reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA možná bude muset vydat na odškodnění za vadná jádra více

13.8.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA možná bude muset vydat na odškodnění za vadná jádra více
Již jsme psali o tom, že výrobci chtějí po NVIDII, aby stáhla své vadné grafické karty z trhu. Jedná se o karty GeForce 8500 a 8600 s jádry G86 a G84. Nyní se zdá, že NVIDIA navíc bude muset na odškodnění vydat více než plánovaných 200 milionů...
Již jsme psali o tom, že výrobci chtějí po NVIDII, aby stáhla své vadné grafické karty z trhu. Jedná se o karty GeForce 8500 a 8600 s jádry G86 a G84. Nyní se zdá, že NVIDIA navíc bude muset na odškodnění vydat více než plánovaných 200 milionů amerických dolarů, jelikož by to bylo jen na 33 tisíc karet, na trhu jich přitom jsou stovky tisíc či spíše miliony (ač není známo, kolik je jich vadných). V lepších případech zákazníci dostanou rychle vyměněnou kartu v ceně 600 dolarů, již se ale objevují případy, kdy prodejci nechtějí laptopy opravit s tím, že nemají záruku na vadné grafické karty. Lidé jsou pak nuceni si novou kartu zakoupit. To pro NVIDII bude znamenat i horší než jen okamžité potíže, jelikož lidé, kteří jsou nuceni z vlastních peněz platit za vadnou kartu další stovky dolarů, si příští nákup od NVIDIE jistě pořádně rozmyslí.



Další problémy trápí čipové sady nForce 790i, které jak jsme již několikrát informovali se za svou cenu takřka neprodávají a někteří výrobci zřejmě dokonce jejich prodej zastavují. NVIDIA se tedy prý snaží zachránit situaci tím, že pracuje na levnějších verzích, které budou ochuzeny o některé funkce. Předně budou postrádat jeden PCIe x16 slot (ten s PCIe 1.0), jižní můstek také bude mírně ořezán, není však zatím jisté o co přesně. Spekuluje se i o omezení pamětí.

Neméně zajímavá je situace kolem mikroprocesorů Intel Nehalem s jádry Bloomfield, Jak je známo, NVIDIA nedostala licenci na výrobu čipových sad pro tyto procesory, snaží se tedy alespoň nasadit k sadám X58 od Intelu své čipy nForce 200 pro podporu SLI. Ty budu stát 30 dolarů jeden, pro výrobce, kteří se rozhodnou exkluzivně pouze pro X58 v kombinaci s nForce 200, však jen 20 dolarů. Výrobci pak mají dvě možnosti, jak čipy použití - bud připojit dva sloty pouze s osmi linkami každý nebo nasadit čipy dva a každý slot tak mít se šestnácti linkami, samozřejmě za dvojnásobnou cenu. Většina výrobců je zřejmě nenasadí vůbec, jelikož by museli předělávat desky a chlazení, spekuluje se však o ASUSu.

Na trhu se také pomalu objevují GeForce 9300 GS a to nejen jako přeznačené GeForce 8400 GS, ale také jako nové modely s 55nm technologií vyráběnými jádry G98 o frekvenci 567 MHz a to k předobjednání. Karty budou mít 16 shaderů s frekvencí 1,4 GHz a 256 MB GDDR2 pamětí s 64bitovou sběrnicí. Podobně jako jakákoliv karta se shadery budou i tyto podporovat PhysX, což by mohlo dát NVIDII výhodu nad AMD. Ne u takto pomalých karet, ale zejména u mainstreamových či high-endových, kdy tak bude možné použít i v sestavách s nedostačujícími mikroprocesory, které by jinak karty brzdily. Tím, že se fyzika přesune na GPU, se procesorům uleví a celkový výkon tak vzroste, ač nebude stále tak vysoký jako při použití výkonného CPU počítajícího fyziku s výkonným GPU.



Potvrzen byl také další 55nm technologií vyráběný čip a to high-endový GT200. Jádra již mají být z větší části hotova a nyní prý NVIDIA pracuje na frekvencích. Sice zřejmě ani nové GTX 280 nebudou mít výkonem na HD 4870 X2, nicméně pokud se i sníží jejich spotřeba, jistě si najdou spoustu kupců. Nižší spotřebu by v budoucnu mohly přinést i úsporné technologie společnosti Transmeta, které si NVIDIA všechny za 25 milionů dolarů licencovala. Použít je samozřejmě nemusí vůbec, může je však nasadit v příštích mikroprocesorech v mobilních zařízeních. Na to jestli se tak stane si však budeme muset ještě počkat.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
reklama