reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový snímek Sloupů stvoření vyfocen Webbovým teleskopem

22.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nový snímek Sloupů stvoření vyfocen Webbovým teleskopem
Před 27 a 8 lety vyfotil Hubbleův vesmírný teleskop působivé snímky Sloupů stvoření v Orlí mlhovině. Nyní se o totéž pokusil Webbův teleskop. Ten díky mnohem lepšímu fotoaparátu poskytl snímek v dříve nedostupných detailech.
V roce 1995 a 2014 se Hubbleův vesmírný teleskop postaral o snímek Sloupů stvoření (Pilířů stvoření) v Orlí mlhovině. Ta je zhruba 6500 světelných let daleko a sloupce, které lze vidět na snímku, mají velikost asi okolo 5 světelných let. Skládající se z mezihvězdného prachu a plynu, přičemž jsou částečně průhledné pro infračervené světlo. A zde právě přichází ke slovu infračervená kamera NIRCam (Near-Infrared Camera) nového Webbova teleskopu, který se nám postaral už o několik působivých snímků, nedávno to byla např. mlhovina Tarantule.
 
Sloupy stvoření
větší verzi najdete na webu esawebb.com
 
Nejzajímavější na snímku je asi to, že se zde díváme na tvorbu hvězd v "přímém přenosu" (zpožděném oněch pár tisíc let). Vidíme zde velmi mladé hvězdy, které mohou mít jen několik set tisíc let a také to, jak se tvoří hvězdy nové. Předpokládá se, že právě takové snímky nám pomohou ještě lépe pochopit, jak takové hvězdy vlastně v průběhu času vznikají. Na snímek se můžete podívat v plném rozlišení 123 MPx.
 
Snímek z Hubblea a Webba
srovnání snímků z Hubbleova a Webbova teleskopu, větší verze najdete na webu esawebb.com
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama