Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia G-Sync Pulsar aneb G-Sync a ULMB konečně dohromady

11.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia G-Sync Pulsar aneb G-Sync a ULMB konečně dohromady
Nvidia představila nejen nové grafické karty řady Super, ale také technologii G-Sync Pulsar. Ta konečně spojuje dosud oddělené funkce synchronizační technologie G-Sync a funkce ULMB (Ultra Low Motion Blur).
Synchronizační technologie Nvidia G-Sync byla představena před více než 10 lety a od té doby si našla oblibu díky netrhanému obrazu, který významně vylepšuje vizuální zážitek ze hry. Postupně se také od drahých monitorů s vlastním čipem Nvidie dostala i do nižších cenových sfér. Objevila se totiž i levnější varianta G-Sync Compatible, která tento speciální HW nevyžaduje. Nyní se objevuje další verze této technologie, Nvidia G-Sync Pulsar. Ta konečně přichází s kombinací VRR a ULMB (Ultra Low Motion Blur).
 
 
Dosud si uživatel musel mezi těmito dvěma funkcemi vybírat, nicméně nyní bude možné je mít aktivované současně. Problém byl v tom, že ULMB vyžaduje ovládání podsvícení a jeho blikání, přičemž monitory dosud neuměly přizpůsobovat toto zhasínání displeje variabilní obnovovací frekvenci. V G-Sync Pulsar se nyní současně využívá obou technologií Adaptive Overdrive a Pulse Modulation a tato spolupráce je nyní umožněna. Na monitoru ASUS ROG Swift PG27AQN s obnovovací frekvencí 360 Hz by to tak mělo vytvořit dojem monitoru s frekvencí 1000 Hz, obecně Nvidia hovoří až o čtyřnásobku frekvence. 
 
Další novinka spojená s G-Sync je ta, že technologie nyní přichází na službu GeForce Now v plánu Ultimate. Uživatelé budou brzy moci využít technologii Reflex až do 4K rozlišení ve streamovacích režimech 60 a 120 fps.
 
Zdroj: nvidia.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.