reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA chystá GTX TITAN II i GTX 960

12.11.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA chystá GTX TITAN II i GTX 960
Dva velmi zajímavé produkty, jeden pro uživatele hledající dobrý poměr ceny a výkonu a druhý pro ty, kteří chtějí především výkon, si chystá společnost NVIDIA. Jde o zbrusu nový TITAN II a GTX 960 založené na architektuře Maxwell.
NVIDIA je se svými kartami GeForce GTX 980 a 970 úspěšná, přičemž ty nabízí oproti předchozí generaci velmi dobrou účinnost, respektive výkon na watt, ačkoliv jsou stále vyráběny 28nm procesem. NVIDIA však evidentně nechce čekat na to, až konečně bude k dispozici 20nm nebo jiný pokročilejší proces, s jehož nástupem jsou velké problémy a chystá se použít 28nm i pro výrobu čipů GM200, jež by se logicky měly stát základem nových karet GeForce GTX TITAN. Nové karty se tak mají jmenovat TITAN II a o nich se již zmiňuje databáze SiSoftu.





GM200 budou dle dostupných informací čipy zabírající plochu 551 mm2, na niž se vejde celkem 3072 CUDA jader. Očekávat pak můžeme 384bitové rozhraní pro paměti GDDR5 a bezztrátovou kompresi textur. Paměti přitom má být 12 GB, čili dvojnásobek v porovnání s první generací karet TITAN. Za tím můžeme vidět nástup nových monitorů s rozlišením 4K nebo dokonce i 5K. Co se týče taktů, základem je 1100 MHz a díky turbu může čip pracovat až na vysokých 1390 MHz. Paměti však mají pracovat pouze na 6 GHz, zatímco dnes je u hi-endu obvyklý takt i přes 7 GHz.





Co se týče údajně chystané GeForce GTX 960, o ní se podobně jako v jiných případech dozvíme na základě popisu transporovaných balíků, tentokrát z Číny do Dillí. Nová střední třída firmy NVIDIA má nabídnout 4 GB paměti na 256bitovém rozhraní, přičemž se očekávalo, že to budou spíše 3 GB na užším rozhraní. Dle popisu nákladu má GTX 960 pracovat na 993 MHz a paměti GDDR5 pak na 6 GHz. Nedozvíme se ale to podstatné, čili zdabude GTX 960 založena na architektuře Maxwell, a tedy čipu GM204, nebo půjde stále o Kepler. To by bylo možné, však recyklace starých čipů je ve světě grafických karet běžná věc, ale NVIDIA by tím rozhodně nikoho nenadchla.

Zdroj: techPowerUp
reklama