reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce GTX 980 Ti: známe takty, poslední díl skládačky

27.5.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti: známe takty, poslední díl skládačky
Společnost NVIDIA si dle všeho pro nejbližší týdny chystá novou kartu GeForce GTX 980 Ti, a to jako odpověď na nové výkonné Radeony s čipy Fiji. Nyní se už objevil i screenshot z GPU-Z, který odhaluje poslední neznámou, pracovní frekvence.
V nedávné aktualitě jsme se věnovali kartě NVIDIA GeForce GTX 980 Ti, která má zaplnit široký cenový prostor mezi GeForce GTX 980 (550 USD) a TITAN X (1000 USD). Odhaleno bylo ohledně specifikací už vše podstatné krom taktů, takže můžeme už čekat pouze na oficiální představení karty, kdy se dozvíme také cenu a lze předpokládat, že tou bude chtít NVIDIA reagovat právě na výkon a ceny nových Radeonů. A možná že nejen na ně, ale i na spotřebu, která by mohla v případě karet s AMD Fiji dalece přesáhnout 250W, čili TDP karty TITAN X a pravděpodobně i GeForce GTX 980.





Co se tedy dozvíme ze screenshotu utility GPU-Z? Ukazuje se identifikační označení grafického čipu 17C8, což je nová série mezi GPU GM200. Logem Hardware Battle jsou pak zakryty informace o počtu ROP a TMU, ale mělo by jít o 96 a 176, čili stejný počet ROP jako u TITAN X, ale o 16 TMU méně. Ovšem informace o počtu ROP by stejně nemusely být udávány správně vzhledem k tomu, že tu je nesmysl v podobě 234 GT/s u Texture Fillrate. Však i TITAN X má "pouze" 192 GT/s a je nesmysl, aby GTX 980 Ti dosáhla takové hodnoty. Nezbývá než počkat na to, co ukáží podrobné benchmarky, které postaví GTX 980 Ti proti TITAN X a samozřejmě oficiální specifikace firmy NVIDIA.

Další informace by již měly odpovídat skutečnosti, takže se potvrzuje objem paměti 6 GB GDDR5 na 384bitové sběrnici, což nám ukazuje na 7GHz efektivní pracovní frekvenci (reálná 1753 MHz). Nyní už se dostáváme k taktům samotného GPU, které jsou 1000 MHz v základu a až 1076 díky GPU Boost. Jinými slovy, jde o stejné takty jako u karty TITAN X (ta má sice boost 1075 MHz, ale to jen pro pořádek).

GeForce GTX 980 Ti má tedy o 256 CUDA jader a 16 TMU méně než TITAN X při stejných taktech, přičemž nejasný je počet ROP. Očekávat můžeme také 250W TDP a větší prostor pro přetaktování grafického jádra, což je příležitost především pro výrobce karet, aby se začali předhánět, kdo dostane na trh více přetaktovanou kartu. Zcela jasno bychom měli mít už příští týden, kdy odstartuje letošní Computex. Vypadá to tedy, že letošní červen bude pro desktopové PC velmi rušný měsíc.

Zdroj: Videocardz
reklama