reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA bude věrná TSMC, to připravuje 10nm proces

15.6.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA bude věrná TSMC, to připravuje 10nm proces
Dle zpravodajských serverů připravuje společnost TSMC spuštění pilotního provozu své 10nm výrobní linky již na tento měsíc. Stane se tak na severu Tchaj-wanu a TSMC doufá, že tím zaujme především své tradiční partnery, NVIDII nevyjímaje.
Pilotní výrobní linka produkující 10nm čipy bude tedy spuštěna v tchaj-wanském Hsinchu, kde se využívají klasické 300mm wafery. Jde o výrobní technologii FinFET a TSMC doufá, že díky ní vzbudí vlnu zájmu od řady firem. Vyrábět by tak mohla třeba čipy A10 pro společnost Apple, ale v tomto případě bude muset konkurovat samotnému Samsungu, který má již několik měsíců připraven 14nm výrobní proces pro mobilní čipy.




jeden z prvních modulů s GPU řady Pascal a paměťmi HBM2


NVIDIA ale již oznámila, že zůstává u TSMC, který bude tedy i dosavad jejím hlavním partnerem pro výrobu čipů. Využije tedy 16nm i chystaný 10nm výrobní proces FinFET. Potvrdil to samotný Jen-Hsun Huang, CEO NVIDIE, dle nějž může jeho firma dnes využít 20nm proces TSMC, chystá se 16nm a rozhodně se počítá s tím, že bude využit i 10nm a případné další.

Huang ale také připomněl, že pokročilejší výrobní procesy nejsou jedinou cestou, jak vyrobit lepší GPU. To ale snad ani nemusí zdůrazňovat, však to dobře ukázala již generace NVIDIA Maxwell a brzy také čipy AMD Fiji. Uvedl také, že jeho firma stále sleduje, co mohou nabídnout jiné firmy s výrobními kapacitami, ovšem zdůraznil, že TSMC je stále hlavním partnerem.

Je tedy více než pravděpodobné, že TSMC bude pro NVIDII vyrábět i čipy Pascal včetně velkého GP100. Ten by měl nejdříve přijít společně s paměťmi HBM2 (max. 32 GB) na trh s profesionálními kartami následovaný GP104 pro herní grafické karty (max. 16 GB HBM2). Očekává se, že právě herní čipy Pascall budou využívat až kolem 5000 až 6000 CUDA jader, to tedy v případě, že budou vyráběny 16nm procesem, což je nejvíce pravděpodobné. Můžeme tedy očekávat 50 až 80% nárůst výkonu oproti Maxwellu. Ovšem to jsou všechno jen pouhé odhady a dohady.

Zdroj: taiwantrade.com.tw
reklama