reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA oficiálně představila kartu GeForce GTX 780

23.5.2013, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA oficiálně představila kartu GeForce GTX 780
Společnost NVIDIA představila světu svou nejnovější grafickou kartu, o níž se píše také v našem dnešním preview. Jedná se o odlehčnou GeForce GTX TITAN založenou na stejném 28nm čipu GK110, jenž však nemá plných 2688 CUDA jader a 224 TMU,...
Společnost NVIDIA představila světu svou nejnovější grafickou kartu, o níž se píše také v našem dnešním preview. Jedná se o odlehčnou GeForce GTX TITAN založenou na stejném 28nm čipu GK110, jenž však nemá plných 2688 CUDA jader a 224 TMU, ale 2304 CUDA jader a 192 TMU. Karta si však ponechala 384bitové rozhraní, na něž je připojeno 3 GB paměti GDDR5.





Co se týče taktů, pak výchozí frekvence GPU je 863 MHz a díky GPU Boost až 900 MHz a paměti pracují na 6 GHz (efektivně). To vše za doporučenou cenu 650 USD, která je tak mnohem nižší než u TITANu.





Ihned po uvolnění NDA začali ostatní výrobci jako obvykle ihned rozesílat své tiskovky a jako jedna z prvních reagovala firma MSI. Ta představila jeden model s prostým označením GeForce GTX 780 a výchozími takty.





Dále se samozřejmě nemohl zapomenout ZOTAC, jenž představil model se stejným označením jako MSI a rovněž s výchozími takty. A jak je vidět, obě tyto verze využívají také referenční chladič. Asus si připravil také svou GeForce GTX 780 s referenčním chladičem, ovšem tato firma udává takt GPU na 902 MHz, ale už neuvádí, zda jde o maximální nebo základní.





Zato Gigabyte si připravil hned dvě verze, a to základní GV-N780D5-3GD-B a GTX 780 WindForce OC (GV-N780OC-3GD), kde druhý model s lepším chladičem má zvýšené takty, čili jádro na 954 MHz a 1006 MHz GPU Boost. A pak můžeme zmínit ještě firmy Galaxy (opět referenční verze), KFA2 s tou samou nabídkou, ovšem EVGA se pochlapila a nabídla rovnou sedm modelů - čtyři s chladičem ACX a tři s referenčním chladičem. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani pár přetaktovaných modelů a všechny jsou uvedeny zde.





Zdroj: TZ NVIDIA
reklama