reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový solární projekt má nabídnout levnější energii než uhlí

6.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Nový solární projekt má nabídnout levnější energii než uhlí
V Dubaji odstartuje nový projekt výstavby solární elektrárny, který by měl ve výsledku nabídnout o třetinu levnější energii než nedávno zřízená uhelná elektrárna, která se nachází ve stejné oblasti. Mluví se konkrétněo 2,99 centech za kWh.
V poslední době můžeme sledovat, jak se státy předhánějí v tom, kdo postaví sluneční elektrárnu schopnou vyrábět energii co nejlevněji. V minulém měsíci se prsilo Mexiko, ale jeho elektrárnu nyní chtějí trumfnout Spojené arabské emiráty o 15 procent nižší cenou, která se dostala na 2,99 centů za kilowatthodinu. To je něco málo přes 70 haléřů, což bychom si u nás jako cenu za energii jistě nechali líbit.




zrcadlová solární elektrárna Ivanpah v Mohavské poušti (USA)


Zmíněná elektrárna v Dubaji tak ještě nestojí, ale až bude zprovozněna, má do sítě dodávat až 800 MW energie. Ony necelé tři centy za kWh jsou přitom pozoruhodně nízká cena, až se někteří analytici začínají zajímat o to, jak jí chce stavitel elektrárny dosáhnout. Přímo se nabízí to, že taková elektrárna pak bude pro investory jen těžko výdělečný podnik, ale i to je holt spojeno s výběrovým řízením na velké projekty.

Vláda SAE zatím nezveřejnila, jaká že to firma získala jejich velkou zakázku, a tak není ani divu, že nejsou zatím známy ani jiné podrobnosti o chystané elektrárně. Teď jde o to, zda tento projekt bude opravdu úspěšný a zda bude následován dalšími, které nabídnou levnou sluneční energii. To ale mluvíme o velkých projektech, ovšem svou sluneční elektrárnu si může postavit každý, kdo má na to k dispozici vhodný prostor, například střechu svého domu. Zde ale také záleží na rozmachu dalších technologií, které mohou tento celý trh značně změnit a vedle toho tu máme i dopady vládních politik. Aktuální jsou především velké domácí baterie, které se přes den nabíjejí, protože majitelé jsou obvykle v práci nebo jinde. Připraveny jsou pak na to, až slunce zapadne a lidé se vrátí domů.





No a pak je tu především cena samotných solárních panelů. Dle Bloomberg mají Američané opět důvod k radosti, neboť jejich First Solar Inc. opět po třech letech vyrábí panely levněji než Trina Solar, největší výrobce v Číně. First Solar k tomu dospěl díky několikamiliardové půjčce od americké vlády a 775milionové investici do nových technologií. Pro First Solar je příznivá i projekce do budoucnosti, neboť v roce 2019 se má cena za watt dostat na 25 centů. Za posledních pět let tak vzrostla efektivita panelů (výkon/cena) First Solar o téměř 50 procent. V příštím roce se na trh dostanou ještě levnější panely, a to především díky tomu, že firma využije zařízení schopné vyrábět větší panely. Analytici přitom uvádějí, že Číňané naopak narazili na limit toho, jak mohou snižovat cenu polysilikonů a příslušných technologií a navíc se musí potýkat se zvyšující se cenou lidské pracovní síly.

Zdroj: Bloomberg, Extremetech
reklama