reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ohlásila profesionální Quadro RTX 4000

14.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ohlásila profesionální Quadro RTX 4000
Nabídka profesionálních grafických karet firmy NVIDIA byla dle očekávání obohacena o GPU generace Turing. Vznikl tak zatím jeden model, a sice Quadro RTX 4000, který se zaměřuje už i na ray tracing. 
Nejde však o ray tracing ve hrách, ale v profesionálních aplikacích pro designéry, umělce a jiné lidi pracující s grafikou. Třeba taková možnost mít ihned přehled o tom, jak bude v pohybu vypadat modelovaná 3D scéna vykreslená pomocí ray tracingu (byť třeba zjednodušeného), je velice zajímavá možnost. 
 
 
Quadro RTX 4000 byla odhalena na Autodesk University Conference v Las Vegas a i zde NVIDIA zopakovala, že jde o největší pokrok od představení CUDA v roce 2006. I tato karta nabídne krom jader CUDA také jádra RT a Tensor, takže využije v podstatě stejné GPU jako její herní protějšek. 
 
Který protějšek to ale je? Z tiskové zprávy se dozvíme o 36 jádrech RT a o 288 Tensor s výkonem 57 TFLOPS v AI aplikacích. Je tak jasné, že jde o TU106, čili v herním světě o RTX 2070, a tedy nejslabší známou variantu Turingu. Ta využije 8 GB paměti GDDR6 slibující o 40 procent vyšší propustnost v porovnání s kartou Quadro P4000. 
 
Zahrnuta je tu také hardwarová podpora VirtualLink pro novou generaci VR headsetů napojených pouze přes USB C, který dodává energii, obraz i data. Podpora kódování a dekódování videa je zajištěna pro rozlišení až 8K. 
 
Následovat budou Quadro RTX 5000 a 6000, čili výkonnější verze s TU104 a TU102. Nejdříve přijde ale RTX 4000, a to počínaje prosincem i jako součást počítačů od Dell, HPI a Lenova. Jako samostatné karty je v Evropě nabídne společnost PNY, a to za doporučenou cenu 900 dolarů.  
 


reklama