reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce FX 5950 a 5700 - skóre vyrovnáno

30.10.2003, Zdeněk Kabát, článek
nVidia GeForce FX 5950 a 5700 - skóre vyrovnáno
Na počátku tohoto týdne vypustila nVidia dva (nové) grafické čipy, které jsou míněny hlavně jako konkurence posledním Radeonům XT. Jde o mainstreamovou GeForce FX 5700 a také hi-endovou GeForce FX 5950, které jsou navíc doplněny novými ovladači ForceWare.
Kvalita obrazu a výkon

Protože jsme sami zatím nezískali ani NV36 ani NV38 k recenzi, musím se v tomto místě odkázat na několik recenzí, z nichž se pokusím krátce to nejpodstatnější vytáhnout. Jsou to např.:

Velmi krátce ke kvalitě obrazu – v podstatě se od posledních čipů obou firem nic nezměnilo. Ve vyhlazování hran (antialiasing) má navrch stále ATi se svým RGMS (Rotated Grid MultiSampling), zatímco anizotropní filtrování je víceméně nastejno, možná trochu ve prospěch nových ForceWare. Ale protože se jedná o záležitost hlavně ovladačů, nebudeme se dále kvalitou zobrazení zabývat.

Co je ovšem zajímavější je srovnání výkonu. Nejdříve se podívejme na GeForce FX 5700 Ultra. Ta je proti svému staršímu bratříčkovi výrazně rychlejší, což bych připisoval hlavně kompresi barev a Z-bufferu a také připojením dvou vertex enginů. Rozdíl se pohybuje v řádech desítkách procent, občas se vyhoupne i přes 100%! Podstatné je ale srovnání s Radeonem 9600XT, které vychází taktéž převážně pro novinku od nVidie. Nejčastěji vede tak o 10-30%, ale v některých testech, hlavně jde-li o DirectX 9 a využití FSAA a AF, naopak FX 5700 prohrává.

Ani u GeForce FX 5950 Ultra toho není příliš co řešit, protože prakticky totožné srovnání jsme mohli vidět u Radeonu 9800 Pro vs. GeForce FX 5900 Ultra. Dnes na jejich místě stojí nové modely a dalo by se říci, že výkonnostně jsou na tom velice podobně. Akorát v testech pro pixel a vertex shadery 2.0 (ShaderMark) opět dominuje ATi, stejně jako v některých hrách při zapnutí FSAA a AF. Rozdíly se pohybují řádově v jednotkách procent.


(Obrázek 10)


Závěr

nVidia nám nyní nabídla dva odlišné grafické čipy. GeForce FX 5950 Ultra je opravdu jen lehce vylepšená verze jádra NV35, která přináší nárůst frekvencí o 25MHz, resp. 50MHz pro GPU/paměť. Od toho se odvíjejí i výsledky v testech, kde může směle konkurovat Radeonu 9800XT. Navíc se podařilo vyladit chlazení, které i přes to, že zabere jeden PCI slot, je relativně tiché. Ovšem před utracením $500 bych se řádně rozmyslel. Myslím, že vzhledem k rozmachu DirectX 9 je v tuto chvíli rozumnější koupit Radeon, který má navíc jen „jednoslotový“ design.

U GeForce FX 5700 Ultra se nVidia trefila lépe. Tento čip přináší kromě slušného nárůstu frekvence i architekturu odvozenou od NV35 a podle toho také vypadá výkon v DirectX 9. GeForce FX 5600 Ultra byla poražena na hlavu s v souboji s Radeonem 9600XT má nVidia také částečně navrch. Navíc používá karta paměti DDR2. Ovšem zde je také těžké preferovat jednoho z výrobců, protože ATi např. vyhrává benchmarky v Unrealu, na kterém se chystá mnoho nových her. A DirectX 9 je již tradičně devizou kanadské společnosti. Nezamítám ale FX 5700 Ultra, protože je momentálně nejrychlejší mainstreamovou kartou. Pokusíme se připravit nějakou recenzi.

Vše je nakonec doplněno ovladači ForceWare, které překročili v označení verze číslo padesát. Nové ovladače používají zcela legitimní optimalizace, které by se neměly dotknout kvality obrazu. Navíc nabízí mnoho možností nastavení. Celkově se dá říci, že tento týden nVidia „vyrovnala skóre“.

reklama