reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový standard ONFI zrychlí SSD

26.3.2011, René Pfeifer, aktualita
Nový standard ONFI zrychlí SSD
Organizace Open NAND Flash Interface (ONFI) je sdružení přibližně 80 firem, vč. Intel, Micron nebo SanDisk, které se zabývají vývojem a výrobou flashových pamětí NAND. Hlavním počinem této společnosti je jednotné rozhraní ONFi , pomocí něhož...
Organizace Open NAND Flash Interface (ONFI) je sdružení přibližně 80 firem, vč. Intel, Micron nebo SanDisk, které se zabývají vývojem a výrobou flashových pamětí NAND. Hlavním počinem této společnosti je jednotné rozhraní ONFi , pomocí něhož paměťové čipy komunikují s okolím. A právě jeho nejnovější specifikace byla nedávno uveřejněna.



Rozhraní ONFi ve verzi 3.0 především zdvojnásobuje rychlost komunikace až na 400 MB/s (nebo také MT/s – Mega-transfers) proti současné revizi 2.3. Dalšími vylepšeními jsou snížení počtu pinů na výstupu a počtu komunikačních kanálů uvnitř, což by mělo mít za následek redukci fyzického prostoru.

Stejně jako předchůdce, je i ONFi 3.0 kompatibilní s rozhraním EZ-NAND (EZ = ECC Zero). Výrazné navýšení přenosové rychlosti bylo dosaženo zejména přechodem na technologii komunikace energeticky nezávislých pamětí NV-DDR2 (Non-Volatile).



Všichni známí výrobci SSD řadičů vč. Intel a SandForce už vzali novinku na vědomí a nové ještě-ještě rychlejší polovodičové disky můžeme očekávat během příštího roku. Pokud na stávajících rozhraních a řadičích dokáží solid-state disky propouštět data rychlostí přes 300 MB/s, máme se rozhodně na co těšit.

TZ ONFI
reklama