reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia Fermi - revoluce na poli grafických karet?

20.10.2009, Petr Štefek, článek
Nvidia Fermi - revoluce na poli grafických karet?
Nvidia nás záhy po uvedení nových Radeonů HD 5000 zahrnula prvními informacemi o chystané architektuře Fermi, která má ambice na to, aby se stala hnacím motorem pro segment herního hardware a také pro segment doposud jen oťukávaného High Performace Computingu.
Když si uvádíme novou architekturu grafických karet, tak se obvykle zabýváme tím, jestli z teoretického hlediska může být rychlejší než konkurenční produkty či nikoli. Fermi je jiné. Mluví se o něm v současnosti téměř výhradně jako o profesionální platformě Tesla, kterou již Nvidia piluje několik let. Společnost nicméně tvrdí, že Fermi bude ve hrách pod DirectX 11 výkonnější než Radeon HD 5870. Při počtu tranzistorů by tento výrok neměl být nějakým významným překvapením.

Tesla je produktem segmentu HPC (High Performance Computing) segmentu, a tak se jeho nasazení očekává především na vysokých školách, vědeckých institutech nebo vládních projektech. Nvidia si brousí zuby na segment, který jí v současnosti za rok vydělá pouze několik miliónů dolarů. Pokud se jí podaří prosadit v rámci HPC na podstatné úrovni a potencionální zájemci o tuto platformu budou mít aplikace, které lze akcelerovat na procesoru do značné míry podobnému klasickému GPU, tak lze očekávat opravdový boom a jackpot pro Nvidii v podobě miliardového HPC byznysu. Tesla by se pro Nvidii stala důležitější než samotné produkce grafických karet GeForce.


Nvidia GeForce alias Tesla

Nvidia uvádí výhody platformy Tesla na velmi přesvědčivých příkladech, kdy stejný výkon, jakým disponuje 2000 x86 serverů (přesné specifikace nejsou známy), dostanete s 32 servery Tesla (každý obsahuje 4 grafické karty). Úspory jsou zřejmé nejen na nákladech na podobné řešení, kdy se v případě Nvidie pohybujeme ve stovkách tisíc dolarů a v případě standardních řešení x86 v miliónech dolarů, ale také v případě spotřeby energie, která je dnes opravdu drahá a provozování i menšího superpočítače je opravu nákladná záležitost.

Ilustrační tabulka hovoří o odběru 45 kW (asi 180 běžných herních PC) v případě využití technologie Tesla a enormních 1200 kW (odpovídá asi 4800 průměrných herních PC). Náklady jsou ovšem jedna věc a aplikace věc druhá, takže pro Nvidii bude klíčové, aby Tesla byla využitelná na co možná nejširším spektru profesionálních a vědeckých aplikací.


Nvidia Tesla - 4x GeForce GTX 280

Mluvíme zde o miliardovém byznysu HPC a o relativně vysoce konkurenční Tesle, ale v současné době se pohybuje obrat z platforem Tesla jen okolo 1% z celkového obratu společnosti. Aby vše bylo úspěšné tak, jak by si Nvidia přála, tak prodeje musí růst exponenciálně, a to je vskutku tvrdý oříšek. Současná generace Nvidia Tesla založená na hardware GeForce GTX 280 není nijak úspěšná a můžeme se jen dohadovat, jaké stimuly vedly společnost k tomu, aby Fermi od začátku propagovala hlavně jako součást platformy Tesla.

Když se podíváme několik let zpátky na grafické jádro G80, tak již tehdy společnost využívala toto jádro nejen jako grafický procesor, ale také jako výpočetní základ pro Tesla. Největším problémem tehdy pro uvažování nad seriózním využitím představovala absence „double-precision“ výpočtů, které dostala o vínku až novější GeForce s jádrem G200. Fermi podle Nvidie exceluje právě ve výpočtech s dvojitou přesností, kde několikanásobně překonává minulou generaci GeForce. Nvidia o Fermi uvažuje spíše jako o univerzálním akcelerátoru než jako o grafické kartě, nicméně není pravděpodobné, že se i přes tyto snahy stane něčím jiným než grafickou kartou další generace.
reklama