reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA má problém se značkou Hopper, nárokuje si ji firma Dish Network

28.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA má problém se značkou Hopper, nárokuje si ji firma Dish Network
Společnost NVIDIA získala nového soupeře, kterého bychom uhádli jen těžko. Jde o společnost Dish Network, která pro své produkty používá značku Hopper a nyní nerada vidí, že ji chce využít i NVIDIA. 
NVIDIA si v roce 2019 zaregistrovala značku NVIDIA Hopper a chce ji využít pro nejbližší příští řadu grafických akcelerátorů, zatímco herní karty by měly patřit spíše do generace Lovelace. NVIDIA přitom jen pokračuje ve své tradici využívat příjmení průkopníků vědy a v tomto případě se tím snaží uctít památku Grace Hopper, průkopnice počítačových věd, která mimo jiné stojí i za programovacím jazykem COBOL.
 
 
Od NVIDIE přitom očekáváme, že už během nejbližších měsíců svou generaci Hopper představí, ovšem nyní musí řešit problém spojený s využitím této značky, kterou si nárokuje firma Dish Network, neboť ji už delší dobu využívá pro své produkty z řad DVR a satelitních přijímačů. Nelze tak říci, že by šlo o produkty, které bychom si mohli plést s pokročilými akcelerátory založenými na 5nm čipech, nicméně to už je otázka soudní pře a případného vyrovnání mezi oběma firmami a také tu nejde pouze o samotná GPU.
 
Dish Network podala v této věci protest u US Patent and Trademark Office (USPTO) už 23. dubna minulého roku s tím, že produkty Hopper od NVIDIE by si lidé mohli plést s jejími produkty Hopper, Hopper Go, Hopper Duo, Hopper Plus a dalšími. Na straně NVIDIE je zase značka Hopper spojena jednak se samotnými čipy a výslednými akcelerátory, pak i různým softwarem, cloudovými službami či jistými "LCD devices". 
 
Dle informací serveru THW obě strany už od května 2021 jednají o způsobu vyrovnání, což kupodivu trvá až dodnes, neboť 23. prosince byla stanovena další lhůta 60dní, do jejich uplynutí (22. únor) se NVIDIA s Dish Network pokusí dohodnout. Dá se přitom říci, že NVIDII tlačí čas právě kvůli očekávanému oficiálnímu představení generace Hopper, takže uvidíme, jak tento případ dopadne a zda se NVIDIA nakonec nerozhodne využít jinou značku. 


reklama