reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nabízí pro vybrané RTX 3000 nový firmware kvůli problémům s DisplayID

21.10.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nabízí pro vybrané RTX 3000 nový firmware kvůli problémům s DisplayID
Společnost NVIDIA si připravila opravný firmware určený konkrétně pro grafické karty GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3060. Řešit má přitom problémy s DisplayID, které se týkají kompatibility s monitory. 
NVIDIA tak musela vyřešit problémy s DisplaID na kartách GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3060 pomocí nového firmwaru, čili v tomto případě nestačily ovladače, ostatně je známo, že jde o potíže s pohasínajícími obrazovkami objevující se teprve při bootování počítače, na které tak ovladače nemají vliv. 
 
 
NVIDIA si samozřejmě uvědomuje, že mnozí uživatelé nemají s aktualizací BIOSu grafické karty žádné zkušenosti, a tak jim nabízí ke stažení nástroj NVIDIA GPU Firmware Update Tool for DisplayID., který by měl tuto aktualizaci provést automaticky. 
 
Daný nástroj v prvé řadě zjistí, zda je aktualizace firmwaru vůbec zapotřebí a až pak dá uživateli tu možnost. NVIDIA přitom také doporučuje vyzkoušet jiná možná řešení či spíše způsob obejití problému, který se objevuje pouze v případě připojení monitoru s podporou DisplayID pomocí rozhraní DisplayPort. 
 
První možnost je tak očividná a týká se využití rozhraní HDMI nebo případně DVI namísto DisplayPortu. Dále pochopitelně můžeme využít bootování s využitím jiného monitoru, změnit režim boot mode z UEFI na Legacy, anebo v případě, kdy opravdu potřebujeme mít monitor při bootování zapnutý, lze aktivovat integrované GPU nebo prostě nainstalovat jinou kartu. 

Řešení samotného problému tak nabízí teprve až aktualizace BIOSu. 


reklama