Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia hodlá uvést novou platformu Tritium

12.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
nVidia hodlá uvést novou platformu Tritium
V blízké době se na trhu objeví nová platforma nVidia Tritium, lépe řečeno se jedná o certifikaci komponent jako je základní deska, grafická karta, operační paměť a zdroj. Komponenty s označením "Tritium" mají nabízet především skvělé možnosti...
V blízké době se na trhu objeví nová platforma nVidia Tritium, lépe řečeno se jedná o certifikaci komponent jako je základní deska, grafická karta, operační paměť a zdroj. Komponenty s označením "Tritium" mají nabízet především skvělé možnosti taktování a vysoký výkon při zachování prvotřídní stability. Uvidíme, čeho se v praxi skutečně dosáhne a co z toho nVidia a zákazníci získají. Každopádně komponenty nebudou nejlevnější.



Nejstriktnější požadavky jsou na základní desky. Pomineme-li nutnost použít nové chipsety nVidie (pouze nForce 590 SLI), pak se jedná především o neskutečný rozsah použitelných napětí. Napětí procesorů AMD pro Socket AM2 musí být regulovatelné po skocích 0,025V v rozmezí 0,775V až 2,2V.

Toto napětí asi stěží někdo využije, průrazné napětí 90nm procesorů bude při velmi dobrém "standardním" chlazení odhadem někde kolem 1,6V, při chlazení dusíkem se vyšplhá o něco výše. Vzpomeňte třeba na přetaktované 90nm Pentium 4 na 7,3GHz, tehdy napětí činilo 1,86V, při běžných teplotách by bylo pro procesor smrtelné.

Dále musí být podporováno natavení napětí DDR2 pamětí v rozsahu 1,8V až 2,5V (rovněž po 0,025V). Chipset MCP55XE má mít rozsah napětí 1,5V-1,7V, C51XE (zde použitý jako southbridge) pak 1,2V-1,45V. HyperTransport a PCIe sběrnice mají umožňovat o 30% vyšší takty než jsou standardem, někdy se hovoří dokonce o 50%.

Dalšími "features" má být možnost zvýšit externí takt procesoru až na 425MHz (jinak také známo jako FSB, tu ale procesory AMD K8 nemají) po krocích 1MHz, latence pamětí v rozsahu CL1.0 až CL4.5 (po 0,5 krocích) s podporou DDR2-800 modulů. Opět mi hodnota CL1.0 připadá jako naprosto zbytečná, když DDR2 moduly mají obvykle latence CL4. Naopak je zajímavé, že se nezmiňují o časování CL5 použitém u většiny DDR2-800 modulů.

Celý systém má být plně kontrolovatelný přes nVidia nTune. Grafické karty mají umožnit nastavení taktu směrem nahoru i dolů po 1MHz krocích, základní desky musí mít sloty rozestaveny tak, aby nVidia Quad SLI nedělalo žádné prostorové problémy, nutností je také podpora IEEE1394b, PCI 2.3, dual GLAN a HD 7.1 zvuku. Zdroj pak musí zvládat dodávat minimálně 150W jen pro grafické karty v SLI.

Zdroj: www.dailytech.com, www.dvdhardware.net, www.hkepc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.