace. 
Mluvíme tu pochopitelně pouze o výkonu jednoho jádra s jedním vláknem, neboť přes veškeré navyšování výkonu na takt nemůže Celeron G6900 svým celkovým výkonem dohnat desetijádrové Core i9-10900K, když má sám pouze dvě jádra a navíc i postrádá Hyper-threading. I tak je to ale pozoruhodné, zvlášť když daný Celeron ani nedisponuje turbem, čili by si v zátěži měl vždy držet svůj základní takt 3,4 GHz, zatímco Core i9-10900K (Comet Lake) má turbo až 5,2 GHz či rovnou 5,3 GHz s Thermal Velocity Boost (TVB). 
 
Celeron G6900 má také oproti jiným svým příbuzným z řad Alder Lake-S i omezenou L3 cache, a to 2 MB na jádro, zatímco čistě čtyřjádrové a šestijádrové modely Core i3 a i5 mají 3 MB na jádro. Dál už je to složitější srovnání, neboť kapacity L3 cache jdou až na 30 MB, ale do hry vstupují i malá jádra Gracemont. 
 
 
Nicméně Celeron G6900 se nemusí výkonem jednoho svého jádra vyrovnat modelu 10900K ve všech typech zátěže, takže na základě čeho vznikl tento článek? Jde o výkon v testu Geekbench 5, kde byl G6900 testován na desce ASRock Z690M Phantom Gaming 4 se 16 GB DDR4. Ukazují se výsledky 1397 a 2565 bodů, výkon jednoho a všech, čili zde dvou jader a v jiných testech je jednovláknový výkon oceněn až 1408 body, což je obecně v oblasti, kde se pohybují skóre testovaných Core i9-10900K. 
 
Jenomže ačkoliv tu dle Benchleaks byly použity reálné takty pohybující se těsně pod 3,4 GHz (Min/Max/Avg: 3360/3390/3385 MHz), samotný záznam ukazuje něco jiného, a sice takt 4,4 GHz. 
 
 
To byl šlo prostě označit jako nesmysl, neboť procesor jako Celeron G6900 přece nemá odemknutý násobič, aby jej šlo snadno přetaktovat o celý 1 GHz. Otázka přitom je, kde bot Benchleaks bere výše uvedenou informaci o taktech, když v samotném záznamu se ukazuje něco jiného. Pravda však je, že tu mohla úřadovat technologie ASRock BFB (Base Frequency Boost), která byla nabízena už i na deskách pro Comet Lake. 
 
ASRock BFB zdánlivě není nic zajímavého pro majitele procesorů, které dokáží využít turbo, neboť zvyšuje pouze základní frekvenci tím, že navýší hodnotu PL1. Jenomže tato základní frekvence může být teoreticky zvýšena i nad turbo, takže v takovém případě už to zajímavé je a moc. BFB přitom je nabízena i na deskách ASRock s čipsety Intel 600 a je zřejmé, že bude užitečná zvláště s procesory Celeron a Pentium, v jejichž případě tak v podstatě získáme zpět deaktivované turbo. 
 
Nicméně pak by měl výkon takového Celeronu víceméně odpovídat tomu, čeho dosáhl procesor Core i3-12100, který má turbo na 4,3 GHz, ale výsledky ukazují u Core i3 alespoň o 300 bodů více. Tento rozdíl by tak musel být jedině následkem celkově nižší kapacity L3 cache v Celeronu, neboť jinak nám Core i3 a Celerony z Alder Lake nabízí stejná jádra i pokročilé technologie, samozřejmě až na Hyper-threading a Turbo Boost. 
 
Počkáme si tak ještě raději na podrobnější testy nového Celeronu, které lépe ukáží, jak je na tom jeho výkon.  


reklama