Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia již brzy vypustí 80nm čipy

1.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
nVidia již brzy vypustí 80nm čipy
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) i United Microelectronics Corporation (UMC) jsou výrobci čipů u kterých hodlá nVidia vyrábět 80nm verze svých grafických čipů. Na 80nm výrobní technologii se chystá také konkurenční společnost...
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) i United Microelectronics Corporation (UMC) jsou výrobci čipů u kterých hodlá nVidia vyrábět 80nm verze svých grafických čipů. Na 80nm výrobní technologii se chystá také konkurenční společnost ATi se svými čipy RV570, RV560, RV516 a RV505.



nVidia si doposud asi 90% čipů nechala vyrábět u TSMC, zbývajících 10% má na kontě UMC a Chartered. Prvními 80nm čipy by měl být G73-B1, HDMI verze čipu G73 použitého u GeForce 7600, druhým pak low-endový G72. Ten je osazen na kartách GeForce 7300.

Plocha čipu se přechodem na 80nm výrobní proces sníží asi o 21%, o něco méně pak klesnou výrobní náklady na jeden čip. nVidia však nehodlá tento proces použít u high-endových čipů G71 (GeForce 7900), kde sází na vysokou výtěžnost již dobře vyzkoušeného 90nm procesu.

Nový proces by měl přijít ke slovu na konci třetí čtvrtiny tohoto roku, takže nejspíš v září. Společnost si od toho slibuje především snížení výrobních nákladů u nejprodávanějších čipů. Pravděpodobně tak klesnou konečné ceny, spotřeba a zvýší se frekvenční strop, kterého budou čipy schopny dosáhnout.

Zdroj: www.digitimes.com, www.bit-tech.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.