reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nudíte se? Vyberte si USB gadget!

26.1.2009, Michal Koláček, článek
Nudíte se? Vyberte si USB gadget!
Máte rádi neobyčejné věci a jste pro každou legraci? Pak právě vám je určen dnešní článek, v němž se budeme věnovat nejrůznějším technickým vychytávkám pro váš stolní počítač nebo notebook. Abychom byli přesní, půjde o USB hračky a jim podobná zařízení. Na výběr jich je celá řada, tak pojďme na věc.
Kapitoly článku:
Společnost USB Geek má ve své nabídce také voňavá udělátka do USB. Oficiální název zní uvolňovač vůně. Pro svůj chod nepotřebuje žádný SW nástroj, stačí jen kápnout olej do křížkem označeného otvoru. Pro celodenní použití stačí až 5 kapek. Na výběr jsou 4 vůně - červená růže, zelený peprmint, žlutý jasmín a modrá levandule. 270 Kč je cena jednoho balení.


- Voňavé USB -

Další povedenou vychytávkou jsou AA NiMH tužkové baterie Cell s kapacitou 1 300 mAh (630 Kč). Nenabíjí se pomocí nabíječky, ale díky USB portu - to je také hlavní zvláštnost. Pod čepičkou je ukryt konektor pro připojení k počítači. Doba nabíjení se udává až 5 hodin. Alternativou může být značka Evolve a sada dvou NiMH kusů s kapacitou 300 mAh (1,2 V). Jejich cena je 180 Kč.


- USB tužkové baterie Cell -

Z kategorie žertovných předmětů představujeme USB bubny (1 200 Kč). Materiálem je plátno s dotykovými plochami. Je možné ho srolovat a tím snadno přenášet či skladovat. K provozu je třeba SW ovladač včetně programu, který se stará o různé zvuky. Ty se vyvolají při kontaktu paliček s výše uvedenou bílou plochou. Mnohem sofistikovanějším gadgetem jsou například USB šachy, jež fungují na podobném principu. Ovšem ovládací program je mnohem "silnější".


- USB bubny -

Máte strach, že někdo zneužije vaše data uložená na discích CD či DVD (úplná podpora zahrnuje formáty CD/DVD/CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD-RAM a DVD-ROM)? Chcete se jich bezpečně zbavit? Zcela jistě si pořiďte skartovačku, tentokrát na optická média. Během několika sekund dojde k nezvratnému poškrábání a data se stanou nečitelná. V českých e-shopech jsme ji nepozorovali, v zahraničí se dá pořídit za 550 Kč.


- USB Powered CD/DVD Destroyer -

Chcete mít své blízké, přátele či kamarády, zvířecí mazlíčky nebo oblíbené fotografie pořád s sebou? Neměla by vám chybět USB foto klíčenka alias prohlížeč digitálních fotografií. A jak to celé funguje? Hezky v klidu u svého počítače si vyberete své oblíbené fotky a nahrajete je na klíčenku (nepotřebujete žádný SW ovladač). Ta disponuje 1,5" LCD panelem s rozlišením 128×128 pix, 16MB vnitřní pamětí a vestavěnou 3,7V baterií. Podporuje formáty JPG, BMP a PNG. Nabízí funkce automatického zapnutí/vypnutí, zobrazení času/data a automatického promítání s řadou přechodových efektů. Cena nepřesahuje 600 Kč.


- USB foto klíčenka -

Minigolf se těší stále velké popularitě mezi širokou veřejností. Když je zrovna zima, můžete využít zmenšenou variantu do USB. Nejsou potřeba ovladače ani baterie. Zapojíte a hrajete. K dispozici jsou dvě golfové hole, šest míčků a vlaječka. Je jen škoda, že hřiště máte pouze jedno.


- USB minigolf -

Vánoce jsou za námi a snad každý z nás si užíval trochu toho obžerství. Jestli vás trápí nabraná kila a máte navíc málo pohybu, měli byste věnovat pozornost následujícímu textu. Máme pro vás USB krokoměr, s nímž můžete sledovat, kolik jste toho za den/týden/měsíc nachodili a spálili tím kalorií. Díky pevnému plastovému obalu ho máte možnost nosit stále při sobě - nevadí mu nárazy ani vlhkost. K plné funkčnosti budete potřebovat CD s programem pro editaci údajů/vlastností (věk, váha, výška, počet kilometrů aj.). Výstupem je statistický graf. V dodávce je mimo jiné manuál a propojovací kablík s PC. Cena kompletu nepřesahuje 500 Kč.


- USB krokoměr -

Další cetkou je jednoduchý ventilátor pěkného provedení ve stylu květiny (< 400 Kč). Napájení je řešeno přes USB port nebo volitelně čtveřicí AAA baterií. Čudlík ukrývající se v "zemině" slouží jako tlačítko ON/OFF. Otázkou zůstává, jak je větráček hlasitý, a jaká je účinnost chlazení. Jedinou jistotou zůstává skutečnost, že nikdy neuvadne.


- Chladivé pohlazení od květiny -

Velmi originálně vypadá doplněk v podobě USB chameleona. Jeho barevnost upoutá a zaujme každého v jeho blízkosti. Je uzpůsoben k přichycení na monitor nebo lampičku, ale dá se umístit kamkoliv. Po připojení koulí očima a vystrkuje dlouhý červený jazyk (způsobuje mírně rušivý zvuk). Jeho končetiny lze tvarovat dle libosti, není potřeba žádný ovladač. Pořízení vás vyjde na 640 Kč.


- Já na bráchu, brácha na mě -

Pracujete za pultem zapadlého obchodu a nemáte chuť se vybavovat se zákazníky? Chcete nechat netradiční vzkaz svému kolegovi na pracovišti? Kupte si USB LED panel s paměťovou kapacitou pro osm zpráv o 253 znacích. Dovoluje nastavit osm stupňů rychlosti zobrazení a tři stupně svítivosti. Navíc si můžete vybrat z několika rolujících módů (doprava, doleva, nahoru, dolů, bez pohybu, blikání). Text zprávy se zadává pomocí programovacích tlačítek na panelu. Vestavěná baterie se nabíjí přes USB port. Celá sranda vás vyjde na 800 Kč.



- USB LED panel -

Chcete odlehčit technickému designu vaší kanceláře? Nabízíme pohled na velmi elegantní webovou kameru v retro stylu dřívějších fotoaparátů za příjemných 750 Kč. Součástí balení je mimo jiné odnímatelný stativ a instalační CD s ovladačem. Ve výbavě je skleněná čočka, vestavěný mikrofon a tlačítko pro manuální fotku. Zařízení nabízí zaostření od 5 cm, automatické i manuální vyvážení bílé, rychlost snímání 30 FPS, rozlišení obrazu až 1 280×960 pix s obrazovým senzorem CMOS VGA. Kompatibilita je garantována s Windows Vista a předchozími XP.


- Retro webová kamera do USB -

Následující pasivní gadget by vám měl pomoci od bolavých ramen, rukou, zad, nohou a dalších částí těla. Jeho obsluha je velmi jednoduchá - stačí ho zapojit k počítači, tlačítkem vyvolat jeho funkci a krouživými pohyby započít masáž. Kablík je dostatečně dlouhý (1,8 m), abyste dosáhli všude, kde potřebujete. Masážní koule lehce vibruje a po přiložení na bolavá místa příjemně masíruje.


- USB "masérka" -

Z kategorie zajímavých a také drahých gadgetů vám představujeme digitální příruční mikroskop do USB (2 400 Kč). Jeho použití je široké a záleží na vás, co hodláte zkoumat, studovat či pozorovat. Výborně se hodí pro nenáročnou kontrolu v průmyslu a desek plošných spojů, výuku vědeckých předmětů, soudní vyšetřování, šperkařství etc. Zobrazuje v rozlišení 640×480 obrazových bodů, dokáže zaostřit už od 10 mm a zvětšit objekt až 200krát (manuálně), rychlost snímání je 30 FPS (snímková frekvence 50/60 Hz). Obsahem balení je mimo jiné stojánek, SW nástroj pro záznam obrazu (AVI formát - 640×480, 352×288, 320×240, 160×120 pix) a uživatelský manuál. Výhodou je vestavěný systém osvětlení pomocí 4 LED diod.


- Digitální mikroskop do USB -

Nadšenci pro automobilový svět mají v této oblasti opravdu z čeho vybírat. Jak naznačuje obrázek pod textem, USB počítačová myš může mít mnoho podob včetně závodního sporťáku Tuscan (920 Kč). V nabídce e-shopů je mnohem více tvarů, modelů a značek autíček, která slouží jako periferie počítače. Lišit se mohou počtem tlačítek, funkcí kolečka a typem senzoru. Navíc jsou k dostání drátové a bezdrátové varianty. V našem konkrétním případě je "Tuscan" vybaven optickým senzorem s rozlišením 800 DPI a je bez "ocásku".


- Počítačová myš nebo autíčko na hraní? -

Pro kuřáky výrobci přinášejí USB popelník na kolečkách s mini větráčkem a uhlíkovým filtrem (450 Kč). Napájení je realizováno pomocí USB portu nebo dvou tužkových baterií. Nádobka na popel včetně zmiňovaného filtru jsou odnímatelné a snadno očistitelné. Zařízení je v provozu tehdy, když je v otevřeném stavu (LED indikace). Po odložení cigarety větráček nasává otravný kouř a pomocí filtru snižuje jeho zápach. Použití tohoto výrobku je dle slov distributorů vhodné pro ochranu svého zdraví a životního prostředí. Ale vězte, že nejlepší ochranou je přestat s kouřením úplně!


- Kouření může způsobovat smrt a obtěžovat vaše okolí -

Příjemnou relaxací může být následující USB autíčko s garáží (650 Kč), které lze ovládat pomocí přiloženého programu. Po spuštění ovládacího softwaru ho jedním tlačítkem nastartujete a jezdit s ním můžete zhruba 5 minut na jedno nabití - to trvá méně než 10 minut. Zatáčí do všech směrů a umí i couvat. V balení najdete i pár samolepek na polep kapoty, kol a světel. Nejlépe mu pro jízdu sedí hladký povrch vašeho stolu. Až vás jezdění omrzí, jednoduše zaparkujete do garáže, kde se autíčko dobije na další dovádění. SW nástroj je kompatibilní s OS Windows Vista, XP a 2000. Rozměry auta jsou 8,7 × 4,5 × 3,3 cm a garáže 12,7 × 7,9 × 7,5 cm.


- Sen každého dítka - dálkově řízené autíčko -

Vtipný gadget v podobě klasického semaforu navíc s USB hubem pro další 4 zařízení (400 Kč). Máte v kanceláři upovídanou spolupracovnici? Zapojte zařízení k počítači a dejte jí červenou. Ovládání barev je realizováno bočním tlačítkem. Máte volno a čas si povídat? Přepněte čudlík do polohy zeleného světla a dejte najevo ostatním, že jste připravený na diskuzi. Ve spodní části je přepínač ON/OFF a 4 USB porty. Škoda, že nemá širšího použití (diktafon či mikrofon).


- Pozor, stát! -

Praktická ne-li užitečná věc do kanceláře? Ano, pasivní gadget alias USB ohřívač čehokoliv (< 300 Kč). V balení je mimo něj také plechový hrníček s těsnícím víkem. Teplota ohřevu hřejícího podšálku dosahuje zhruba 35 °C, takže jde ale spíše o zpomalení vychládání než o ohřívání. Více tedy oceníte ono těsnící víko, jež je schopno udržet teplotu po delší dobu (až 30 minut). Použití libovolného hrnečku je problematické díky nerovnému spodnímu okraji.


- Stylový ohřívač čehokoliv -

Jako poslední vám přinášíme USB stresové tlačítko v podobě odpalovacího mechanismu schovaného pod plastovým krytem (< 360 Kč). Po nainstalování ovladačů mu lze přiřadit jednu z tří animací ve formátu AVI. Ta se spouští ve fullscreenu (1 024×768 pix) stisknutím červeného čudlíku. Na výběr máte výbuch jaderné bomby, nadřízeného v podobě terče a prázdný sešit aplikace Microsoft Excel, jenž překryje jinou činnost na počítači. Kvalita a počet/rozmanitost animací a SW nástroje není ideální.


- 5, 4, 3, 2,... -

Při bližším prozkoumání stránek výrobců a různých internetových zdrojů sami zjistíte, že jsme nevyčerpali všechny možnosti. USB hraček a různého příslušenství je daleko více. Mohli bychom jmenovat sympatickou myšku jedoucí na kole a ukazující ujetou vzdálenost, boxovací pytel nebo spíš pytlík, šachy, klávesy alias klavír, stylového bodyguarda atp. Vlastníte nějaký gadget? Jste s ním spokojení nebo vás naopak omrzel? Víte o nějaké opravdu originální či užitečné USB hračce, kterou jsme nejmenovali? V rámci naší diskuse pod článkem se můžete s ostatními čtenáři podělit o své dojmy a zkušenosti s tímto druhem zboží.
reklama